Inscure
12.02.2013, 17:00:22
Witam,
Jestem ciekaw jak wygląda rozliczanie się ze zleceń typu naprawa komputera.
Przykładowo dzwoni do Was Kowalska że komputer jej się popsuł.
Nie masz firmy, ale jedziesz jej naprawić za co pobierasz opłatę.
Chcesz się z tego przychodu rozliczyć ze Skarbówką.
Jakie warunki i formalności należy zrealizować?
sabat24
12.02.2013, 18:14:26
Jeśli Kowalska jest osobą fizyczną, która nie prowadzi działalności gospodarczej to rozliczasz się na podstawie umowy o dzieło / zlcenia i tego typu przychód to przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 20 ust. 1 w związku z art. 10 ust. 1 pkt 9 ustawy. Idąc dalej, na Kowalskiej jako zleceniodawcy nie ciąży obowiązek płatnika w rozumieniu przepisów ustawy. Ciebie także nie dotyczy obowiązek wpłacenia zaliczek na podatek w trakcie roku podatkowego. Dopiero w zeznaniu podatkowym jesteś zobowiązany wykazać ten dochód z tego tytułu wraz z ewentualnymi innymi dochodami i od całej tej sumy obliczyć należny za dany rok podatek dochodowy.
Natomiast jeśli będziesz naprawiał te komputery dość często i będzie to nosiło znamiona czynności ciągłej, to będziesz musiał taką działalność zarejestrować.
everth
12.02.2013, 20:11:19
Przychodzi do ciebie gaziarz/hydraulik/elektryk i wykonuje jakąś usługę - w życiu nie widziałem żeby wystawił mi rachunek z kasy czy prosił o podpisanie jakiejkolwiek umowy, jakoś też nie słyszałem żeby którykolwiek z nich miał z tego jakieś problemy.
Jeśli będziesz to działalność sporadyczna i na niskie kwoty to nie wychodź z szarej strefy, szkoda życia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.