Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka pytań...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
strife
Witam,

Chciałbym sobie zainstalować Mandrake'a, i chciałbym spytać was o zdanie czy jest to dobry wybór dla programisty w php, czy warto zmienić z Shitows'a na Linux'a...questionmark.gif

To było pierwsze pytanie, a drugie jest takie, mam dwa komputery jeden z nich udostępnia połączenie internetowe poprzez Wingate'a, a dokładniej przez DHCP, i czy drugi komputer z zainstalowanym Linux'em bez problemu będzie odbierał ten sygnał?

Proszę o jakąs dobrą radę... Z góry dziękuje...

Pozdrawiam!
Seth
1. Zmien temat

2. Wybor Linuxa do pracy nad php jest jak najbardziej wskazany. Nieraz tworzac pod Windowsa mozna zapomniec o uprawnieniach czy tez uzywac elementow, ktore dostepne sa tylko dla windowsa - co w rezultacie moze doprowadzic do bledow na serwerze produkcyjnym.

3. Mandrakea nie instalowalem jednak moge smialo polecic Slackware'a, ktory wg. mnie jest najlepsza dystrybucja Linuxa zarowno dla desktopow (chociaz sa niezle bajki z Gnomem 2.8 biggrin.gif ) jak i serwerow.

Nawiasem mowiac na poczatku najlepiej zainstalowac sobie dystrybucje, ktora ma ktos ze znajomych, ktory sie zna na tym - wtedy zawsze moze Ci pomoc jezeli na googlach nic nie znajdziesz.

3. Jesli wybral bys slacka to nie powinno byc zadnych problemow z wspoldzieleniem lacza.
pusiek.org
Jezeli GNU/Linux to tylko Debian

System dziala swietnie i jest latwy w utrzymaniu dzieki narzedziu APT

A co do tego
Cytat
To było pierwsze pytanie, a drugie jest takie, mam dwa komputery jeden z nich udostępnia połączenie internetowe poprzez Wingate'a, a dokładniej przez DHCP, i czy drugi komputer z zainstalowanym Linux'em bez problemu będzie odbierał ten sygnał?

Jezeli winshit cos potrafi, Linux zrobi to 10x lepiej smile.gif

Mysle, ze i z tym nie bedzie wiekszego problemu.

Pozdrawiam
spenalzo
Polecam Auroxa 9.3 (10 to shit) .
Ace
Również tobie moge polecić slackware, poniewaz jestem zielony w temacie linuxow mimo to poradzilem sobie w ok 5 h z zainstalowaniem go, oraz zainstalowaniem neostardy+, Programowalem juz pod Slackware, zainstalwalem tam apache+mysql+php -( mysql z paczki winksmiley.jpg reszte samemu kompilowalem ) i jestem z tego dumny.
sf
Ja polecam OpenBSD tongue.gif Zanim wszystko dostosujesz, aby przyjmnie pracować z php minie pół roku ;D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.