Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jaki komp za 1500zl
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ikioloak
Witam! Wyobrazcie sobie ze macie w portfelu 1500zl na nowego kompa. Macie za to kupic sama jednostke, bez monitora ani zadych akcesoriow. Tylko jednostkę. Co kupicie i dlaczego? Jaka karte graf? ATI czy Nvidia? Jaki dysk? Moze S-ATA? itd.
invx
nie wiem jak coenowo wyjdzie ale ja bym wybral
hdd 80 gb serialATA
procek p4 3,2 (ew. 2,6; 2.4)
grafika nvidia (geforce fx)
plyta jakas abita (np. IC7)
naped combo lite on
dzwiek SB
do tego obudowaoczywiscie, zasilacz, i floopy
radzaw
Cytat("invx")
procek p4 3,2

dobre - sam ten procek to 1k pln winksmiley.jpg

moze cos takiego :
- Athlon XP Barton 2500+
- 256 Ramu (wiem - troche malo, ale za taka cene... )
- Hdd WD SE 80GB
- plyta glowna na NForce2 (tylko bez zintegrowanej grafy)
- grafika w rodzaju Radeona 9550
- jakis cdrw
- no i jakas obudowa (na Chiefteca raczej nie starczy)
ikioloak
zakładając że komp jest do wszystkiego po trochu, to jak myślicie co jest lepsze: plyta na chipsecie VIA czy nForce? i to samo z grafą: GeForce czy ATI?
Seth
Ja osobiscie stawial bym na VIA gdyz mialem juz plyte na tym chipsecie i sprawowala siebardoz dobrze. nForcea nie znam, wiec nie moge sie wypowiedziec.

Jednak przed wyborem najpierw zajzal bym na http://ranking.chip.pl - tam masz podane zestawienia sprzetu.

btw: jezeli decydowal bys sie na procesor Intela to polecam wybrac intelowski chipset - jest wieksza pewnosc, ze uklady jednej firmy beda bezawaryjnie pracowaly ze soba.

btw2: jezeli szukasz opini fachowcow to zajzyj na http://pcmaniak.pl
reViVer
Zapraszam na http://komputery.katalogi.pl/ do działu Hardware snitch.gif
FiDO
Cytat
Ja osobiscie stawial bym na VIA gdyz mialem juz plyte na tym chipsecie i sprawowala siebardoz dobrze. nForcea nie znam, wiec nie moge sie wypowiedziec.

Ja za to znam z wlasnego (i nie tylko) doswiadczenia i nie polecam nikomu nic innego niz nForce2. Czytam chyba najwieksze forum sprzetowe w Polsce i mam ku temu podstawy, nie jestem jedynym szczesliwym posiadaczem plyty na tym chipsecie. Nie ma mowy o jakichkolwiek niekompatybilnosciach, tutaj akurat nVidia pokazala pazurki.
Dzisiaj byl u mnie kolega, ktoremu narazie wirtualnie skladalem kompa za 2k i wyszedl jako tako (bez monitora oczywiscie), za 1.5k to troche gorzej...
Cytat
Jednak przed wyborem najpierw zajzal bym na http://ranking.chip.pl - tam masz podane zestawienia sprzetu.

Ja bym tam nie zagladal smile.gif Mam uprzedzenia do chipa, niestety czesto zdarzaja im sie niezbyt obiektywne testy, gdzie wygrywa chyba ten kto da wiecej. Polecam za to jakiekolwiek (nie bede wskazywal palcem, zeby nie reklamowac ;]) forum sprzetowe, na ktorym napewno doradza i nie beda subiektywni.
Cytat
btw: jezeli decydowal bys sie na procesor Intela to polecam wybrac intelowski chipset - jest wieksza pewnosc, ze uklady jednej firmy beda bezawaryjnie pracowaly ze soba.

Popieram, aczkolwiek uwazam za 1.5k to zdecydowanie sie na intela bedzie "lekkim" glupstwem...

Komputer do wszystkiego po trochu? Oj.. babcia z raklamy Ace wyraznie mowila, ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego winksmiley.jpg

A tak powaznie to zakladajac ze nie zamierzasz grac w super nowe gry moge zaproponowac cos takiego:

Abit NF7 ~310zl
Duron 1800MHz OEM ~220zl
Wiatraczek Whisper Rock IV ~50zl
256MB ramu ~180zl
Seagate Barracuda 7200.7 80GB 2MB cache ~280zl
obudowa jakas ~120 [nie polecam Codegenow, maja strasznie shitowe zasilacze, najlepiej jakbys trafil na modecoma z zasilaczem Fortron (FSP)]

Grafiki, przykro mi, ale nie podam. Przysieglem sobie nie polecac nikomu zadnych kart z dopskiem SE czy MX, a do ok 300zl to ciezko kupic cos lepszego nowego, chyba ze uda Ci sie znalezc R9200 64MB, koniecznie 128bit!, bron Boze nie kupuj GF 5200 64-bit, juz lepiej Cie wyjdzie jak bys poszukal uzywanego R8500 albo GF3Ti200, to sa dobre karty mimo swojego wieku (cos w tym stylu: http://allegro.pl/show_item.php?item=28337528)

Nie jest to torpeda, ale za ta cene nie mozesz wiecej wymagac, plyta to podstawa, oplaca sie zainwestowac w dobra, zeby potem nie plakac, mialem kiedys PC Chips, a teraz wlasnie siedze przed ECS'em u matki w pracy i naprawde szczerze odradzam oszczedzanie na plycie. Lepiej kupic narazie slabszego procka czy grafike, ktore w kazdym momencie mozna zmienic, plyte zmienic gorzej.
sztosz
W piątek kupiłem:

Athalon 2500+ Burton (1833Mhz) Sprawuje się świetnie. Box ma od razu dobry wiatrak, 3 lata gwaranci. Jest naprawde dobry.

256 ram Nie pamiętam firmy ale jak na razie rzadnych problemów. Gwarancja 99 miesięcy. Jak mi będzie szwankować wymienią od razu (ale to chyba zależy od sklepu)

ASRock K17coś tam (Bez GX na końcu)Łatwy w odsłudze bios obsługuje mi wszystkie urządzenia. 4 USB, mozliwość dołożenia jeszcze 2. 1 AGP x8, 2 PCI wada 1 com (ale to też zależy jak dla kogo).
Zintegrowany dzwiek, nad podziw dobry, ciął tylko w Gothicu (ale zrąbana wersja z Playa),
Lan też integra 10/100,
Grafika integra chipset SiS ciągnie do 64 mb ramu, jak na razie wszystko szło dobrze, żednych cięć w rozdziałkach 800x600 (wyżej nie próbowałm - słaby monitor), nie obsługuje T&L, Ale grafę można rozbudować.
Gwarancja 2 albo 3 lata (nie pamiętam)

80 GB segate, szybciutki, cichutki. 2 lata gwarancji.

Lite on CDRW sprawdzony, dobry jak się spieprzy daja nowy nie próbóją naprawiać (nawet jak płyta w środku pęknie)

Stacja 2,5" ze starego kompa, to już od ciebie zależy.

Obudowa, co chcesz.

Wszystko za jakieś 1300zł zostaje około 200 zł na grafę (Jeżeli naprawdę potrzebujesz, ja bym dołożył ram)

I muszę powiedzieć że jest to naprawdę dobry sprzęt, procek w nowej technologi.
Płyta nie najgorsz.
Poza tym w przyszłym roku mają wejśc nowe sloty PCI, Więc w razie rozbudowy i tak potrzebna będzie nowa płyta, ale mogę się mylic

UPDATE
Wiem że może to nie jest miara jakosci/wydajnosci przez wszystkich uznawana ale:
NFS Underground na full detail idzie bez najmniejszego zająkniecia.
Więc jeśli ten komp jest w stanie to uciagnąć to Apacha MySQLa czy Postgre wraz z php i Zend Studio tez bez problemów pociągnie. Dzisiaj sprawdzę smile.gif
Ace
nForce2 : innej plyty nie chce exclamation.gif Mialem dylemat jaka plyte glowna kupic sobie. Kumpel powiedzial mi, doluz troche kasy na nForce, ona jest spoko, i bedziesz zadowolony... I tak sie stalo. nForce 2 mam, zintegrowana karta dzwiekowa - wedlug mnie , lepszej nie trzeba winksmiley.jpg - wszystko ladnie dziala, kazdy podzespol jest sprawny... Czekam tylko az bede mogl dokupic sobie troszke ramu, bo narazie 256 to dla mnie za malo.

polecam !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.