Boże, ludzie .... odpaliliście raz ZF2 złapaliście się za głowę bo nic z niego na tę chwilę nie rozumiecie i wylewacie żale na forum ?

Bo właśnie tak to wygląda.
Nie mówię że jest proste, zresztą jak się nie podoba to zapraszam do innego FW

Zresztą temat o porównaniach FW mamy gdzie indziej a tu się zrobił mega offtopic.
1. Symfony używa Twiga z default'a - tutaj możesz sobie od razu bez problemu podłączyć
https://github.com/mtymek/ZfTwig - nie widzę problemu.
2. Skomplikowana konfiguracja .... fakt na początku się także przestraszyłem jak wielu, to samo było przy ZF1 i każdym innym frameworku - standard, kwestia przyzwyczajenia.
Cytat
Pobrałem sobie aplikację rzekomo z tutoriala zend'a 2 i mam pytanie tutaj jest cała masa rzeczy jakie w zf 1.x były już "wbudowane" czy na prawdę to ma tak wyglądać, czy zawsze muszę mieć własny autoloader, czy za każdym razem muszę w configu samemu wpisywać kontrolery - to się robiło w 1.x jak by z automatu (istniał katalog to istniał kontroler) a tutaj jakieś śmieszne rzeczy wyczyniają nie komentując masy nadmiaru w plikach kontrolerów typu:
Własny autoloader - tak i nie, ale możesz mieć autoloader kontrolerów zachowujący się tak jak w ZF1. Więcej info
tutaj I to nie są śmieszne rzeczy, autoloading_class_map używam od dawna wraz z composerem i nie mam żadnych problemów, oczywiście Zend1 kontrolery wczytuje poprzez Loader'a - nie stety, tutaj dostajemy jeszcze większą wolność, chcesz tak to masz tak chcesz lepiej i wydajniej to masz tak, zresztą jak w artykule jest podane - masz nawet od tego skrypt który zazwyczaj isę odpala przy wrzucaniu na produkcję

namespace Application\Controller;
use Zend\Mvc\Controller\AbstractActionController;
use Zend\View\Model\ViewModel;
o_O nadmiarowe rzeczy ? To chyba nie pisałeś czegoś większego z użyciem namespaceów gdzie u mnie przy większych klasach sięga to czasami 6-8 use'ów.
Zresztą, to są zwykłe use'y przyzwyczaj się

Cytat
Tylko widzisz. Zapierdzielasz jak jakiś upośledzony pełnymi ścieżkami na początku każdego pliku, dodając sobie od diabła roboty i do tego wielce prawdopodobne że się pomylisz przez użycie słowa kluczowego albo nazwy funkcji z globalnej przestrzeni PHP. Nawet jeśli mowa o dwóch różnych klasach to i tak musisz je aliasować no bo przecież dzięki namespece'om unikasz kolizji. Ten przykład wstawiłem specjalnie żeby pokazać jak idiotycznie rozbijane są klasy, akurat wyjątków. No ale super wypas, bo to jest lepsze niż "new Zend_Db_Exception_RuntimeException" gdzie autoloader sam rozwiążę ścieżkę która zarazem jest unikalnym identyfikatorem A później niestety błędy języka przenoszą się na frameworki.
Takie rozłożenie jest moim zdaniem jak najbardziej słuszne, bo nadpisuje SPL'owe wyjątki co moim zdaniem jest super sprawą, bo mniej więcej po samym typu Exceptiona mogę rozpoznać przyczynę błędu i czy go złapać

No bo chyba wszyscy już znają całą rodzinę wyjątków SPL'a

$id = (int) $this->params()->fromRoute('id', 0)
Napisz AbstractActionController swoim, dorzuć metodę proxy do tego i tyle

PS. Sorki za mały chaos ale się strasznie nie wyspałem