Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System sprzedaży - teoria.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
anas
Witam.

Stanąłem przed zadaniem nad którym rozmyślam już od dłuższego czasu i przy definiowaniu rozwiązania - chęci obrania pewnej drogi pojawia mi się pytanie czy aby napewno w dobrym kierunku podążam. Mianowicie:

- Muszę stworzyć system sprzedaży produktów. Rzecz wydaje się błacha, ale zaraz spróbuję wyjaśnić jakie między innymi możliwości musi on dawać.

Po pierwsze struktura danych - opisanie produktów.

Aplikacja ma pozwalać definiować własne typy produktów - przykładowo ubrania, rowery, samochody, meble etc. (Każdy typ produktu ma posiadać zdefinowane wzorce, szablony na iformacje następujących typów:

[opis = naglowek + tekst + zdjecia];
[dane techniczne = parametr + wartosc];
[opinie = stala forma dla kazdego typu];
[akcsoria lub wyposazenie dodatkowe = polaczenia z innymi produktami - czyli przykladowo dany egzeplarz telefonu komorkowego polaczony z produktami: etui - obudowa 1, obudowa 2 itd.];
[galeria = nieograniczona liczba fotek - np. poza 3 zdjeciami w opisie -> tutaj 20 fotek danego produktu - np. dokladnie sfotografowany egzeplarz danego auta]

Przypone ze to powyzej to informacje jakie przechowywac ma wzorzec(szablon) dla danej kategorii

teraz majac taki szablon - definicje produktu - kolejna mozlwiosc aplikacji to dodanie juz dla danego szablonu konkretnego egzemplarza - np. w kategorii samochody dodaje auto Daewo Tico + Opis + fotki - podaje dane techniczne - wlaczam mozliwosc komentowania produktu - lacze naszego tico z produktami: pokrowce skorzane i zaglowki sportowe - dodaje 15 fotek do galerii

ok mam stworzony egzemplarz - ale jeszcze nie moge go sprzedawac - teraz trzecia rzecz - stany magazynowe - czyli dodaje ze na stanie mam 5 daewo tico - i definiuje takie parametry jak: co w przypadku gdy sie wyczerpia stany - kiedy ma mnie informowac o wyczerpywaniu sie produktu(przy jakiej liczbie produktu w magazynie), ile bedzie trwala realizcja gdy na stanie nie ma produktu.

prosciej to wyglada tak: wzorzec(kategoria produktu - samochody)->egzeplarz(daewo tico)->stan magazynowy(np. 5)

I teraz pytania

- czy to co opisalem powyzej to dobry plan, czy moze sie myle, cenna bedzie kazda uwaga i podpowiedz, zarowno doswiadczonych osob w tej dziedzinie jak i mniej doswiadocznych

- czy mozna gdzies w sieci zdobyc informacje jak zarzadzac dobrze gopodarka magazynowa i sprzedaza - jakies ogolne informacje jak taka organizacja produktow powinna wygladac - jakie procesy powinny zachodzic podczas sprzedazy itp

- bardziej techniczne pytanie - jak przy pomocy bazy danych najlatwiej bedzie trzymac informacje ne tamat wzorcow(kategorii produktow) - jak dany egzeplarz i jego wlasciwosci laczyc ze wzrocem za pomoca jakichs kluczy etc - podobnie ze stanami - chociaz tutaj mam jakis pomysl - moze sama baza danych to za malo - macie sugestie co do struktur danych jakich uzyc?

Kolejna sprawa to fakt ze oprocz standardowego wyjscia dla danych jakim bedzie przegladarka i HTML - aplikacja ma dostarczac informacje w formatach pdf, rtf oraz do wydruku - w przszlosci mozliwe poszerzenie.

Wiec ja widze to tak:

MVC - do zarzadzania aplikacja - a w nim odpowiednie moduly do dostarczania danych w wybranym formacie - HTML - szablony(np. smarty - a raczej napewno) PDF - odpowiedni modul generuje plik pdf i podaje go na STDOUT do usera, podbnie z RTF i DRUKOWANIEM.

Jesli mam mylna wizje to prosze o podpowiedzi gdzie popelniam bledy i jak w inny sposob mozna rozwiazac zdefiniowane przezemnie zadanie.

Kazda informacja bedzie dla mnie cenna zarowno techniczna jak i teoretyczna co do takiego systemu. Pozdrawiam i dzieki.

anas
Zbłąkany
Co do toku myslenia jest wg mnie poprawny aczkolwiek takie rozwiazanie trzeba dokladnie przemyslec i posprawdzac czy aby na pewno dany wzorzec(szablon) bedzie do wszystkiego pasowac smile.gif
Co do bazy danych to radze podejrzec baze danych programu Subkiet GT dziala na mssql server 2000 (msde2000), tam jest dobrze rozwiazane takie zarzadzanie miedzy cechami towarow, grupami, calymi kompletami towarow, stanow magazynowych, userow (kontrahentow), promocji roznych towarow etc. smile.gif program w wersji 30 dniowej mozna sciagnac ze strony http://www.insert.com.pl , a zeby mozna bylo podgladac baze danych i sprawdzac co sie dzieje po zmianie jakiegos produktu to radze zainstalowac sql web data administratora dostepnego za darmo na stronach microsoftu smile.gif do poprawnego dzialania web data administratora potrzeba frameworka bo dziala on na zasadzie phpadmin do myslq, ale w lokalnym intranecie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.