Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mobilne OS
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
binprogrammer
Co sadzicie o mobilnych systemach operacyjnych? Mamy iOS, Android, Windows Phone i teraz jeszcze wyszlo FirefoxOS i Ubuntu Mobile.

Mi sie podobaja te dwa nowe i chetnie mialbym obydwa i androida (z ktorego teraz pisze) tylko problem w tym ze tylko andek ma popularnosc wiec chyba nie bedzie pelno aplikacji na ubuntu czy ff :/

Pozatym mozliwe jest wgranie takiego ubuntu na telefon z androidem? I czy to ma sens biggrin.gif?

Wypowiedzcie sie smile.gif
Spawnm
Osobiście nie widzę sensu ubuntu os, pewnie z czasem zostanie zintegrowane z zwykłym ubuntu tak jak to było z ubuntu netbook.
FF ma szansę na przebicie dzięki temu że wszystko tam się opiera na html5, a jak wiadomo obecnie nawet gimnazjaliści na informatyce mają tego podstawy.
batman
Do mobilnych systemów dodałbym jeszcze Bada, Tizen, Windows 8 RT, Symbian, Blackberry, WebOS i kilka innych. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, który z nich jest lepszy i wybór sprowadza się do potrzeb użytkownika. Ja wybrałem Windows Phone, ponieważ korzystam z wielu usług MS i potrzebowałem telefonu, który będzie miał to out of the box. Poza tym WP świetnie się integruje z usługami innych firm (nawet Google), więc dla mnie wybór był oczywisty. Ktoś, kto namiętnie korzysta z usług Google, wybierze Adroida.
!*!
Cytat(binprogrammer @ 11.01.2013, 18:42:57 ) *
Co sadzicie o mobilnych systemach operacyjnych? Mamy iOS, Android, Windows Phone i teraz jeszcze wyszlo FirefoxOS i Ubuntu Mobile.

Nawet jakby wyszło "sratatatata mobile os x5" to i tak liczą się jedynie iOS, WP, android w porywach symbian.
Takie czasy że system operacyjny może sobie zbudować każdy w domowym zaciszu. Kwestią sukcesu jest jedynie zasobność portfela.
FirefoxOS lub Ubuntu Mobile przespali szanse wybicia się o co najmniej 5 lat. A mają tyle miliardów $, aby to nadrobić?
Dzisiaj już nikt nie pamięta o MeeGo, pomysł był obiecujący, ale upadł, co prawda powstał na jego bazie MER, ale chyba również podzieli jego los.
marcio
A ja nie bylbym taki sceptyczny co to tizen, ubuntu i ff os wcale nie sa zle.
Android, ios i wp maja wady kazdy z nich ma inna wkoncu bedzie wiekszy wybor nie tylko jesli chodzi o hardware ale takze o software...!

Nie moge sie doczekac dopiero co kupilem lg 4x hd i juz chce czegos nowego ale juz mnie kotlety z robocikiem nudza, iphone to drogie gow** a nad wp sie zastanawialem(nokia lumia 820) lecz jednak poki co sobie odpuscilem.

Mysle ze moj nastepny telefon to bedzie albo cos z wp(lub tablet) i cos z tych nowych wink.gif

Pozdro

BTW:
sailfish np tez jst bardzo ciekawy ;]
!*!
A i jest jeszcze jedna rzecz... Powstawanie nowych OS. Miałoby też większy sens, gdyby można by było je wgrywać na każdy telefon (możliwość fabryczna, bez JB).
marcio
Hmm o ile mnie pamiec nie myli jest taki projekt lub cos w tym stylu kurde poszukam i podesle link

Jedyne urzadzenie ktore pozwala na cos takiego to stary dobry i poczciwy htc hd2 haha.gif

Ogolnie ja jestem zadowolony ze kazdy os wychodzi na wlasnym hardware przy tym mozna np pokazac jak nasz android jest zooptymalizowany ;p
!*!
Cytat(marcio @ 12.01.2013, 15:13:16 ) *
Ogolnie ja jestem zadowolony ze kazdy os wychodzi na wlasnym hardware przy tym mozna np pokazac jak nasz android jest zooptymalizowany ;p

Dobry żart biggrin.gif
marcio
Cytat(!*! @ 12.01.2013, 16:15:47 ) *
Dobry żart biggrin.gif

A co nie zgadzasz sie?
Spawnm
Marcio, kupił byś laptopa za 2-3tyś z win7 wiedząc że nie pójdzie na nim win7 z serwis packiem, w8 czy ubuntu? Bo tak obecnie prezentuje się rynek mobilny.
!*!
Cytat(marcio @ 12.01.2013, 17:54:22 ) *
A co nie zgadzasz sie?

Jedyna integracja sprzętu z os w 100% występuje u apple iPhone + iOS, oraz nexus + android.
O innych przypadkach nie ma nawet co wspominać, bo to że możesz uruchomić system operacyjny na telefonie, nie znaczy że będzie on sprawny tak jak wszędzie indziej, tak samo jak nie można powiedzieć o telefonie z dotykowym ekranem że to smartphone, tylko dlatego że go posiada.
Ale pomijając ten fakt, to chciałbym, aby optymalizacja o której wspominasz faktycznie miała miejsce.
marcio
Cytat(Spawnm @ 12.01.2013, 18:27:36 ) *
Marcio, kupił byś laptopa za 2-3tyś z win7 wiedząc że nie pójdzie na nim win7 z serwis packiem, w8 czy ubuntu? Bo tak obecnie prezentuje się rynek mobilny.

A co ma piernik do wiatraka laptopy to laptopy nijak maja sie one do smartphone-ow...

Po co mi smartphone na ktorym moge postawic wiele systemow?Jak kazdy ma inny wymagania...kupujesz telefon jak sie nie podoba zmieniasz na inny proste

Cytat
Jedyna integracja sprzętu z os w 100% występuje u apple iPhone + iOS, oraz nexus + android.

Nie tak dokonca apple odgrzewa kotlety a iphone 4 zaczyna brakowac oddechu na ios 5.x/6
Na andku tez jest wiele telefonow ktore maja dosyc dobre wsparcie od producenta a jak nie to pozostaja kucharze wiec nie ma co narzekac oczywiscie ze jak wybiera sie jakis egzotyczny model telefonu to trzeba sie liczyc z brakiem aktualizacji.

Ja kupilem LG 4X HD i wiedzialem o tym ze o aktualizacji do JB moge zapomniec ale niby go testuja wiec jest nadzieja ze wyjdzie, a jak nie to nic poczekam do wakacji i wymienie na inny tym bardziej ze bedzie o wiele wiekszy wybor ;]
!*!
Nie chodziło mi o odgrzewanie kotleta, tylko o jego przyrządzenie (system pasuje do sprzętu na jakim ma pracować). To że nowszy OS dławi się na starszym sprzęcie to normalne.
marcio
Cytat(!*! @ 12.01.2013, 22:07:27 ) *
Nie chodziło mi o odgrzewanie kotleta, tylko o jego przyrządzenie (system pasuje do sprzętu na jakim ma pracować). To że nowszy OS dławi się na starszym sprzęcie to normalne.

Kazdy system moze pasowac do hardware-u jak sie go tylko zooptymizuja pod odpowiedni cpu/gpu

No nie zbytnio jest to normalne bo mi ICS chodzil lepiej na galaxy ace i desire niz na gingerbread
binprogrammer
Cytat(marcio @ 12.01.2013, 23:57:56 ) *
Kazdy system moze pasowac do hardware-u jak sie go tylko zooptymizuja pod odpowiedni cpu/gpu

No nie zbytnio jest to normalne bo mi ICS chodzil lepiej na galaxy ace i desire niz na gingerbread

miales ICS na galaxy ace? ja nie moge miec na ace aktualizacji bo... nie ma? Wlasnie z niego pisze :| 2.3.6
!*!
Cytat(marcio @ 12.01.2013, 23:57:56 ) *

To że system działa na jakimś cpu/gpu z telefonem, nie znaczy od razu że został zoptymalizowany. Większość producentów wgrywa system, na zasadzie "działa, więc jest ok", ale mało który zastanowi się co można by było jeszcze poprawić (głównie ze względu na koszta), a to jest właśnie kluczowe dla poprawnego działania telefonu.
marcio
Cytat(binprogrammer @ 13.01.2013, 00:00:07 ) *
miales ICS na galaxy ace? ja nie moge miec na ace aktualizacji bo... nie ma? Wlasnie z niego pisze :| 2.3.6

http://maclaw.pl/ tutaj masz nieoficjalny rom (najlepszy) z oficjalnych nic nie ma bo ace to nie byl topowy model wiec go olali, zreszta wgranie romu to 2h roboty ;) i 0% ryzyka ja na kazdym moim telefonie z andkiem mialem gotowane rom-y oprocz na lg 4x hd bo ten ma zablokowany bootloader ale podobno aktualizacji do jb ma tez odblokowac bootloader wiec bede czekal na CM10

Cytat(!*! @ 13.01.2013, 11:16:03 ) *
To że system działa na jakimś cpu/gpu z telefonem, nie znaczy od razu że został zoptymalizowany. Większość producentów wgrywa system, na zasadzie "działa, więc jest ok", ale mało który zastanowi się co można by było jeszcze poprawić (głównie ze względu na koszta), a to jest właśnie kluczowe dla poprawnego działania telefonu.

No wlasnie dlatego android dziala jak dziala na urzadzeniach ktora maja mniej niz 512mb ram-u i procek < 1ghz i przynajmniej adreno 205.
Dlatego taki glupi wp7 chodzi na lumiach plynniej i szybciej bo zostal zooptymalizowany pod pewne cpu.
Iphone to inna gadka ale i tak ich nie lubie poprostu smierdza
everth
@UP
zwłaszcza kasą, poza tym to wdzięczne środowisko do tworzenia wink.gif

[offtop]
A na tym custom romie to działała kamera/gps/wifi? Mam ACE'a, kocham ten telefon i na razie nie chcę go zmieniać. Ma tylko ten cholerny feler że trzeba ręcznie wyłączać tam wifi bo inaczej system łapie zwiechę, z tego co wiem to wszystkie oficjalne ROMy cierpią na ten feler - ten ROM też tak ma?
Poza tym link padł.
[/offtop]
marcio
Na tym rom-ie dzialalo praktycznie wszystko
Strona padla chyba dzis lub wczoraj moze zmieniaja srv albo cos kiedys byl on na haha.gifa ale ludzie truli dupe wiec zaczol robic wszystko na wlasna reke
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.