Witam.
Stanąłem przed zadaniem nad którym rozmyślam już od dłuższego czasu i przy definiowaniu rozwiązania - chęci obrania pewnej drogi pojawia mi się pytanie czy aby napewno w dobrym kierunku podążam. Mianowicie:
- Muszę stworzyć system sprzedaży produktów. Rzecz wydaje się błacha, ale zaraz spróbuję wyjaśnić jakie między innymi możliwości musi on dawać.
Po pierwsze struktura danych - opisanie produktów.
Aplikacja ma pozwalać definiować własne typy produktów - przykładowo ubrania, rowery, samochody, meble etc. (Każdy typ produktu ma posiadać zdefinowane wzorce, szablony na iformacje następujących typów:
[opis = naglowek + tekst + zdjecia];
[dane techniczne = parametr + wartosc];
[opinie = stala forma dla kazdego typu];
[akcsoria lub wyposazenie dodatkowe = polaczenia z innymi produktami - czyli przykladowo dany egzeplarz telefonu komorkowego polaczony z produktami: etui - obudowa 1, obudowa 2 itd.];
[galeria = nieograniczona liczba fotek - np. poza 3 zdjeciami w opisie -> tutaj 20 fotek danego produktu - np. dokladnie sfotografowany egzeplarz danego auta]
Przypone ze to powyzej to informacje jakie przechowywac ma wzorzec(szablon) dla danej kategorii
teraz majac taki szablon - definicje produktu - kolejna mozlwiosc aplikacji to dodanie juz dla danego szablonu konkretnego egzemplarza - np. w kategorii samochody dodaje auto Daewo Tico + Opis + fotki - podaje dane techniczne - wlaczam mozliwosc komentowania produktu - lacze naszego tico z produktami: pokrowce skorzane i zaglowki sportowe - dodaje 15 fotek do galerii
ok mam stworzony egzemplarz - ale jeszcze nie moge go sprzedawac - teraz trzecia rzecz - stany magazynowe - czyli dodaje ze na stanie mam 5 daewo tico - i definiuje takie parametry jak: co w przypadku gdy sie wyczerpia stany - kiedy ma mnie informowac o wyczerpywaniu sie produktu(przy jakiej liczbie produktu w magazynie), ile bedzie trwala realizcja gdy na stanie nie ma produktu.
prosciej to wyglada tak: wzorzec(kategoria produktu - samochody)->egzeplarz(daewo tico)->stan magazynowy(np. 5)
I teraz pytania
- czy to co opisalem powyzej to dobry plan, czy moze sie myle, cenna bedzie kazda uwaga i podpowiedz, zarowno doswiadczonych osob w tej dziedzinie jak i mniej doswiadocznych
- czy mozna gdzies w sieci zdobyc informacje jak zarzadzac dobrze gopodarka magazynowa i sprzedaza - jakies ogolne informacje jak taka organizacja produktow powinna wygladac - jakie procesy powinny zachodzic podczas sprzedazy itp
- bardziej techniczne pytanie - jak przy pomocy bazy danych najlatwiej bedzie trzymac informacje ne tamat wzorcow(kategorii produktow) - jak dany egzeplarz i jego wlasciwosci laczyc ze wzrocem za pomoca jakichs kluczy etc - podobnie ze stanami - chociaz tutaj mam jakis pomysl - moze sama baza danych to za malo - macie sugestie co do struktur danych jakich uzyc?
Kolejna sprawa to fakt ze oprocz standardowego wyjscia dla danych jakim bedzie przegladarka i HTML - aplikacja ma dostarczac informacje w formatach pdf, rtf oraz do wydruku - w przszlosci mozliwe poszerzenie.
Wiec ja widze to tak:
MVC - do zarzadzania aplikacja - a w nim odpowiednie moduly do dostarczania danych w wybranym formacie - HTML - szablony(np. smarty - a raczej napewno) PDF - odpowiedni modul generuje plik pdf i podaje go na STDOUT do usera, podbnie z RTF i DRUKOWANIEM.
Jesli mam mylna wizje to prosze o podpowiedzi gdzie popelniam bledy i jak w inny sposob mozna rozwiazac zdefiniowane przezemnie zadanie.
Kazda informacja bedzie dla mnie cenna zarowno techniczna jak i teoretyczna co do takiego systemu. Pozdrawiam i dzieki.
anas