Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Magia Davida Coperfielda
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
invx
Macie jakies, pomysly jak on to robi, ogladalem dzisiaj z tym wagonem, i jestem pod wrazeniem blink.gif. czyz by to byly tylko efekty specjalne TV ? co o tym sadzicie ?
anas
Hej.

Iluzja = Optyka -> Tobie sie tylko wydaje ze to widzisz... to nie sa efekty w TV - mam kolege na osiedlu co sie bawi w takie rzeczy - czasem trudno uwierzyc ze nie maczaly palcow sily wyzsze w tym co on wyprawia... pozatym trzeba umiec odwrocic uwage publicznosci - kiedys pokazywali w TV wiele ciekawych sztuczek - jak zobaczylem od zaplecza wykonanie to smiech na sali biggrin.gif

pozdrowka

anas

ps. a tak ogolnie David Coperfield jest ok - przyjemnie sie oglada takie rzeczy biggrin.gif
Puciek
Wlasnie dlatego David Coperfield jest genialnym komikiem - zeby latwo odwracac uwage
ARJ
chyba magikiem, a nie komikiem tongue.gif
dchcorp
Hehehe. On nie odwraca uwagi, on robi takie rzeczy naprawde, tylko jakos ludzie do tej pory nie moga w to uwierzyć... Mnisi Buddyjscy mają podobne zdolności, wykształcili je u siebie przez rozwój duchowy, medytację...

Siłą rzeczy żyjecie w czymś na kształt matrixa(zreszta ten film niesie w sobie przeslanie, bardzo wyrazne, tylko wszyscy na to leją) i nawet sobie nie zdajecie sobie z tego sprawy, Coperfield to coś jak Trinity, wie, że siłą woli można wpływać na materię, co wlasnie wykorzystuje w swoich sztuczkach, a ludzie myślą, że to iluzja :DDD

Dla mnie to co robi Coperfield to nie efekty specjalne, tylko najprawdziwsza magia.

Pewnie niektorzy pomyślą że jestem popierdolony, i że nadaje się do Lublińca. Tych niektórych odsyłam do lektury:

http://www.astraldynamics.npc.pl
http://www.focus-x.org/
^^^ dział Kippin, polecam książki R.Monroe oraz cykl 'Rozmowy z Bogiem' Walsha.

invx: Zapytales na tym forum, jak on to robi, otrzymales odpowiedz, pytanie tylko czy potrafisz w nia uwierzyć smile.gif Świat jest troche inny niż ucza w szkole...

Najbardziej trzymająca się kupy "religia" biggrin.gif

PS. Jezus tez umial takie rzeczy... to jest nie do podwazenia...

Pozdrawiam
yavaho
Cytat(dchcorp @ 2004-10-25 09:46:10)
Dla mnie to co robi Coperfield to nie efekty specjalne, tylko najprawdziwsza magia.
Też oglądałem HarryPottera ale mi nie odbilo na jego punkcie biggrin.gif
ps. niektórzy ludzie jezeli czegos nie rozumieja to uwazaja to za najprawdziwsze cuda smile.gif
Kilkaset lat temu tylko niektórzy rozumieli co to jest zacmienie slonca wykorzystujac to wciskali ludziom przerozny kit i dzieki temu robili ich w balona, tylko po to aby zbic kase i podporzadkowac sobie innych.
dchcorp
yavaho: Bawi mnie Twoje podejscie do tematu.

Cytat
Też oglądałem HarryPottera ale mi nie odbilo na jego punkcie

Ja czytalem biggrin.gif

Cytat
ps. niektórzy ludzie jezeli czegos nie rozumieja to uwazaja to za najprawdziwsze cuda

Mowisz o mnie? Ja nie uwazam takich mozliwosci za cuda. Uwazam ze takie rzeczy moze robic kazdy czlowiek, tylko nie kazdy o tym wie biggrin.gif Takich jak Ty odsylam do podanej przeze mnie lektury (te linki to nie Harry Potter - pamietaj!!!)

Cytat
Kilkaset lat temu tylko niektórzy rozumieli co to jest zacmienie slonca wykorzystujac to wciskali ludziom przerozny kit i dzieki temu robili ich w balona, tylko po to aby zbic kase i podporzadkowac sobie innych.
Heh, to zacofanie, zreszta teraz tez nie jest lepiej.
Wszystko to mozna wytlumaczyc naukowo, tyle tylko ze nauka nie jest na tyle rozwinieta by zrozumiec tego typu zjawiska.

Iluzjonista iluzjoniscie nierówny. Coperfield to czlowiek jedyny w swoim rodzaju biggrin.gif Zreszta tez to kiedys zrozumiesz, tak czy inaczej...

A co sądzisz o Jezusie?

Pozdrawiam
patrycjusz
taaaa a w radiu maryja siedzą i zawijają kapuche w te sreberka smile.gif
A Giertych jest tez w sumie magikiem ? Całą "ciocio klocie" pociągnał za sobą w Polsce. A normalnie to przeca się to nie da tongue.gif.
Co do tematów, żadna tam magia, mam znajomego który się zawodowo zajmuje "magią" (hehe t.zn magia tego nie mozna nazwac tongue.gif), sporo czasu spędził w japonii w jakimś zadupiu gdzie ludzie z swoich organizmów robią robaczki świętojańskie itd, i pokazywał mi takie rzeczy że głowa mała, jedyne co jest potrzebne to pełne opanowanie organizmu, świadomości i b.mocno wysportowane ciało , reszta to efekty specjalne.
pzdr patS
escaflowne
Ja jednak wolę metodę: szkiełkiem i okiem...
Dla mnie Copperfield to po prostu genialny showmen. Magia? Nie wydaje mi się...
Vertical
Cytat

Nie, to nie jest magia. To jest skuteczne odwracanie uwagi, razem z różnymi innymi sztuczkami. Na przykład, dlaczego najpierw posadził dwóch ludzi na kanapie, a później przykrył ich jakimś wielkim szkłem, żeby potrafili latać? Skoro jest magikiem, to nie powinien używać szkła, żeby ludzie latali (chyba, że szkło ma jakieś tajemne moce smile.gif )...
Cytat
Pewnie niektorzy pomyślą że jestem popierdolony, i że nadaje się do Lublińca.

Czy zansz większą grupę ludzi z Lublina, żeby tak twierdzić? Nie mieszkam w Lublinie, ale uważanie mieszkańców Lublina za "popier..." nie jest szczytem kultury
invx
dobra, ale wagon przykryl szmata biggrin.gif i BYl oto czony przez 70 ludzi, to czyzby oni wiedzieli na czym plega ta sztuczka i widzieli ten wagon ?
Vertical
...Raz robi, że "znika" statua wolności, raz, że wagon... muszą być do tego jakieś schematy, ale na pewno nie jest magikiem, tylko iluzjonistą, bo gdyby był tym pierwszym, to nie potrzebowałby magicznej szmaty, żeby wagon zniknął smile.gif
dchcorp
Cytat
Czy zansz większą grupę ludzi z Lublina, żeby tak twierdzić? Nie mieszkam w Lublinie, ale uważanie mieszkańców Lublina za "popier..." nie jest szczytem kultury

Sorry, mylisz miasta. Lublin to nie Lubliniec, a w Lublincu jest szpital psychiatryczny...

Cytat
Nie, to nie jest magia. To jest skuteczne odwracanie uwagi, razem z różnymi innymi sztuczkami. Na przykład, dlaczego najpierw posadził dwóch ludzi na kanapie, a później przykrył ich jakimś wielkim szkłem, żeby potrafili latać? Skoro jest magikiem, to nie powinien używać szkła, żeby ludzie latali (chyba, że szkło ma jakieś tajemne moce smile.gif )...

Hehe, a Ty oczywiscie byles i widziales.
Moze i niektóre sztuczki polegają wlasnie na efektach specjalnych ale...
- co on zrobił że znikła Statua Wolności?
- co on zrobił że znikł wagon?
- zrobil kiedys jeszcze taki patent ze przeszedl przez Mur Chiński (wlazł i wylazł po drugiej stronie), jak?

Ani Statua i wagon to nie jest paczka zapałek ze mozna wsadzic to w kieszen.
I niech mi nikt nie mowi ze to efekt specjalny... bo oznacza to ze jest jakis slepy biggrin.gif

... kiedy Ci ludzie wreszcie zaczna myslec....

Pozdrawiam
yavaho
@dchcorp ty sie lepiej przyznaj ze jaja sobie robisz tu na forum smile.gif
Siner
Kiedyś ogldałem program o iluzjonistach bo nim jest David Coperfild. I pokazywali tam pare błachych sztuczek. Nie ma w nich kszty magi, poprostu odwracają tak nasza uwagę robiąc międzyczasie takie rzeczy, że człowiek nie jest w stanie tego zauważyć.
scanner
Co do znikania... W Chorzowskim Wesołym Miasteczku był (jest? oby...) Gabinet Światła, gdzie było pokazane "znikanie".

W zaciemnionej sali siedziąła grupka widzów, spośród których było wybieranych kilku osobników (raz to nawet byłem ja - jakies 15 lat temu...). Wybrani stawali na sali, po czym coś się właczało i widzowie przestawali widzieć wybranych.

Nie pametam juz dokłądnie na czym polegała sztuczka, ale był to dosyć skomplikowany układ świateł, reflektorów i luster.

Zaznaczam, ze wybrani stali NA scenie - nie gdzieś obok.
Skoro więc w takim małym lunaparku było to możliwe, dlaczego nie mżna by tego zrobić z na większą skalę?

A ja i tak, osobiście wolę myślec, ze to jest magia smile.gif
Nie każda tajemnica musi być odkryta.
spenalzo
No scanner to chyba najlepiej z was wszystkich podsumował smile.gif

Ja uważam, że jest to skuteczne odwracanie uwagi, ale wole nie wiedzieć jak, bo co to za przyjemność by była z oglądania tego?
dchcorp
Cytat
@dchcorp ty sie lepiej przyznaj ze jaja sobie robisz tu na forum

Nie, nie robie sobie jaj biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Hehe. Ja tez jakos wole myslec ze jest w jego trikach cos z magii smile.gif A ciekawe jaka jest prawda biggrin.gif

Pozdrawiam
Vertical
Cytat
Hehe, a Ty oczywiscie byles i widziales.

Nie, ale byłem na lekcji, kiedy mówili o załamaniu światła itp.
invx
bylem w spodku katowickim na jego pokazie, bylo super,m ktos jeszce z was byl ?
Strzałek
w spodku na pokazie nie ale byłem w sali kongresowej w Warszawie winksmiley.jpg

A co do tej iluzji/magi czy jak kto woli. Kiedyś podobnież nawet zajeb** statułę wolości na kilka minut. To taka ciekawosta. A teraz trochę napiszę o tym czemu tak się dzieje tongue.gif Ano temu że np. David opowiada nam żarcik. Dobry wszyscy się śmieją i gapią się tyko na niego. A on w tym czasie robi wszystko co trzeba i nas nagle zaskoakuje tongue.gif Również ciekawe jest to że jak byłem na tym pokazie nie wpuszczali nas aż wszystko zrobili w środku. Później widziałem że na podłodze dokładnie jest rozrysowane co gdzie ma stać . . . lata treningu forumowicze tongue.gif A może kiedyś powstanie taki temat o Tobie i będziemy dalej się głowić tongue.gif aarambo.gif cool.gif
tiraeth
Ostatnio na TVP1 był odcinek gdy to David wraz z asystentką przeszli przez wiatrak.... to mnie dobiło....

Było tak światło ustawione, że nie sposób było zobaczyć, że oni zamiast przejść przez ten wiatrak to obrócili się i zeszli po drugiej stronie tej platformy.... chociaż tak mi się wydaje smile.gif
Kod
                              [X]
        - [Y] ----------------
tutaj   |    ................| wejscie
ten     |   .................| na
wiatrak | ...................| platforme
        ----------------------

[X] - z tamtego miejsca padalo swiatlo
[Y] - tamtendy David wyszedl
.  - tam jeszcze bylo swiatlo

Prawdopodobnie tak właśnie wyglądał ten numer...

a tak poza tym David Copperfield jest iluzjonistą i komikiem.... ale dla mnie to i tak magia biggrin.gif
Strzałek
No więc właśnie. On strasznie dużo zaawansowanej techniki używa i pokazuje nam to co chce żebyśmy zobaczyli . . .
pillot
"Są rzeczy na niebie i ziemi, o których nie śniło się waszym filozofom."

I tak wiem że to mistyfikacja.
Choć wolę tak:

Cytat("Scanner")
A ja i tak, osobiście wolę myślec, ze to jest magia
Nie każda tajemnica musi być odkryta.

Podpisuję się:)
macieq
No wlasnie byl ostatnio program na jedynce.
I tam byla pokazana jaks figurka z podstawka. Okazalo sie jednak ze ta figurka byla jedunie odbiciem. W podstawce bylo zwierciadlo (?) w odpowiednim miejscu polozona byla jakas figurka, odbijalo sie to tak ze wygladalo tak jakby ta figurka byla tam faktycznie, ale to co widziales to tylko odbicie swiatla. mozna bylo swobodnie przez to przejchac reka.
bylo to w malej skali, ale co za problem jak ma sie $ zrobic to w wiekszej, i juz latanie gotowe.

to wszystko to iluzja, wykorzystanie odpowiednich praw fizyki o ktorych wiekszosc nie ma pojecia.

ale mimo wszystko milo popatrzec :] i przynajmniej mozna przez chwile poudawac magie :]
Ociu
A tak mówiac o magii i zdolnościach nadprzyrodzonych.
Jeden profesor w Ameryce daje milion dolarów dla tego, kto udowodni, że ma nadprzyrodzone zdolności, bez używania kłamstw.
Jak narazie nikt tego nie udowodnił.
A iluzjonizm polega tylko, na zajmowanie widza rozmową i chowanie jakiś rzeczy..
Np. zegarek do kiedszeni, którego mieliśmy w ręce...
Vertical
Jeszcze kiedy chodziłem do podstawówki zjawił się tam taki koleś i nam zrobił przedstawienie, że najpierw podarł kartę, a później ją złożył z powrotem bez użycia żadnego kleju. Czy on był magikiem? Raczej nie, ale jakoś ją dziwnie trzymał smile.gif
dchcorp
Cytat(ociu @ 2004-12-12 08:51:55)
A tak mówiac o magii i zdolnościach nadprzyrodzonych.
Jeden profesor w Ameryce daje milion dolarów dla tego, kto udowodni, że ma nadprzyrodzone zdolności, bez używania kłamstw.
Jak narazie nikt tego nie udowodnił.
A iluzjonizm polega tylko, na zajmowanie widza rozmową i chowanie jakiś rzeczy..
Np. zegarek do kiedszeni, którego mieliśmy w ręce...

Ci co mają 'nadprzyrodzone' zdolności nie mówią o tym, wcale im się nie dziwie biggrin.gif

Jezus miał 'nadprzyrodzone' zdolności, ale dla 'władzy' to było niebezpieczne, woleli go zlikwidować. Tak się to kończy. Teraz pewnie by skończył na elektrycznym krześle.

Swoją drogą, jeśli ktoś ma 'nadprzyrodzone' zdolności, to mu nie zależy na milionie dolarów, bo po co mu biggrin.gif

Faktem jest, iż każdy potrafi rozwinąć u siebie takie 'nadprzyrodzone' zdolności (nie rozwinąć, przypomnieć sobie biggrin.gif ). Jednak przeszkodą jest tu świadomość zbiorowa biggrin.gif. Po prostu ogólnie przyjęte jest, że umiejętności takie jak telepatia, telekineza, czy percepcja pozazmysłowa to bajki, tak wielu uczono od dziecka (rodzice, religia katolicka, szkoła...), i uwierzyli że tak jest.

Ludzkość rozwija się, idzie naprzód, kwestią czasu jest kiedy ludzie przejrzą na oczy i zrozumieją naturę wszechświata i prawa nim rządzące. Ale na razie ludzie śpią, choć twierdzą inaczej.

Proponuję lekturę książki 'Życie i nauki mistrzów Dalekiego Wschodu', jest ona na www.kippin.prv.pl. Ciekawa i zarazem wstrząsająca lektura biggrin.gif. Polecam!!!

ps. Jesteście programistami i informatykami, macie prawo nie wierzyć w takie rzeczy.

Pozdrawiam
Ociu
Cytat(dchcorp @ 2004-12-15 13:40:36)
Ci co mają 'nadprzyrodzone' zdolności nie mówią o tym, wcale im się nie dziwie biggrin.gif

Facet.. ten koleś dawał milion dolarów smile.gif ( m i l i o n ). Tyle kasy drogą nie chodzi tongue.gif
dchcorp
Dobra.
Mam zdolności nadprzyrodzone i za milon dolarów je ujawniam.
Tymaczesem moge sobie używając swoich zdolnosci - stworzyć bez problemu 3 miliony dolarów i nie ujawniać tego nikomu.
Nie sądzisz że to lepszy interes....?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.