Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka jest różnica pomiędzy Bootstrap, Dispatcher i Route
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Marys91
Witam,
ostatnio spotkałem się z takimi klasami: Bootstrap, Dispatcher i Route czy te klasy przypadkiem nie mają tego samego zadania? Jeśli nie to prosiłbym o opisanie różnicy.
wookieb
Temat: Jak poprawnie zatytulowac watek

// Otwieram
tvister
Cytat
... klasy przypadkiem nie mają tego samego zadania?

Czyli jakiego zadania ?
Marys91
Sprawdzanie url i wykonanie odpowiedniej akcji
nospor
A skad pomysł, że np. taki bootstrap służy do sprawdzania url a już tym bardziej do wykonywania akcji? Może wpierw poczytaj o każdej z rzeczy i wiedząc do czego naprawdę służą, będziesz wiedział czym się różnią.

przenosze. Z obiektówką problem nie ma żadnego związku
Marys91
No dobra bootstrap nie, ale route i dispatcher. Wiem, że root jest do tzw. prostych adresów, a dispatcher to wykonywania zdarzeń. To teraz pytanie jak połączyć sensownie route' a i dispatchera?
ixpack
Marys91 mam pytanie - czy Ty tworzysz coś używając frameworków, a nie znasz php? Bo tak to wygląda. Trochę tak jak Ja używający jquery, a nie umiem javaScript =] awkward!
Marys91
Nie, nie tworze nic, nie używam frameworka, znam php. Powiedzmy, że uczę się, poznaje... wzorce projektowe.

Dobra zamknijcie se ten temat, skasujcie itd.
Speedy
Wszystko zależy od tego, jak sobie autor tych klas wszystko zorganizował. Wg mnie można interpretować to tak:
  • Bootstrap - zazwyczaj przechowuje informacje n.t. tego, co załadować na starcie w danej aplikacji lub frameworku, jakie moduły, etc. określa się tam też podstawowe parametry takie, jak chociażby ścieżka do aplikacji.
  • Dispatcher - element odpowiedzialny za obsługę żądań, decyduje o tym, kiedy i w jakiej sytuacji uruchomić odpowiednie kontrolery (obiekty), może pobierać informacje z parametrów HTTP, jest wariantem wzorca Front-Controller i jest pojedynczą klasą.
  • Router - Odpowiada za przetwarzanie URI i zwraca znajdujące się w nim parametry, które można potem przekazać do Dispatchera. Można bardzo łatwo samodzielnie napisać taki router w kilku linijkach, choć w obecnych frameworkach istnieją już bardziej rozbudowane routery, które umożliwiają tworzenie różnych wariantów przetwarzania URI.
ixpack
Marys91 nie denerwuj się, przepraszam jeżeli to moja wypowiedź Cię wnerwiła wink.gif. Speedy i nospor jako jedyni odpowiedzieli na Twoje pytanie lub nakierowali - reszta (ja też) zapomina o tym, że kiedyś też się uczyliśmy :/
Marys91
Cytat(ixpack @ 20.10.2011, 09:57:09 ) *
Marys91 nie denerwuj się, przepraszam jeżeli to moja wypowiedź Cię wnerwiła wink.gif. Speedy i nospor jako jedyni odpowiedzieli na Twoje pytanie lub nakierowali - reszta (ja też) zapomina o tym, że kiedyś też się uczyliśmy :/

Nie chodzi o Ciebie, tylko o to forum bo co się o coś zapytam to albo nie dostane odpowiedzi albo pierw tysiące problemów każdy ma.
skowron-line
Cytat(Marys91 @ 20.10.2011, 12:59:36 ) *
Nie chodzi o Ciebie, tylko o to forum bo co się o coś zapytam to albo nie dostane odpowiedzi albo pierw tysiące problemów każdy ma.

No niestety tak tutaj jest, jest kilkoro użytkowników co wolą pier**** takie smuty zamiast pomóc
http://www.cojack.pl/dispatcher-dyspozytor
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.