Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Pomoc] Silnia, ciąg Fibonacciego, .....
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Master_Rocket
Silnia, ciąg Fibonacciego, mateoda rekurencyjna, delta? Co to jest i po co to jest? Nie miałem jeszcze tego na mat.
GeoS
Na wszystkie pytania (moze z wylaczeniem delty) znajdziesz odpowiedz w kazdej ksiazce dotyczacej algorytmiki.

Jesli nie dotrzesz do tych informacji, to moge gdzies wrzucic skany - nie chce mi sie tego przepisywac aaevil.gif
scanner
http://www.wiem.onet.pl
http://google.pl
Master_Rocket
Cytat
Na wszystkie pytania (moze z wylaczeniem delty) znajdziesz odpowiedz w kazdej ksiazce dotyczacej algorytmiki.

Jesli nie dotrzesz do tych informacji, to moge gdzies wrzucic skany - nie chce mi sie tego przepisywac aaevil.gif

Byłbym wdzięczny.
g0blin
Moze dopowiem tyle ze to wszystko zawarte jest w cwiczeniach z php4 wydawnictwa Helion. Ciag Fibonnaciego jest przedstawiony w postaci rekurencyjnej jak i iteracyjnej..
Cod
Cytat
Silnia

n! - czytaj "n silnia"
n! = 1*2*3*...*n

Cytat
ciąg Fibonacciego

Dwie pierwsze liczby w tym ciągu to dwie jedynki, a każda następna to suma dwóch poprzednich, czyli: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21...

Cytat
mateoda rekurencyjna

Nie wiem biggrin.gif

Cytat
delta

Rodzaj ujścia rzeki, przykłady: Nil, Wisła laugh.gif
A matematycznie to delta jest takim czymś, dzięki czemu możemy rozwiązać równanie kwadratowe, nie chce mi się rozpisywać jak to działa, bo w tym momencie mam kilka innych spraw na głowie smile.gif.

Też nie miałem tego na matematyce winksmiley.jpg.
Seth
Rekurencja to sposob rozwiazywania algorytmow znajac najprostszy podstawowy sposob rozwiazywania problemu. W programowym zastosowaniu polega to na kilku krotnym wywolaniu funkcji przez sama funkcje wywolywana. Najprostszy przyklad to:
[php:1:479cae4b6f]<?php
function silnia(x){
if (x != 0) return x * silnia(x - 1);
else return 1;
}
?>[/php:1:479cae4b6f]
Meotda ta niesetety jest malo wydajna i bardzo pamiecio zerna. Jednak gdy zalezy nam na 'malym' kodzie to jest w sam raz. Nalezy jednak pamietac aby wynikiem byl skonczony warunek tzn. zeby nie powstala nam petla.
darekjot
Delta to litera grecka (my piszemy łacinskimi) oznaczająca (przyjęta przez matematyków) pewien współczynnik pozwalający określić czy równanie drugiego stopnia ma rozwiązanie.

delta=b^2-4*a*c, gdzie a, b , c są współczynnikami równania kwadratowego
0=ax^2+bx+c (zmiennej x)

warunek:
delta <0, to brak pierwiastków
delta =0, to 1 pierwiastek (podwójny)
delta >0, to 2 pierwiastki

reszta w książkach do matematyki ;-), albo w tablicach matematycznych.
Pozdrawiam i życzę zgłębiania wiedzy ;-)

DJ

--------------------
www.osno.com.pl
henio
Postanowiłem odkopać ten wątek, bo nie bardzo wiem jak za pomocą schematów blokowych przedstawić ciąg Fibonacciego w sposób rekurencyjny. Mam problem z zapętlaniem, nie wiem jak sprawdzać czy już ciąg policzył n ilość razy.
tiraeth
Chcesz za pomocą schematu blokowego przedstawić liczenie sumy ciągu? W czym problem? Może z kodem?

Kod
int fib(int n) {
if ( n>1) { return fib(n-1)+fib(n-2); }
else { return n; }
}
henio
Już nie ma problemu, wpadłem na pomysł jak to zrobić. Dzięki za chęć pomocy.
nasty
Cytat
delta <0, to brak pierwiastków
Bede upierdliwy i poprawie to na:

delta < 0, to brak pierwiastka w ciele liczb rzeczywistych, pierwiastek zawiera sie w ciele liczb zespolonych tongue.gif

(chcialem sie wykazac i byc madry:P)
webasek
Ja też będę upirdliwy miałem to już dziś poprawić ale widzę, że nasty już to zrobił tyle że nie

Cytat
pierwiastek zawiera sie w ciele liczb zespolonych

a powinno być

pierwiastki smile.gif

Równanie ma tyle rozwiązań jaki jest stopień równania:P
nasty
Racja smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.