Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Black List
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
halfik
Witam Panow (Panie tez) smile.gif

Chodzi mi po glowie, aby stworzyc gdzie na forum taka czarna liste firm, ktore probuja i/lub robia koderow w jajo (bedzie duza lista;)) tzn. jak ktos slyszal juz teksty w stylu "umowa bedzie jutro", "juz wyslalismy", "ale umawialismy sie na..." to wie o co chodzi. Firma z ktora wspolpracuje teraz wlasnie cos takiego probuje (choc pewnosc bede mial do jutra wieczora) i nie widzi mi sie, aby ktos po mnie jeszcze mial z nimi wspolpracowac, a mysle ze podobnych przypadkow jest raczej sporo. Co o tym sadzicie i co na to developerzy php.pl?
kicaj
O jakich firmach mowisz? Webdesigner'skich?
Chewolf
Dobry pomysl mogły by być tam poukladane firmy hostingowe, tworzace strony internetowe itd..
matid
Tutaj jest tylko pewien problem - takie firmy bardzo często po takich przekrętach zmieniają torzsamość. Samemu zdarzyło mi się rozmawiać z jedną taką firmą, która proponowała mi pracę trzy razy pod trzema różnymi postaciami (inny mail, numer gg, ip), i chciała mnie wykiwać tak jak za pierwszym razem.
Wydaję mi się, że lepszym pomysłem byłby spis solidnych kontrachentów - takich, którzy zawsze wywiązują się ze swoich umów.
halfik
kicaj_: nie tylko, bo mowa rowniez o firmach, ktore niby to specjalizuja sie np. w systemach informatycznych etc. chodzi mi o kazda firme, ktora robi przekrety i nie koniczenie musi byc zwiazana z kodowaniem, moze np. (NIE)placic za reklame na roznych serwisach (tutaj pozdrowienia dla bankier.pl) itp.

A pomysl z tymi, aby zrobic liste pewnych, dorbych firm tez nei jest zly jak mi sie wydae, moza zrobic i "black list" i "gold list".

Ale ta 1 jak dla mnie jest bardziej potrzebna. To sa zlodzieje przez Z i jak dobrze byloby wiedziec dla kogo nie warto w tym kraju pracowac, bo czlowiek wezmie nacharuje sie tutaj przez n-tygodni, a oni go robia w balona, a pozniej robia to z innym koderem i innym, a sami robia na tym $$ - jak dla mnie, trzeba to ciut ukrucic, a "gold lista" jakby byla powinna zachecac firmy do nie tylko nie robienia koderow w balona, ale do dobrej, obustronnej wspolpracy etc. zatem dobrze by bylo gdyby powstaly obie.

Trzeba tylko to wszsytko zabezpieczyc, zeby nie bylo pomowien etc. Dlatego proponuje, ze aby firma trafila na "black liste" poszkodowany musi dostarczyc dowodow na to, ze go wyrolowano.

Ciagle czekam co na to developerzy php.pl - licze na Was w tej sprawie, It's me napisz ze nie mam racji.
akubiczek
Tylko jakie te dowody miałyby być? Najlepszym i niepodważalnym byłby wyrok sądu, tylko ilu z nas chce się do sądów łazić z takimi sprawami?

Wszystkie inne dowody są już bardziej wątpliwej natury...

--
Oczekujący od 3 miesięcy na zapłatę... angrysmiley.gif
itsme
niestety nie ma szans na cos takiego na podstawie czego mamy publikowac cos takiego ?

jedyna obrona jest umowa taki to kraj gdzie mozesz okradac innych i wiesz ze nic Tobie nie zrobia ...

mozna o tym pomyslec ale nie jako black list lecz publikacja czystych dowodow
oto skan umowy oto termin nie dotrzymano i to wszystko druga strona mogla wszystko wyjasnic

pytanie czy my jestesmy php-owcami czy policja ?
halfik
nie it's me, nie takie pytanie... policja tutaj nic nie poradzi, bo nie ma czasu na takie bzdety, a sady odpadaja, bo przeciez malo kto bedzie pozywal firme albo majac slabe dowody, albo za kase ponizej nie wiem 1500 zeta.

i dlaczego w kraju, gdzie kazdy okrada kogo moze, my tez mamy sie dac okradac?

akubiczek: dowody? no mi by wystarczylo, ze facet pisze ze to on oprogramowal serwis www.xyz.com i podsyla oprogramowanie, na ktorym to chodzi.

A tak poza tym, przeciez my tutaj nie mowimy o wyrokrach smierci, wiec nie rozumiem dlaczego po prostu tego nie zrobic? stworzyc obydwie listy i po sprawie. to uprosci zycie wielu koderom, zaoszczedzi ich czasu, pieniedzy i nerwow.
akubiczek
Mam jeszcze pewien pomysł. Otóż zamiast tworzyć czarną listę firm, możemy stworzyć listę nazwisk osób reprezentujących te firmy lub właścicieli. Jaka różnica? Ano taka, że nikt nam nie zarzuci, że go fałszywie oskarżamy.

"Jan Kowalski, Paaaanie, to nie o Pana chodziło, odczep się Pan".

Najlepiej gdyby każdy zgłaszający takie nazwisko podawał kontakt do siebie. Wtedy inny programista zawierając nowy konrakt, przeszukiwał by listę pod kątem znanych nazwisk, i ewentualnie kontaktował się z osobą, która zgłosiła takie nazwisko celem upewnienia się czy to o daną firmę chodzi i jakie były z nią problemy.

Wadą tego rozwiązania jest, że ludzie się w firmach zmieniają (to znaczy nie "zmieniają na lepsze" smile.gif tylko "wymieniają").
itsme
pomysl jest fajny tak jak polspam.org pamietacie ? jakie oszczerstwa poszly ? nic nie kasowali za to ze u nich byly hosty z ktorych szedl spam nagle pojawilo sie pare komercyjnych hostow z ktorych spam nie szedl afera na sto dwa

robimy liste ... czego ? firm ?
odpowiem tak ze pomysl fajny ale za duze ryzyko dla calego php.pl aby sie tego podjac .... zbyt wiele do stracenia

wole aby php.pl wydalo poradnik jak sie ustrzec przed brakiem platnosci niz aby zarzucono nam inne rzeczy

a swoja droga ja tez sie zabezpieczam od klientow wymagam aby na ich serewerach bylo mmcache koduje skrypty i daje blokade iz po tym dniu nic sie nie wyswietli bedzie platnosc podsylam klucz md5 cos tam i po klopocie

zdanie ze skoro oni nas okradaja to my ich nie dociera do mnie
nalezy byc madrzejszym i sprytniejszym exclamation.gif!
halfik
ja nie wierdze ze mamy kogos okradac, przeciwnie nikogo tutaj nikt nie ma okradac i w tym cala rzecz. trzeba tylko jakos zadbac o to cosie nam nalezy, o bezpieczenstwo i takie tam bzdety.

It's me: masz chyba racje ze php.pl za zuzoby ryzykowal, ale mozna zarejestrowac male konto na kiejs wp.pl albo cuik, zrobic przekierowanie na prv.pl i tam trzymac 2 pliki htmlowe...

A pomysl z nazwiskami to tez nie dobra sprawa: obowiazuje ustawa o ochronie danych osobowych i nie mozna...
akubiczek
Cytat(halfik @ 2004-08-25 11:49:23)
A pomysl z nazwiskami to tez nie dobra sprawa: obowiazuje ustawa o ochronie danych osobowych i nie mozna...

Same nazwiska można publikować, nie podpada to pod żadną ustawę. Przecież nie można zabronić opublikowania strony:

Kod
Uwaga! na:
Jan Kowalski
Michał Nowak
...

bez adresów.
Sh4dow
Dobry pomysl, ale niebezpieczny dla wszystkich. Jaki masz dowod ze ja chce oczernic jakas firme ? Skad wiesz ze nie robie im na zlosc bo sie z nimi poklucilem o kobiete ?
Jesli masz dowod naprzyklad umowe itd, to masz sady sadz sie jak jestes pewien ,to wuygrasz i masz spokoj. Pomysł fajny, ale strasznie trudny do realizacji. Tak jak it's me napisal. Lepiej jest napisac zabezpieczenie dla skryptu. Moim zdaniem temat rzeka, jak sie bronic ? Nie da sie za bardzo, wiem bo sam zostałem zrobiony w CH.
Lepiej przestrzegac ludzi czego nie robic, albo co i jak robic zeby nie "wpasc".
halfik
cos na pewno da sie zrobic, trzeba tylko pomyslec smile.gif

a swoja droga, ze jesli np. mam umowe, a firma nie zaplaci wynagordzenia to procz sadu moglaby trafiac na liste, zeby inni koderzy nie mosili sie pozniej sadzic, no i nie kazdemu chce sie biegac po sadach, bo wiemy jak one dzialaja :/

a i nie kazdemy chce sie skaryc firmy za jakies klepaki :/
sztosz
Może najpierw własnie zacząc od porad a póżniej dopiiero brać sie za czarną listę? Innymi słowy Sh4dow zgadzam się z tobą. A tak czy inaczej kto wezmie odpowiedzialnośc za prowadzenie takiej listy i ewentualne oszczerstwa, które zdarzą sie na 100% ?
halfik
tak, na pewno zdaza sie oszczerstwa etc. dlatego trzeba pomyslec jak to zrobic, zeby sie nie zdazaly.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.