Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HTML5, czy używacie elementu main?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
viking
Cześć. Pytanie z rana o http://www.w3.org/html/wg/drafts/html/mast...he-main-element Czy korzystacie już może na stronach? Jest stosunkowo nowy, nie został nawet jeszcze uwzględniony w validatorze ale już budzi stosunkowo dobre uczucia wink.gif
!*!
Trudno używać czegoś co jest wersją testową i pojawia się jako html 5.1. Jednakże pomysł bardzo dobry i przydatny.
Ankieta jest oderwana od rzeczywistości. HTML5 to nie jest już nowinka.
Pawel_W
identyczny efekt można chyba uzyskać stosując atrybut role="main" smile.gif
viking
Cytat(!*! @ 21.01.2013, 08:59:21 ) *
Trudno używać czegoś co jest wersją testową i pojawia się jako html 5.1. Jednakże pomysł bardzo dobry i przydatny.
Ankieta jest oderwana od rzeczywistości. HTML5 to nie jest już nowinka.

Ale to samo można powiedzieć o wszystkich funkcjach HTML5. Ciągle się zmieniają, nie ma jeszcze zakończenia prac nad tą wersją a wiele nowych elementów jest w strasznych powijakach po stronie przeglądarek (np. nowe atrybuty dla formularzy). Main bardzo szybko przeszedł chociaż były chyba obiekcje po stronie WHATWG. Wczoraj gdzieś mi się rzuciło w oczy że jeszcze zostanie wepchnięty do 5.0 jeśli można to tak nazwać. Nowinką owszem nie jest ale dużo mu jeszcze brakuje w implementacji.
!*!
Akurat atrybuty w formularzach najmniej mnie interesują, bo zanim zostaną uregulowane, a przeglądarki pozwolą na zmianę ich wyglądu, w użyciu będzie już html7 i CSS5 wink.gif
Ważna jest główna struktura dokumentów, która została już zaklepana kilka lat temu. Nowe znaczniki to zwykły update który nie będzie miał wpływu na całość, bo działa wsteczna kompatybilność.
viking
W sumie z formularzami to dziwna sprawa. Miał być XForms i tutaj w zasadzie tylko Mozilla się popisała. W międzyczasie występowały też jakieś próby wrzucenia Web Forms. I do dzisiaj jeden z ważniejszych elementów stron leży w powijakach i dalej nie doczekał się solidnej implementacji w browserach. Zamiast tego wrzuca się jakieś raczej blogowe section i article ktre z powodzeniem mogę być określane przez ARIA i mikroformaty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.