Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlenie danych w formularzu - problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
phoboss93
Witam wszystkich,

Zacząłem grzebać trochę w php, no i mam problem z wczytaniem pliku tekstowego do formularza, a konkretniej do obszaru tekstowego. Tutaj proszę fragment kodu:

CODE
<?php $plik = file_get_contents('plik.txt')?>;

<textarea name="tekst" cols="50" rows="25" ><?php echo $plik ?></textarea>

I teraz pytanie, chciałbym do obszaru tekstowego wczytać dane z pliku plik.txt, pytanie, czy robię to dobrze, bo coś mi nie wychodzi. Za wszelką pomoc i czas mi poświęcony dziękuję. Proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam
mortus
Średnik masz w złym miejscu, ale on tutaj nie powinien odgrywać znaczącej roli. Co dokładnie Ci nie wychodzi?
phoboss93
Dane nie są wczytywane do formularza.
nospor
Zastosuj się do części wskazówek z tego tematu:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
A problemy staną się bardziej czytelne, jeśli nie dla Ciebie, to dla nas.
limsr
Sprawdź czy funkcja wczytuje plik np.

1.  
  2.  
  3. if(!$file=file_get_contents('file.txt')){
  4.  
  5. echo "plik nie wczytany";
  6.  
  7. }
  8.  

Jeżeli zostanie wyświetlony komunikat, to masz problem ze zlokalizowaniem pliku.
phoboss93
Dzięki, miałeś rację, jest problem z lokalizacją pliku, mój błąd. Tylko to jest dziwne, przynajmniej dla mnie, bo próbując wczytać dane w ten sposób:
CODE

$plik = file_get_contents('plik.txt');

echo $plik;

Dane z pliku są wyświetlane. Natomiast kiedy próbuję wczytać dane z pliku do formularza w ten sposób:

CODE

$plik = file_get_contents('plik.txt');

echo '<textarea name="tekst" cols="50" rows="25" >$plik</textarea>';

Wyświetlany jest tylko pusty obszar tekstowy, bez zawartości pliku.txt . No ale ok, dzięki za pomoc, resztę doszukam w internecie. Pozdrawiam
mortus
Bo powinno być:
  1. echo '<textarea name="tekst" cols="50" rows="25" >'.$plik.'</textarea>';

lub
  1. echo "<textarea name=\"tekst\" cols=\"50\" rows=\"25\" >$plik</textarea>";

Co nieco na ten temat.
phoboss93
Dzięki mortus, o to mi chodziło. Pozdrawiam
nospor
Ja mam pytanie bo nie kumam w ogóle....

echo '<textarea name="tekst" cols="50" rows="25" >$plik</textarea>';
Napisałeś, że to wyświetla ci pusty obszar tekstowy. Nie miało prawo, to powinno ci wyświetlać textarea a w nim tekst '$plik'. Nie widziałeś tego tekstu?
phoboss93
Wiesz, ja tyle razy zmieniałem ten kod, że mogłem coś pomieszać, sorki. Tak, masz rację, ale już nie będę edytował tamtego postu, niech tak zostanie smile.gif . Teraz dla mnie najważniejsze jest to, że już działa jak powinno. Dzięki za pomoc wogóle. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.