Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Znowu Problem Z Uploadem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
asblaze
Jakiś czas temu dałem taki temat w poczatkujacych i nei doczekałem sie odpowiedzi. Przerobiłem większość przykładów uploadu i zaden nie zadziałał.
Wydaje mi się (albo jestem skończonym ignorantem i kretynem) że jakoś brakuje we wszystkich uwierzytelnienia użytkownika. Bo skad niby serwer ma wiedziec, od kogo pliki ma wpuścić na FTP a od kogo nie?
Jesli był taki wątek na forum to proszę o link, bo musiałem go przeoczyć.

Dzięki za pomoc.
sf
E, jeśli używasz funckji ftp to oczywiste jest, że musi być uwierzytelnianie tongue.gif

Pozatym daj najprostrzy kod, który powinien uploadować... wkleji się do siebie, sprawdzi i coś będzie można napisać.
asblaze
dzięki....sf...... zainspirowałeś mnie winksmiley.jpg
Pozdrawiam
anas
Hej, ja np. robie to mniej wiecej tak:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. if($_FILES['NazwaPolaTypuFileZFormularza']['name'] != '')
  5. { 
  6. $uploaddir = '/twoj/katalog/docelowy/gdzie/ma/wyladowac/pliczek/';
  7. $uploadfile = $uploaddir . 'NazwaPlikuPoUploadzie.rozszerzenie';
  8.  
  9. move_uploaded_file($_FILES['NazwaPolaTypuFileZFormularza']['tmp_name'], $uploadfile);
  10. }
  11.  
  12.  
  13. ?>

Pamietaj o tym ze zamiast okreslania nazwy pliku mozesz poprostu uzyc $_FILES['NazwaPolaTypuFileZFormularza']['name'] zeby otrzymac ta sama nazwe na serwku.

Druga wazna rzecz to okreslenie katalogu docelowego i konfiguracja Twojego serwera, u mnie na katalog ustawiam sobie prawa tylko dla wlasciciela, gdyz apache + php i inne gady uruchamiaja sie z prawami wlasciciela dane skryptu, pliku html, etc. Ty nie majac dostepu do takich mozliwosci bedziesz musial dac uprawnienia dla pozostalych na katalog docelowy, gdyz apache(jak sie domyslam Twoj serwer WWW) dziala z prawami usera www, www lub cos pokrewnego.

Musisz tez zwrocic uwage czy nie jest wlaczone save_mode na serwerze, jak jest skonfigurowane php (czy wogole jest mozliwosc uploadu, jakich rozmiarow pliki moga byc przesylane, itd itd.

Jesli bedziesz mial bardziej sprecyzowane pytania, to pytaj, moze cos zaradzimy.

pozdrowka

anas
mhs
zobacz na ten artykul (moze go przeoczyles a pomoze Ci): http://www.php.pl/index.php/phppl/artyku_y...h/upload_plik_w
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.