Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dlaczego programiści nie używają PDO?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Niktoś
Tak jak w temacie.Przecież to krok milowy w PHP i to w dobrą stronę w nawiązywaniu połączeń z bazą danych,czego programiści tego nie używają??Obserwuję od dłuższego czasu i mogę stwierdzić po skryptach ,że 98% programistów nie używa tej metody.Może to takie moje tylko odczucia?
Spawnm
Nie używają początkujący, po obecne książki i kursy uczą pracy z mysql_*.
Fifi209
Bo zazwyczaj uczą się ze starych książek, tutoriali, kursów wink.gif
Niktoś
Na,ale widzę także co nie których co mają powyżej 100 i więcej postów,czyż o tym nie zdążyli się dowiedzieć,a może leństwo ,po co się uczyć jak tamto działa baaasmiley.gif
Fifi209
Ja mam ponad 4 tyś. a czasem jak piszę na szybko kilka linijek kodu, które mają zadziałać raz czy dwa to też użyję mysql_
nospor
Cytat
Na,ale widzę także co nie których co mają powyżej 100
Proszę cie... przez te 100 postów koleś równie dobrze mógł ciągle pytać o banały. Liczba postów nie świadczy o wiedzy usera.

To o czym piszesz, to poprostu jest to o czym wiedzą wszyscy od dawna: jest kupa ludzi co pisze w php, z czego 70% to ludzie co się nie znają na rzeczy i nazywają się programistami php - przez takich ludzi programiści php mają taką a nie inną opinię i o tym było już wiele tematów. Po co po raz kolejny o tym samym pisać?
uupah5
Cytat(Niktoś)
Tak jak w temacie.Przecież to krok milowy w PHP i to w dobrą stronę w nawiązywaniu połączeń z bazą danych,czego programiści tego nie używają??Obserwuję od dłuższego czasu i mogę stwierdzić po skryptach ,że 98% programistów nie używa tej metody.Może to takie moje tylko odczucia?

używają...
inna sprawa, że czasem świadomie NIE używam. ale to najczęściej w sekwencjach sql'i i w optymalizacjach query. no i w stored procedures z oczywistych powodów;)
Daiquiri
Cytat(Niktoś @ 16.12.2011, 14:36:41 ) *
Na,ale widzę także co nie których co mają powyżej 100 i więcej postów,czyż o tym nie zdążyli się dowiedzieć,a może leństwo ,po co się uczyć jak tamto działa baaasmiley.gif
Niektórzy mają sporo powyżej setki i problemy z warunkami, pętlami.

Po prostu lwia część osób w PHP działa od święta, nie wychylając się poza CRUD lub dorabia formularze kontaktowe do stron statycznych. A Ty pytasz właśnie o tych "programistów PHP". Ot, cała filozofia.
Damonsson
To dobiję gwóźdź do trumny, mam ponad 100 pomógł, a nawet nie wiem jak dobrze użyć PDO, ba nawet mam problemy z mysql_ wink.gif Po prostu nie każdy tutaj się super zna na php.
mls
A mnie zastanawia co innego. Mianowicie, "czego" tacy "programiści" jak autor wątku nie potrafią pisać poprawnie po polsku?
Sephirus
@up - może miało być "dla"czego tongue.gif

Tak czy owak wtrącę się do ogólnej dyskusji - sam używałem przez dłuższy czas mysql_* i w przykładach na forum dalej używam - dlaczego - to prostsze do zrozumienia przez uczących się smile.gif

Z PDO korzystam już od jakiegoś czasu ale wydaje mi się ogólnie, że mało kto używa "czystego PDO" - naogół są to jakieś warstwy abstrakcji z jakichś frameworków albo biblioteki do obsługi bazy - do czego swoją drogą PDO nadaje się wyśmienicie smile.gif

mysql_* jest prostsze na pierwszy rzut oka - konkretna funkcja - konkretny wynik - w PDO "nowi" jak tylko usłyszą o sterownikach baz, funkcji prepare, PDOStatement to robią się zieloni - nie nadaje się to zresztą dla ludzi o niskim poziomie wiedzy OOP - stąd też myślę, że dlatego nie używają smile.gif ale to tylko kwestia czasu smile.gif
Niktoś
Widziałem PDO,nie używałem ,bo nie programuje w PHP.PDO nie takie straszne jak go malują ,dochodzi umiejętność posługiwaniem się parametrami,w NET c# to standard ,bez tego ani rusz.
To tak jakby w net c# używać frameworka v1 jak już jest v4,jakby cofnąć się z programowania z Delphi do TurboPascala.
Są narzędzia nowsze ,to trzeba z nich korzystać, po prostu dziwi mnie ten fenomen,nie mówiąc już nawet o używaniu namespace'ów ,które są już przecież w PHP dostępne a nadal jest jechane na klasach.
Trochę mnie to dziwi,ale po części zostało mi to wytłumaczone.

Cytat
A mnie zastanawia co innego. Mianowicie, "czego" tacy "programiści" jak autor wątku nie potrafią pisać poprawnie po polsku?

Wydaje Ci się. Może po polsku czytać nie umiesz i nie rozumiesz.
markonix
W 90% "projektach" używam mysql_ i się jakoś tego nie wstydzę.
Dobrze użyty jest bezpieczny tak samo jak PDO.
Z dodatkowej funkcjonalności PDO (którą z teorii znam) nigdy nie miałem potrzeby korzystać dlatego po prostu go nie stosuje.

Z PDO głównie korzystam w projektach dla siebie gdzie mam więcej czasu na pisanie kodu.
!*!
PDO używają PROphpOwcy, głównie Ci którzy potrafią oprzeć na tym własną klasę obsługi tegoż. W innym przypadku PDO amatorów odrzuca, bo myślą że im więcej linijek kodu tym gorzej, a jak do tego dojdzie bindowanie to już w ogóle uciekają, pomimo iż to ich bardziej zabezpiecza przed SQL injection.

markonix - a jak będziesz chciał przenieść te projekty na inną bazę to co zrobisz? W PDO zmienisz jedną linijkę wink.gif
peter13135
ja tam binowanie se sam zrobiłem za pomocą preg_replace do mysqli tongue.gif
Crozin
@peter13135: Przecież MySQLi obsługuje bindowanie parametrów.
@!*!: Jak już zmienisz silnik bazy danych (robiłeś swoją drogą to kiedykolwiek) najprawdopodobniej będziesz też musiał zmienić połowę samych zapytań - więc nie, nie wystarczy zmienić jednej linijki.

PDO nie ma żadnych realnych wad względem funkcji mysql_*(). Nie używają bo nadal masa kodu w sieci (przykłady, kursy itp.) nie korzysta tego. Zresztą mysql_*() nadal działają i robią to całkiem sprawnie, więc następcy ciężko się przebić. Na dodatek nie raz widziałem PDO wykorzystywane jak mysql_*() co już pozbawia go sensu istnienia.
Takie są pewnie powody niewykorzystywania PDO przez programistów PHP - bo nie trzeba być ani "pr0", ani znać OOP by z tego korzystać.

Cytat
Cytat
A mnie zastanawia co innego. Mianowicie, "czego" tacy "programiści" jak autor wątku nie potrafią pisać poprawnie po polsku?

Wydaje Ci się. Może po polsku czytać nie umiesz i nie rozumiesz.
Nie, to Ty piszesz kompletnie niepoprawnie.
Niktoś
Cytat
Nie, to Ty piszesz kompletnie niepoprawnie.

Wiesz, Ty też ,ale mi to nie przeszkadza -rozumiem co napisałeś.
kbsucha
Moim zdaniem większym problemem są osoby, które używają PDO, ale bez prepared statements i uważają że są całkowicie bezpieczni. Utarło się w internecie, że rozwiązaniem problemu SQL Incjection jest używanie PDO, co nie jest do końca prawdą.
wiewiorek
Czego nazwa tematu wydaje mi się jakaś dziwna? ph34r.gif
blooregard
Poprawiłem tytuł wątku.
Nie róbcie OT, jak chcecie sobie podyskutować o poprawności językowej zapraszam do Hydeparku.

//A konkretnie do "Jeden Wielki OffTopick" wink.gif
//Spawnm
!*!
Cytat(Crozin @ 16.12.2011, 17:51:13 ) *
@!*!: Jak już zmienisz silnik bazy danych (robiłeś swoją drogą to kiedykolwiek) najprawdopodobniej będziesz też musiał zmienić połowę samych zapytań - więc nie, nie wystarczy zmienić jednej linijki.

Tak i jest to prostsze niż zmiana całej struktury mysql_*. W zależności jak napiszesz zapytania i jak wykorzystasz samo PDO. w 90% zapytania do baz są identyczne, więc do średnio rozbudowanych aplikacji będzie to jedna linijka zmiany, pod warunkiem że samo PDO jest jakoś rozsądnie obudowane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.