Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mail() i polskie znaki.
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Miko6
Mam taki skrypt:
  1. <FORM ACTION=\"kontakt.php\" METHOD=POST>
  2. <TABLE CELLSPACING=\"0\" CELLPADDING=\"0\">
  3.  <TR>
  4. <TD ALIGN=\"left\" VALIGN=\"top\">Osoba/Firma:&nbsp;</TD><TD ALIGN=\"left\" VALIGN=\"top\"><INPUT TYPE=\"text\" NAME=\"nazwa\" SIZE=\"35\">&nbsp;</TD>
  5. <TD ROWSPAN=\"3\" ALIGN=\"left\" VALIGN=\"top\">Treść:&nbsp;</TD><TD ROWSPAN=\"3\" ALIGN=\"left\" VALIGN=\"top\"><TEXTAREA NAME=\"text\" ROWS=\"4\" COLS=\"35\"></TEXTAREA></TD>
  6.  </TR>
  7.  <TR>
  8. <TD ALIGN=\"left\" VALIGN=\"top\">E-Mail:&nbsp;</TD><TD ALIGN=\"left\" VALIGN=\"top\"><INPUT TYPE=\"text\" NAME=\"email\" SIZE=\"35\"></TD>
  9.  </TR>
  10.  <TR>
  11. <TD ALIGN=\"left\" VALIGN=\"top\">Telefon:&nbsp;</TD><TD ALIGN=\"left\" VALIGN=\"top\"><INPUT TYPE=\"text\" NAME=\"tel\" SIZE=\"35\"></TD>
  12.  </TR>
  13. </TABLE>
  14. <BR><INPUT TYPE=\"reset\" VALUE=\"Skasuj\"><INPUT TYPE=\"submit\" VALUE=\"Wyślij\">
  15.  </FORM>
  16. <?
  17. if ($nazwa) { if ($email) { if ($tel) { if ($text) {
  18. mail (&#092;"email@adres.pl\", \"Ze strony\",
  19. &#092;"Osoba/Firma: $nazwa 
  20. E-mail: $email
  21. Telefon: $tel 
  22. Treść: $text&#092;", \"...\");
  23. } } } } else { print &#092;"<FONT COLOR=\"red\"><B>Jeśli chesz wysłać formularz proszę wypełnić wszystkie pola!</B></FONT>\"; }
  24. ?>

I nie wiem co zrobić, aby email przychodzil z polskimi znakami.

Pozdrawiam
yavaho
Masz ustawione takie samo kodowanie znakow w pliku na ktorym jest formularz i w pliku "kontakt.php" ktory wysyla maila? I jakie to jest kodowanie? A czy probowales zmienic to kodowanie na inne?
Wszystkich znakow polskich nie ma czy tylko "ś, ą, ź" ?
Miko6
Miałem po prostu złe kodowanie, bo mialem windows-1250, zamiast iso-8859-2.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.