Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kursy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Szymciosek
Witam,
opłaca się robić kursy różnego typu?

Np. teraz chyba mam okazję zrobić:

1) Kurs: Montaż i eksploatacja komputerów osobistych i urządzeń peryferyjnych

2) Kurs: Projektowanie lokalnych sieci komputerowych i administrowanie sieciami

3) Kurs: Tworzenie aplikacji internetowych, baz danych oraz administrowanie bazami

ZA DARMO.

Bardziej interesuje mnie ostatnia pozycja, ale chyba każdy kurs coś wnosi?

Co wy sądzicie o tych propozycjach?
karakara
Na pewno się opłaca gdy masz problemy ze zmotywowaniem się samemu do nauki lub "nie masz czasu". Zapiszesz się na kurs i czas się znajdzie.

Papierek też jakoś będzie się liczył
Szymciosek
No właśnie samemu nauczyć się to nie problem, ale z kursu mam papierek, który jest raczej ważniejszy niż moje wypowiedziane słowo typu: Umiem to i tamto...
aras785
Mylisz sięsmile.gif
Szymciosek
Wyjaśnij.

Myślałem, że papiery są też ważne mimo wszystko, a nie tylko powiedziane słowo, bo mogę nagadać, że umiem to to i jeszcze tamto (podejrzewam, że prawda wyszłaby w rozmowie)... ale papier POTWIERDZA, że coś umiem.
aras785
Potwierdza test Twoich umiejętności. A Papierek co ma potwierdzić? Nie wiadomo kto Ci dał ten papierek itd. W tej branży liczy się to co umiesz, a nie to co masz w papierkach:)
Szymciosek
Przypadkiem papiery z kursów nie odzwierciedlają w pewnym stopniu tego co umiem? Żeby ukończyć kurs (dostać papierek) muszę zaliczyć pewne zadania na pewno, więc trochę na jedno mi wychodzi. Zawsze to już coś więcej w CV można wpisać.
aras785
Ja mam kursy baz danych, a nie byłem na żadnych zajęciach... Tak to wygląda smile.gif Lepiej napisać co potrafisz i pochwalić się stronami/skryptami. I tak Cię sprawdzą
Ruda Grażyna
Cytat(Szymciosek @ 26.02.2013, 22:26:11 ) *
No właśnie samemu nauczyć się to nie problem, ale z kursu mam papierek, który jest raczej ważniejszy niż moje wypowiedziane słowo typu: Umiem to i tamto...

Jest takie staropolskie powiedzenie "Papier wszystko przyjmie" - ale to tylko moje osobiste zdanie, każdy robi to co uważa za stosowne dla samego siebie.
Tuminure
Cytat
Nie wiadomo kto Ci dał ten papierek itd. W tej branży liczy się to co umiesz, a nie to co masz w papierkach

Jeżeli wiadomo, kto dał papierek, to jak najbardziej taki papierek się liczy. Jeżeli jednak papierek nie jest wydany przez firmę, która odgrywa ważną rolę w branży (np. Oracle, Microsoft, Cisco, Zend), to nie ma co się oszukiwać - strata czasu i ewentualnie pieniędzy na takie kursy i szkolenia... no chyba, że samodzielnie nie potrafisz się czegoś nauczyć.
michal8501
Czasy kiedy liczył się papierek odchodzą w zapomnienie. Ostatnio jak aplikowałem o pracę to faceta nawet nie interesowało CV, chciał po prostu porozmawaić trochę w temacie, w którym będę pracował wink.gif
pyro
Cytat(michal8501 @ 27.02.2013, 10:54:18 ) *
Czasy kiedy liczył się papierek odchodzą w zapomnienie. Ostatnio jak aplikowałem o pracę to faceta nawet nie interesowało CV, chciał po prostu porozmawaić trochę w temacie, w którym będę pracował wink.gif

I to nie dziwne, bo teraz "papierki" są głównie po to aby negocjować wyższe pensje, a wcale nie świadczą o wyższych umiejętnościach (z nielicznymi wyjątkami). I osobiście mi się to podoba, bo ludzie powinni być nagradzani za umiejętności, a nie to czym świecą. Ja jak będę z kimś wspołpracował, to będzie mnie interesowało jego osoba / doświadczenie / portfolio / próbka kodu / umiejętności, a nie to na jakich pokazał sie kursach, jakie ma certyfikaty (no chyba że coś w stylu ZCE) albo jakie to ma studia.

Co do kursów

Cytat(Szymciosek @ 26.02.2013, 22:17:51 ) *
1) Kurs: Montaż i eksploatacja komputerów osobistych i urządzeń peryferyjnych

3) Kurs: Tworzenie aplikacji internetowych, baz danych oraz administrowanie bazami

ZA DARMO.

Jak za darmo no to jak to mówią... bierz co dają tongue.gif
!*!
Cytat(Szymciosek @ 26.02.2013, 22:17:51 ) *

Te dwa kursy mogą Cie czegoś nauczyć. Jak masz czas, to idź. Chyba że stwierdzisz iż na pierwszym spotkaniu prowadzi to jakiś kretyn, wtedy możesz sobie darować, bo z pewnością swoje złe praktyki przeniesie na Ciebie wink.gif
Theqos
Czy te kursy to jest technikum?
http://technikinformatyk.com/technik-informatyk-reforma-2012

Może teraz na studiach nie będzie tylu "sieciowców" i o wiele łatwiej będzie o początkującego webdevelopera wink.gif
Szymciosek
Więc tak, byłem dzisiaj u dyrekcji szkoły, dowiedziałem się tylko tyle, że szkoła, którą kończę teraz da mi to samo co po skończeniu tego kursu... więc bez sensu.
Tuminure
Cytat
Ja jak będę z kimś wspołpracował, to będzie mnie interesowało jego osoba / doświadczenie / portfolio / próbka kodu / umiejętności, a nie to na jakich pokazał sie kursach, jakie ma certyfikaty (no chyba że coś w stylu ZCE) albo jakie to ma studia.

Problem mogą mieć osoby, które nie mają doświadczenia i nie chcą zaczynać swojej kariery od robienia portfolio, które prawdopodobnie będzie bardziej odstraszać, niż przyciągać pracodawców - mówię tu o osobach, które są w wieku < 20 lat, kiedy to zaczyna się myśleć o pracy i no cóż... całkiem normalny jest brak doświadczenia w poważnej pracy.
W takim przypadku studia lub certyfikat mogą znacznie pomóc w pierwszych latach pracy jako programista.
pyro
Cytat(Tuminure @ 28.02.2013, 12:22:44 ) *
Problem mogą mieć osoby, które nie mają doświadczenia i nie chcą zaczynać swojej kariery od robienia portfolio, które prawdopodobnie będzie bardziej odstraszać, niż przyciągać pracodawców - mówię tu o osobach, które są w wieku < 20 lat, kiedy to zaczyna się myśleć o pracy i no cóż... całkiem normalny jest brak doświadczenia w poważnej pracy.
W takim przypadku studia lub certyfikat mogą znacznie pomóc w pierwszych latach pracy jako programista.

Niekoniecznie. A nawet po prostu nie tongue.gif. W przypadku braku doświadczenia należy go po prostu zdobywać. Ja zaczynałem od (UWAGA!) robienia prac dla studentów. Tak, dokładnie tych, którzy potem ubiegają się o wysokie pensje arrowheadsmiley.png , a mają problem ze skleceniem dosłownie kilkunastu/dziesięciu linijek kodu . Do tego jeszcze proste strony i niekomercyjne rzeczy: moduły, klasy itp, potem np. wdrażanie płatności na stronie i tego typu sprawy. Wtedy jest co pokazać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.