Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Netbook - pytania i pomoc w wyborze
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
symonides
Cześć, planują sobie kupić netbooka, ich wybór zmniejszył mi się do trzech modeli:

Do czego będę używał netbooka, ano do tego co inni zakładający takie tematy.

Teraz jeszcze seria pytań.
Jak bardzo przeszkadza(o ile) błyszcząca powłoka matrycy?
Czy opłaca się wziąć np. 400zł droższego Dell'a niż Asusa mającego prawie to samo na pokładzie?
Czy W7 Starter nie zamula, czy linux będzie lepszym wyborem?
Jak wygląda serwis tych trzech firm, olewają klienta, szybko robią to co do nich należy?
Jak bardzo rozwija się przemysł dotyczący netbooków, czy warto poczekać np. 3-4 miesiące i wtedy kupić jakiegoś?
lobopol
Wszystkie mają tylko 1gb ramu, na w7 to stanowczo za mało. Jakbyś brał bez systemu to w tej cenie http://allegro.pl/acer-aspire-one-ao522-c-...1860469768.html całkiem niezły wybór.
symonides
O przyznam że przeczyłem go, wydaje się być ciekawy, ale z tego co widzę to procesor ma dosyć słabszy od tych które przedstawiłem, jak to może wpłynąć na wydajność patrząc na to, że do tych "moich" mogę sobie ramu dokupić. Zauważyłem też, że ma większą rozdzielczość więc jest obok ramu, kolejny plus.

Jak wygląda trzymanie linuxa i windowsa na jednym dysku, czy partycja ukryta z windą jakoś w tym może przeszkadzać ?
lobopol
Dzielisz dysk na dwie partycje na jednej linux na drugiej winda, nie ma z tym problemów.
Procesor c-60 jest lepszy od n455 i n270 http://www.notebookcheck.net/Mobile-Proces...ist.2436.0.html
symonides
Czyli znów się myliłem tongue.gif Dzięki za linka, kolejny kandydat do wyboru.

Może wypowie się ktoś kto ma jakieś doświadczenie z tym sprzętem który podałem, a może jakieś inne propozycje?
marcincompl
Polecam Lenovo IdePad s10 naprawdę dobry sprzęt...
symonides
A w czym jest lepszy od pozostałych? Wygoda użytkowania, dobry serwis, czy może coś jeszcze innego?

Co do Acer'a(w komentarzach wspomniano też o Asusie i Samsungu) natknąłem się na taki oto wpis http://webhosting.pl/Listy.do.redakcji.ser...to.placi.klient, mieliście może jakieś doświadczenia z serwisami tych firm?
phpion
Podepnę się pod temat. Czy netbook może służyć jako komputer dla programisty? Poszukuję lapka o przekątnej 13", ale może lepszym wyjściem byłby netbook (spora różnica w wielkości). I tak podpiąłbym do niego monitor 22", klawiaturę i myszkę więc samo kodowanie byłoby ok. Pytanie tylko czy takiemu sprzęcikowi nie zabraknie mocy/pamięci? Granie kompletnie odpada, kwestia odpalenia Eclipse, przeglądarek, ewentualnie Photoshopa.

Aktualnie mam laptopa z Pentium M 2,23GHz + 1GB RAM i coraz częściej zdarza mi się powpieniać na niego smile.gif czy z obecnym netbookami byłoby podobnie czy mimo wszystko nawet one są widocznie mocniejsze od mojego aktualnego lapa?
blooregard
Cytat(phpion @ 19.10.2011, 15:17:14 ) *
Podepnę się pod temat. Czy netbook może służyć jako komputer dla programisty? Poszukuję lapka o przekątnej 13", ale może lepszym wyjściem byłby netbook (spora różnica w wielkości). I tak podpiąłbym do niego monitor 22", klawiaturę i myszkę więc samo kodowanie byłoby ok. Pytanie tylko czy takiemu sprzęcikowi nie zabraknie mocy/pamięci? Granie kompletnie odpada, kwestia odpalenia Eclipse, przeglądarek, ewentualnie Photoshopa.

Na pewno możesz wykluczyć netbooki oparte o Atom'a + 1 GB RAM, bo sam Eclipse (który będzie wymagał uruchomionej Javy) pożre Ci na dzień dobry ze 300-400 MB.

Ja rozważałem jakiś czas temu zakup może nie netbooka, ale w miarę małego, lekkiego i długo trzymającego na akumulatorze laptopa (ze względu na czas, który spędzam dwa razy w tygodniu w pociągu na trasie Łódź - Gdańsk) i prawie że kupiłem coś takiego:

http://www.sony.pl/product/vn-y-series/vpcyb3v1e

Ze względów praktycznych wybrałem jednak laptopa Lenovo Y450 z 14'' matrycą. Drugim powodem były różne sygnały o problemach z zainstalowaniem Debiana na laptopach Sony Vaio.
balbinka019
Mnie się właśnie zepsułsad.gif jak pooglądam to, co można obecnie kupić, odezwę się pewnie z prośbą o pomoc w wyborze oneeyedsmiley02.png
potkot
Często groupon albo inne tego typu strony mają duże zniżki na taki sprzęt, sprawdź sobie.
marcio
Cytat
Na pewno możesz wykluczyć netbooki oparte o Atom'a + 1 GB RAM, bo sam Eclipse (który będzie wymagał uruchomionej Javy) pożre Ci na dzień dobry ze 300-400 MB.

Aktualnie w moim laptopie spalila mi sie plyta glowna i uzywam netbook'a acer aspire one 150

Ma atom'a i 1gb ramu fakt nie popykam nawet w cs'a ale przy otwartym google chrome z 15 zakladkami + poker +notepad++(z 20 zakladkami) komp nie muli wszystko dziala pieknie...

Spokojnie moga wlaczyc sobie 3-4 rzeczy na youtub-ie i nie muli...
Netbeans 6.8 tez dziala spokojnie...takze mysle ze eclipse tez pojdzie luzem moze bedzie mulil na starcie potem juz jak kon z gorki...
phpion
Odświeżę temat. Aktualnie poszukujemy dla żony jakiegoś netbooka. W zasadzie jesteśmy zdecydowani na chwilę obecną na tego:
http://www.x-kom.pl/p/105777-netbook-10-le...gb-320-7se.html
Naczytałem się jednak, że praca na 10 jest zdecydowanie bardziej męcząca niż na 11 - czy faktycznie? Rozumiem, że mniejsza rozdzielczość (głównie w poziomie), ale czy ktoś byłby w stanie potwierdzić/zaprzeczyć?

Generalnie szukamy sprzętu w okolicach 1000 zł z system operacyjnym i 2GB pamięci. Ten Lenovo z minusów ma błyszczącą matrycę, 10" matrycę (to i + i -). Czy bylibyście w stanie podsunąć coś innego? Sprzęt miałby być wykorzystywany głównie do przeglądania Internetu, zgrywania fotek z aparatu itp. Żadnych wymagających operacji.
aneczka26
Fakt 10' to trochę mało. Pracowałam kiedyś na takim i nie była to komfortowa praca.

Również podłączam się pod pytanie phpiona, sama szukam jakiegoś dobrego netbooka w granicach 1000-1500 zł jednak z nieco większą matrycą
!*!
Cytat(phpion @ 4.03.2013, 11:04:22 ) *
Sprzęt miałby być wykorzystywany głównie do przeglądania Internetu, zgrywania fotek z aparatu itp. Żadnych wymagających operacji.

W takim przypadku nie ma znaczenia czy to będzie 10 czy 11 cali. Różnicę dałoby się odczuć, gdyby Twoja żona przepisywała nasza klasę do assemblera, wisząc głową w dół w jadącym pociągu wink.gif
Zabierz się z żoną do media markt i niech wymaca czy jej pasuje taki ekran i klawiatura (to ma większe znaczenie, niektóre modele są tak źle sprofilowane że bolą Cie nadgarstki po kilku minutach).
phpion
Byliśmy w Euro, Media Markt i w Vobisie. Nigdzie takiego nie namierzyliśmy. Jedyne co można było to porównać 10" vs 11". Na tyle na ile można było poklikać 10" nie wyglądała na męczącą. Dziś jednak przeczytałem sporo opinii, że 11" jest wygodniejsza (fakt: 1024 vs 1366 to jednak jest różnica) i stąd moja wątpliwość. Na jutro mamy mieć sprowadzonego tego Lenovo i na żywo go zobaczymy.

Najdziwniejsze jest to, że w Vobisie i w Euro odradzano nam netbooka w takiej konfiguracji (procesor + pamięć + Win 7). W Vobisie jeszcze rozumiem bo mieli mocniejsze (i droższe) na stanie więc pewnie chcieli wcisnąć coś innego, ale w Euro gościu wprost powiedział, że korzystanie z takiego sprzętu będzie nieprzyjemne, a w ofercie nie mają nic lepszego więc lepiej poszukać gdzie indziej. Nie wiem, większość netbooków ma pamięć 1GB i jakoś działają. Wypytaliśmy szwagra: on ma procesor bodajże intela 450 + 1GB pamięci i twierdzi, że korzysta mu się z niego zupełnie normalnie. W tym Lenovo jest mocniejszy procesor i 2GB pamięci więc jest "zapas".

Finalnie i tak pewnie zdecydujemy się na tego Lenovo, chyba że ktoś rzuci inną propozycją (byle nie Acer). Myślę, że mamy nieźle przekopane Allegro + sklepy internetowe, ale zawsze jest to "ale".

// Edit:
Wczoraj udało nam się namierzyć i kupić niespełna 2-miesięcznego Asusa za... 480 zł smile.gif
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/...k053s-w7s.bhtml
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.