Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie wykonanie umowy o dzieło.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mahomet91
Witam serdecznie, podpisałem umowę o dzieło ja jak i zleceniodawca. Dziś miałem dostać modyfikację strony. Podałem wszystkie pliki strony zleceniodawcy i cisza. Co w takim wypadku mogę zrobić? Prosto iść do sądu o zaskarżenie i nie wykonanie dzieła? Proszę o pomoc.
Etil
Od razu do sądu? Spróbuj najpierw porozmawiać.
kamil4u
Opisz dokładniej temat i umieść go na jakimś forum prawnym. Tam na pewno lepiej się poinstruują.
prowseed
Cytat(mahomet91 @ 6.01.2012, 21:42:09 ) *
Witam serdecznie, podpisałem umowę o dzieło ja jak i zleceniodawca. Dziś miałem dostać modyfikację strony. Podałem wszystkie pliki strony zleceniodawcy i cisza. Co w takim wypadku mogę zrobić? Prosto iść do sądu o zaskarżenie i nie wykonanie dzieła? Proszę o pomoc.

Nie rozumiem, to w koncu jestes zleceniodawca, czy zleceniobiorca? Zleceniodawca- płaci, zleceniobiorca- wykonuje. Sprawdz w umowie jaki jest zapis o nie wywiazaniu sie z terminow. Powinien byc zapis o terminie oddania projektu, terminie na poprawki i co sie dzieje w przypadku, gdy wykonawca sie spoznia. Przeczytaj swoja umowe i wywnioskuj co powinienes zrobic. Sam sporzadzales ta umowe, czy kto?

BTW: Jezeli chcesz isc do sadu, to wiedz, ze srednio to Ci sie bedzie oplacac. Umowa o dzielo jest forma cywilnoprawna, a wszyscy wiedza z jaka predkoscia dzialaja sady cywilne (moja sprawa rozpoczela sie 3 miesiace po zlozeniu wniosku), natomiast warunki umowy ulegaja przedawnieniu po 2 latach od jej zakonczenia. A jezeli nie placiles zadnej zaliczki, to raczej bez sensu, bo i tak nic nie ugrasz, co najwyzej jej zwrot.
BTW2: Jak dobrze pamietam jezeli terminem zwrotu jest dzien wolny od pracy (6 I - swieto), to ten termin przechodzi na nastepny dzien.

Nie ma co siac paniki, moze ktos po prostu zaspal, moze sie nie wyrabia i nie wie jak to powiedziec, ze brakuje mu jeszcze X dni... : )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.