Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [IIS/NTFS/AD] Uprawnienia NTFS przy upload'zie plików przez PHP na IIS
Forum PHP.pl > Forum > PHP
m.mix
Witam,
czy ktoś z Was miał problem z zabezpieczeniami NTFS dla plików ładowanych na serwer przez skrypt PHP?
Mam skrypty działające na serwerze IIS wymagającym uwierzytelniania w środowisku Active Directory. Pliki ładowane są z formularza i przegrywane do katalogu funkcją move_uploaded_file(...). Na katalog pełne uprawnienia mają wszyscy uwierzytelnieni (grupa Authenticated Users). Plik kopiowany jest poprawnie, ale uprawnienia nie są przenoszone z katalogu na plik.
Do pliku dostęp ma tylko użytkownik który go przysłał (no i oczywiście administratorzy). Próbowałem kombinować z funkcją chmod() ale bez sukcesów. Czy ktoś ma jakiś pomysł? zależy mi żeby po przesłaniu pliku dostęp do niego przynajmniej do odczytu miał każdy (a przynajmniej grupa Authenticated Users).
erix
A masz zahaczone w ustawieniach zabezpieczeń, aby pliki dziedziczyły ustawienia kontenera?
m.mix
oczywiście że tak. I jedynie ręczne wymuszenie skopiowania uprawnień z katalogu w dół pomaga - ale to nie jest rozwiązanie sad.gif
erix
a wywołanie
  1. shell_exec('cacls ...');
zamiast chmod?
m.mix
SUKCES!!
Wielkie dzięki smile.gif
Jedna podpowiedź dla osób które by miały podobny problem w środowisku IIS - Użytkownik IWAM_xxx (domyślna nazwa wbudowanego konta do uruchamiania aplikacji pozaprocesowych IIS) musi mieć uprawnienia do zmiany atrybutów pliku smile.gif wtedy dopiero cacls zadziała
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.