Kemsan
17.11.2012, 23:48:58
Witam,
Tworzę sobie silniczek gry (2D) i stanąłem na pewnym problemie - co z ruchem gracza w trakcie skoku? W rzeczywistości nie możemy w trakcie ruchu się poruszać, ale w różnego typu platformówkach możemy taki ruch wykonać. Do podskakiwania wykorzystuje zwykły rzut pionowy - wszystko ładnie i płynnie wychodzi. Nie korzystam z przyśpieszenia, tarcia, oporu itd. - siła skoku jest określona z góry dla danej postaci, a grawitacja jest taka sama jak na kuli ziemskiej (9.80665). Do ruchu w trakcie skoku najpierw wykorzystałem ruch poziomy - lecz nie mam określonej siły rzutu (podczas skoku jest ona w końcu zerowa), później spróbowałem rzut ukośny - lecz nadal jest to nieralistczne. Proszę o jakieś podpowiedzi co do wzorów lub sposobu wykonania takiego skoku.
Pozdrawiam
Kemsan
Crozin
18.11.2012, 00:18:35
W momencie wykonywania skoku, ustaw sobie jakąś flagę informującą o tym, że obiekt, jest w powietrzu. Następnie w fragmencie kodu odpowiedzialnym za obsługę ruchu dodaj warunek, który w przypadku gdy obiekt jest w trakcie skoku zignoruje wszelkie informacje n/t ruchu.
Kemsan
18.11.2012, 01:15:09
Nie chodzi mi o zablokowanie ruchu w trakcie wyskoku, a zrobienie go bardziej realnym. Rzut poziomy w trakcie wyskoku powoduje nienaturalny spadek (zbyt szybki spadek pozycji Y przy małym spadku X) - gdy podam jakąś "nienaturalną" siłę w trakcie skoku. Rzut ukośny też nie wchodzi w grę (obecnie ustawiłem to jako połączenie Lewo + Góra, Prawo + Góra, lecz chcę by można było kliknąć Góra -> poczekać 0.5 sek i poruszyć w lewo/prawo)
Crozin
18.11.2012, 01:20:32
Jeżeli chodzi o odwzorowywanie fizyki na potrzeby gier, nie mam zbyt dużego doświadczenia, jednak bez żadnego kodu/dema, jedyne co przychodzi w tej chwili do głowy to... zrealizowanie tego przez dodanie prawdziwych sił - przede wszystkim przyspieszeń, obiektu i ziemskiego.
CuteOne
18.11.2012, 13:58:41
http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzywa_balistycznaManipulując kontem i prędkością początkową, możesz stworzyć odpowiedni "tor" skaczącego ludka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.