Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Układ pól tabeli settings
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Inscure
Siemanko! wink.gif

Mam dwie opcje do wyboru do wdrożenia. Chciałbym się dowiedzieć co o której myslicie, której uzywacie lub co polecacie, nawet całkiem innego.

Mam nadzieję że nikt się za link obrazujący o co chodzi nie pogniewa:

PDF
Kostek.88
A dlaczego mialby sie ktos pogniewac? smile.gif Jesli chodzi o te 2 opcje, to chyba wiem o co Ci chodzi. Choc z pozoru prostsza w implementacji moze sie wydawac pierwsza opcja, to druga daje wieksza swobode w pozniejszym rozbudowywaniu projektu. Nawet przez panel administracyjny, ktory sobie dodatkowo mozesz stworzyc (choc moze podalem nie do konca trafny przyklad z tym panelem), w kazdym razie wiele zalezy od Twojego projektu, bo liczy sie, by bylo to dopasowane pod Twoje dzielo. Ja osobiscie uwazam, ze 2. opcja jest lepsza, bo w razie modyfikacji nie rozwalam tabeli, tylko po prostu dodaje rekord.

EDIT: co do innych opcji, widzialem tez zdefiniowane tablice/zmienne z wszelkimi konfiguracjami, ktore zdefiniowane sa raz i wrzucone np. do konstruktora. Ale tak jak mowilem: w mojej opinii zalezy to od specyfiki wdrazanego projektu.
Inscure
Zgadza się, tylko moje pytanie jest bardziej skierowane pod optymalizację. Co jest wydajniejsze przy założmy 1000 ustawień (co jest raczej nierealne).

Aktualizacja danych, tworzenie nowego ustawienia i podobne realizowane byłyby przez odpowiednie metody klasy, więc wygoda pisania raczej nie ma w moim przypadku większego znaczenia.
Kostek.88
Pewnosci 100% nie mam, ale opcja 2-ga jest wydajniejsza. Sporo tez zalezy jaki kod napiszesz.

np. dla 2. opcji... zapytanie
  1. SELECT * FROM tabela WHERE KEY="sitename"

a dla 1. ... ciezko mi sobie wyobrazic, bedziesz musial i tak pobierac za kazdym razem caly rekord, ktory moze miec 50 opcji (tj. pol tabeli)... a moze nie mysle, bo pozno juz, niech mnie ktos oswieci, mnie ciezko wyobrazic sobie optymalne zapytanie pod to

EDIT: wiem, to wyzej odnosnie 1. opcji to glupota. Powinno byc:

1. SELECT key_sitename FROM tabela

OK, zostawiam odpowiedz komus bardziej kompetentnemu. Sorki za zamieszanie wink.gif
by_ikar
Dla czegoś takiego jak ustawienia, nie pobiera się tych wyników za każdym razem, tylko powiedzmy po każdej aktualizacji ustawień tworzysz cache i odczytujesz później te ustawienia z cache. Druga opcja jest IMO lepszym wyjściem. Chcesz dodać nowe ustawienie? Nic prostszego, zwykły insert i gotowe. A tak to musisz modyfikować tabele, dodawać nową kolumnę i ogólnie jest niezła zabawa. A tutaj dane sobie wrzucasz w cache i wydajność dość mocno podnosisz wink.gif
Inscure
Tak, zgadza się. Cache jest zrobiony i działa na tej zasadzie co napisałeś.
No to widzę że większość za opcją drugą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.