Cytat
To ze mozna to nie znaczy ze jest to dobre rozwiazanie,wydajne i latwe w implementacji...sry ale java pod www to dla mnie pomylka!
Mylisz się i to bardzo.
W dotychczasowej swojej karierze zawodowej nie miałem styczności z Javą i szczerze powiedziawszy, podchodziłem do niej parę razy jak do jeża, aż do chwili rozpoczęcia pracy w obecnej firmie, gdzie pracuję od pięciu miesięcy.
Jeśli chodzi o stronę frontendową, czyli to, co widzą na swoich monitorach userzy, to PHP i reszta standardów.
Ale cały backend to JavaEE w połączeniu z bazami Oracle i gdzieniegdzie MySQL i dopiero teraz, gdy zobaczyłem na własne oczy jak to pracuje oraz miałem możliwość pracować z tym kodem na co dzień uświadomiłem sobie, jak potężnym narzędziem do zastosowań sieciowych jest Java (i nie tylko sieciowych).
Jak dla mnie, chcąc pozostać zawodowo w tematyce aplikacji internetowych, nie ma innego kierunku, jak JavaEE i od kilku miesięcy intensywnie zagłębiam się w temat. Rozległość zagadnień (od strony serwerowej począwszy, czyli serwery aplikacji JBoss czy GlassFish, poprzez warstwę biznesową - EJB, aż do frontendowej JSF/JSP/serwlets/applets czy desktopowych aplikacji korzystających ze Swinga czy AWT) sprawia, że jest to temat na lata, ale wiem, że warto, bo to technologia, która będzie jeszcze długo dominować w zastosowaniach sieciowych.
I nagle nauka Javy jako języka stała się dla mnie czystą przyjemnością.