Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Żywotność $_COOKIE
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Inscure
Czy ciastko o dostępie po $_COOKIE ma jakieś ograniczenie np. po stronie systemu, na którym jest zapisywane lub przeglądarki, czy jest to zależne tylko od czasu jaki podamy argumentem do setcookie() - czy może istnieć np pół roku? Bo nie bardzo mam ochotę żeby czekac tyle miechów czy nie wygaśnie.
Sephirus
Na pewno przeglądarka może zadecydować o tym jak długo będzie trzymała cookie olewając to jak zostało to dla danego ciasteczka ustawione. System polega tu raczej na przeglądarce
by_ikar
Nie wiem ile dokładnie mogą istnieć ciastka, nie wiem czy w ogóle takie ograniczenie jest. Masz tutaj na forum np ciastko od asystenta jest do 2020 wink.gif ale też wszystko zależy od daty jaką ma ustawioną użytkownik na swoim komputerze. Kiedyś miałem taką sytuacje że znajomy mówił mi że google wyświetla mu jakiś błąd certyfikatu. Okazało się że przestawił sobie przez pomyłkę czas..
Robert3d
Cookie ograniczone są time() jaki ustawisz im do wygaśnięcia LUB zarządzane są przez przeglądarkę dla FIREFOXA innych nie chciało mi się sprawdzić opcją domyślną jest przetrzymywanie Cookie do czasu ich wygaśnięcia czyli znowu wracamy do time()
Co nie zmienia faktu iż mamy w opcjach dostępne inne opcja które określają dokładny czas życia np kasuj po 2 dniach.
Niktoś
Możesz mieć,ustawiony czas,życia Coockies nawet "3450 rok a nawet i dalej" to tak w przenośni,ale jak ktoś ma ustawioną w przeglądarce np.kasuj Coockies starsze niż 2 dni to i tak zostaną skasowane-dlatego przetrzymywanie jakichś istotnych danych w tej formie na dłuższy czas nie mają sensu.
Coockies to nic innego jak plik txt. utworzony po stronie klienta.Przechowywuj istotne dane na serwerze bodź w plikach txt,xml lub bazie danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.