Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaka dystrybucja najlepsza?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Raist
Witam wszytkich jestem tu nowy biggrin.gif , chciałbym zacząć przygode z php ale na systemach UniXowych. Która wasza zdaniem dystrubucja Linuxa jest najlepsza do serwerów??
escaflowne
Nie wywołujmy Świętej Wojny. smile.gif
Kinool
a ja powiem FreeBSD nie jest to Linux! osobiscie jestem zauroczony tym systemem jako platforma serverowa choc mozna i desktopa na tym zrobic smile.gif
sf
Ja bym na Twoim miejscu zadał raczej pytanie: z jaką sobie jestem w stanie poradzić? tongue.gif Wszystko jest ładnie opisane na Linux.pl i pewnie jeszcze na innych serwisach, z uwagi na to, że w swoim poście nie przedstawiłeś własnych przemyśleń na ten temat, uważam, że najlepiej byłoby jakbyś zainstalował Mandrake. Potem jak go poznasz to sobie możesz inny spróbować.
kszychu
Cytat(Raist @ 2004-11-24 23:46:54)
Która wasza zdaniem dystrubucja Linuxa jest najlepsza do serwerów??

No cóż, nie mogę niezgodzić się z sf. Kwestia umiejętności jest ogromnie ważna. Jeśli jednak chodzi o suche fakty, to najlepszą i najbezpieczniejszą dystrybucją na serwer jest slackware.
shima
Tu nie ma reguły, najlepsza jest ta, do której jesteś przyzwyczajony (dla tych, którzy już coś robili). Jeżeli nie używałes dotąd linuxa, to nie zrobi Ci to wielkiej różnicy, ale mogę opisać historię mojej i mojego kolegi pracy na linuxie. On mnie uczył na początku, ja trzymam się jednej serii (RedHat, teraz Fedora), on przetestował wszystko co jest na rynku łącznie z zupełnym dla mnie niewypałem, Aurox-em. Teraz to ja pomagam jemu w rozwiązywaniu problemów. On wrócił do tego od czego zaczynał, czyli serii RedHat-a, teraz FC3. Ja poważnie zastanawiam się nad migracją w stronę FreeBSD (to akurat UNIX, ale tez free biggrin.gif ), bo twórcy Fedory zaczęli bardziej dbać o wygląd i prostotę niż stabilność i niezawodność.

Edit: Gdyby wniosek nie był jasny: nie polecam żadnej szczególnej dystrybucji, sam wybierz.

Cytat
Jeśli jednak chodzi o suche fakty, to najlepszą i najbezpieczniejszą dystrybucją na serwer jest slackware.

Możesz podać dowody? Przykłady? Nie twierdzę, że tak nie jest, ale chciałbym znać podstawy tego twierdzenia
GrayHat
wedlug mnie na desktopa najlepiej nadaje sie Fedora Core 3
shima
Cytat(GrayHat @ 2004-11-25 11:49:02)
wedlug mnie na desktopa najlepiej nadaje sie Fedora Core 3

Rozumiem, że przetestowałeś? W takim razie czy wiesz jak radzi sobie z linkowaniem bibliotek dynamicznych?
Vertical
Cytat

Do serwerów wszystkie są jednakowe. Dystrybucje różnią się od siebie tylko grafiką okienek, ergonomią, liczbą pakietów, i nazwą. Te szczegóły nie powinne różnić ich tak bardzo od siebie, żeby się zastanawiać, na którym postawić serwer. W końcu wszystkie pracują na tym samym kernelu. Osobiście serwer mam na Auroxie 9.4
e4you
debian
Yarecki
Od razu rzuć się na głęboką wodę (OpenBSD) i się utop.

A tak trochę bardziej serio, to mógłbyś wykazać się choć odrobiną chęci i zajrzeć na pierwsze lepsze forum linuksowe, gdzie takie pytania pojawiają się co drugi dzień.

W skrócie większość dyskusji można podsumować tak:
Ilu użytkowników tyle opini. Ja np. na serwer polecam trustix'a.
scanner
Cytat(e4you @ 2004-11-25 14:06:30)
debian

A podobno "Na Debianie sie nie da".

Osobiście mam kilka serwerówe Slackowych, ale jak tylko znajde trochę czasu chcę się przyjrzeć (desktopowo) FreeBSD.
shima
Cytat(Vertical @ 2004-11-25 12:16:10)
Do serwerów wszystkie są jednakowe.

Nie, nie i jeszcze raz nie!

EDIT:
Cytat(scanner)
(...) ale jak tylko znajde trochę czasu chcę się przyjrzeć (desktopowo) FreeBSD.

Zapisuję się w kolejce po wrażenia
Marusz
A czy nie lepiej jest najpierw wyprobowac rozne dystrybucje, co by samemu sobie odpowiednie zdanie wyrobic? Autor posta zadajac takie pytanie zdradza, ze o Linuxie nie wie zbyt duzo, zas slowo "serwer" wydaje sie byc bardziej slowem top & trendy, anizeli odzwierciedleniem rzeczywistosci. Powod?

- Postawisz Linuxa (jakiegokolwiek) i skonfigurujesz jego polaczenie do internetu, to dla niektorych juz bedziesz mistrzem swiata.
- Pozniej, jesli uda Ci sie zainstalowac i skonfigurowac interesujace Ciebie uslugi, typu poczta (+autoryzacja, +antyvir, +rbl), www (+php, +mysql) i inne, to dopiero bedziesz mial lekka namiastke serwera. Jesli wszystko spelni zalozenia, to super. Dróg instalacji owych uslug jest multum, z czego dwie glowne, to: instalowac ze zrodel czy tez z paczek? Potem, czy w srodowisku chroot, czy tez nie. Czy baza jedna czy dwie? Czy php 4 czy 5 - a moze dwa na raz? To tylko przyklad, pytan bedzie o wieeele wiecej (i co najlepsze, na poczatku nawet nie bedziesz wiedzial o co zapytac).

Co za tym idzie:

- Jesli masz kogos znajomego, kto juz uzywa Linuxa, tak idz do niego, zapytaj co zainstalowal i go zwyczajnie podmałpuj. Jesli bedziesz mial problem, to zawsze zamiast wszystkim do okola, bedziesz mogl jemu zatruc 4 litery.
- Jedz frytki (informacja podprogowa)
- Jesli nie masz znajomych, tak musisz zadac sobie pytanie, czy bylbys w stanie poradzic sobie z tekstami anglojezycznymi. Jesli nie, to przegoogluj polskie zasoby internetu w temacie Linux. Sprawdz, ktora dystrybucja ma najlepszy polski support. I idz sie ucz angielskiego, bo: a ) bez podstaw dzisiaj sie trudno zyje; b ) i tak nie masz znajomych, wiec co masz sie nudzic w domu winksmiley.jpg
- Musisz miec duzo samozaparcia. Pamietaj, ze w Linuxie programow nie instaluje sie w ten sam schematyczny sposob. Wszystko mozesz latwo dopracowac tak, ze bedzie "uszyte na miare".
- Przetrzep strony polskich wydawnictw takich jak Helion czy Mikom. Byc moze maja na poczatek jakies dobre pozycje, poczytaj recenzje.
- Slackware jest dla lamerow

Powodzenia
shima
Cytat(Marusz @ 2004-11-25 14:00:53)
Slackware jest dla lamerow

Uwaga godna fachowca.
Jeżeli to miała być ironia, to jesteś mistrzem w przesyłaniu zawoalowanej informacji
kszychu
Cytat(Marusz @ 2004-11-25 14:00:53)

Oczywiście nie obrazisz się, że zacytuję Twoją wypowiedź w sygnaturce? biggrin.gif
revyag
Cytat

A co w nim takiego lamerskiego ?
e4you
Cytat(scanner @ 2004-11-25 13:12:19)
Cytat(e4you @ 2004-11-25 14:06:30)
debian

Osobiście mam kilka serwerówe Slackowych, ale jak tylko znajde trochę czasu chcę się przyjrzeć (desktopowo) FreeBSD.

Wszystko się da ja mam debiana i dziala super wszystko tylkooo ...

mam klopot z jadrem chce miec 2.6.* i kde 3.3 ale sa konflikty w pakietach wiec ale sie da
Kinool
co do dystrybucji Linuxa to kiedys siedzialem na PLD dobre wsparcie (forum, helpdesk po polsku) wkoncu to polska dystrybucja smile.gif a i o wiele bezpieczniejsza niz Mandrake czy Red Hat

co do wypwiedzi ze na server to wszystko jedno to calkowiecie sie nie zgadzam, fakt ze jadra maja i te same ale bledy nie w samym kernelu sie znajduje!
revyag
Co do faktu że dystrybucje mają ten sam kernel, to nie do końca prawda, bo np. Redhat, czy Mandrake zawsze coś zmieniają, oczywiście nie są one gigantyczne, ale zawsze miałem kłopoty jak chciałem sobie je przekompilować.
Seth
Wlasnie jem frytki czytajac ten temat i sadze, ze prowokacje Marka mozna o kant stolu potluc, bo i tak wszyyscy wiedza, ze Slack jest najlepszy snitch.gif
Marusz
Cytat(Seth @ 2004-11-25 15:45:03)
Wlasnie jem frytki czytajac ten temat i sadze, ze prowokacje Marka mozna o kant stolu potluc, bo i tak wszyyscy wiedza, ze Slack jest najlepszy snitch.gif

Ej no! Popsules zabawe. Inna rzecz, ze nawet jeden moderator dal sie wciagnac. Co za czasy...

A frytki sa tuczace - wiem, sprawdzalem biggrin.gif
kszychu
Cytat(Marusz @ 2004-11-25 16:50:46)
Ej no! Popsules zabawe. Inna rzecz, ze nawet jeden moderator dal sie wciagnac. Co za czasy...

Dał, nie dał, ale inni patrząc na moją sygnaturkę nie muszą wnikać w kontekst ;-P
Marusz
Cytat(kszychu @ 2004-11-25 15:58:32)
Dał, nie dał, ale inni patrząc na moją sygnaturkę nie muszą wnikać w kontekst ;-P

Kszychu - moderator ktory zamienil moje zycie w pieklo sad.gif
sf
Cytat(Vertical @ 2004-11-25 12:16:10)
Cytat

Do serwerów wszystkie są jednakowe. Dystrybucje różnią się od siebie tylko grafiką okienek, ergonomią, liczbą pakietów, i nazwą. Te szczegóły nie powinne różnić ich tak bardzo od siebie, żeby się zastanawiać, na którym postawić serwer. W końcu wszystkie pracują na tym samym kernelu. Osobiście serwer mam na Auroxie 9.4

Różnią się grafiką okienek? Przecież wszędzie można zainstalować KDE, GNOME czy fvwm i właśnie to jest akurat takie samo. Różnią się stopniem bezpieczeństwa. Np. taki OpenBSD ma od początku włączoną grupę wheel, posiada domyślnie chroot dla apache, firewall pf, za który jest bardzo ceniony, hasła nie są trzymane w pliku /etc/password, a prawa do odczytu pliku z hasłami ma tylko root. Narazie ten system poznaje, więc napewno można powiedzieć o nim więcej tongue.gif No i nie licz na to, że bez grzebania w pliku configure czy korzstaniu z env uda Ci się coś skompilować odrazu ze źródeł tongue.gif
rachwal
Moim zdaniem na wlasne biurko najlepiej nadaje sie to co lubimy najbardziej smile.gif Czyli cos z czym nie bedziemy miec problemow i co znamy [no chyba ze chcemy sie nauczyc czegos nowego]. Osobiscie mam sentyment do Debiana, system z gornej polki od zawsze ... Jesli lubimy Deb'a i mamy w du*** bawienie sie w konfigurowanie [np. zakupilismy nowego laptopika ;-) ] to szczerze polecam KNOPPIX'a (taki "skonfigurowany Debian").

Jesli chcemy sie bawic w servery to polecam cos z rodziny BSD [podobnie jak kilku przodownikow -- pracy ;-) ]. Debian na server ? Na dluzsza mete chyba nie, ale jak kto woli... pamietam opinie kolezanki po wlamie na nasz (jej) oniegdaj debianowy serv -- "Debian nadaje sie na ser a nie na server". tongue.gif
bregovic
Nie mozna powiedziec co jest najlepsze a co najgorsze. Każda dystrybucja ma swoje wady i zalety - wybór zależy od tego co jest nam w danej chwili potrzebne. Np, ja używam gentoo bo instaluje tylko to o co go poproszę - za to dużo czasu sędzam nad konfigurowaniem nowych programów, ale jednocześnie system paczek w gentoo (portage) jest updateowany bardzo, bardzo często - więc zawsze można pozostać na 'bleeding edge'...

Jeśli pragnąłbym stabilności zainteresowałbym sie Mandrakiem lub Suse... Lecz to na prawdę pytanie na które nie da się odpowiedzieć wprost smile.gif
shima
Cytat(sf @ 2004-11-25 21:55:14)
(...)hasła nie są trzymane w pliku /etc/password, a prawa do odczytu pliku z hasłami ma tylko root (...)

A w której są?
escaflowne
Cytat(Kinool)
a ja powiem FreeBSD nie jest to Linux! osobiscie jestem zauroczony tym systemem jako platforma serverowa choc mozna i desktopa na tym zrobic smile.gif

Kiedyś zostałem zmuszony do zainstalowania i skonfigurowania tegóż systemu. Nie ukrywam, że było ciężko. Dużo brzydkich słów poleciało z ust tego Mandrake'owca. Ale jak już zainstalowałem, jak trochę przysiadłem, jak poznałem instalację przez system portów (Gentoo ma coś bardzo podobnego), jak zobaczyłem jak trywialna jest rekompilacja jądra... zakochałem się smile.gif Dziś opiekuję się trzema serwerami z FreeBSD (w tym jeden w domu), mam koszulkę + kubek z logo FreeBSD i nie widzę siebie wracjącego do Linukslandu smile.gif Za dobrze się tu czuję...

Cytat(shima)
[...] Ja poważnie zastanawiam się nad migracją w stronę FreeBSD [...]

Słusznie...

Cytat(scanner)
[...] jak tylko znajde trochę czasu chcę się przyjrzeć (desktopowo) FreeBSD.

Słusznie...

smile.gif
-maciek-
-> slackware <-

co tu dużo mówić
Ociu
Cytat(Marusz @ 2004-11-25 15:00:53)

Big Fat LOL !

pozdro mistrzu !

Edit:
A, zapomniałem zapytać.
Czemu tak uważasz ?
Luke
Cytat(Raist @ 2004-11-25 00:46:54)
Witam wszytkich jestem tu nowy biggrin.gif , chciałbym zacząć przygode z php ale na systemach UniXowych. Która wasza zdaniem dystrubucja Linuxa jest najlepsza do serwerów??

O jakim serwerze piszesz? Jezeli potrzebujesz srodowiska do nauki jezyka php to warto pomyslec o dobrze zrogranizowanej "dystrybuji okienkowej". Mysle ze taka Fedora czy Mandrake az nad to zaspokoja Twoje potrzeby.
Szczav
Cytat(Luca)
O jakim serwerze piszesz? Jezeli potrzebujesz srodowiska do nauki jezyka php  to warto pomyslec o dobrze zrogranizowanej "dystrybuji okienkowej". Mysle ze taka Fedora czy Mandrake az nad to zaspokoja Twoje potrzeby.

Do nauki linuxa polecałbym jednak coś bardziej zaawansowanego: Slack. Mandrake jest za prosty,a chyba nie ma sensu zmieniać osa co kilka miesięcy. Początki nie są proste ale jaka satysfakcja i stabilność biggrin.gif
A jak nie linux to FreeBSD.
tes
Cytat

hahaha kocham to haslo ;] A "Slackware jest za szybki" smile.gif

Cytat
Jeśli jednak chodzi o suche fakty, to najlepszą i najbezpieczniejszą dystrybucją na serwer jest slackware.

A skad to wziales? O_o Ale oczywiscie zgadzam sie, wsyzstkie systrybucje sa okej, ale wiadomo ze Slackware jest najlepszy tongue.gif

Cytat

Chyba sobie ten tekst na pulpit walne i jak bede w zlym nastroju to mi bedzie humor poprawiac. Btw. Linux pracuje na takim kernelu jaki sobie skompilujesz... Wytlumacz mi "grafike okienek" bo pojac nie moge O_o czym to sie rozni w Slackware a czym np. w Mandrake, bo nie wiem, przeciez X'y moge sobie dokladnie takie same zrobic, w stu procentach... A na Auroksie serwera bym nie stawail, bo to nie jest system "stworzony" do administracji tylko wlasnie pod DESKTOP...

-------------------------------------------------

Ja teraz pracuje na Slackware, ale w wolnym czasie sprobuje Gentoo postawic... tylko musze miec czas zeby kompilacje przeprowadzic.
A FreeBSD to jest Unix, a kolega pyta o Linuksa - taki bajer na marginesie smile.gif

peace \/ ;] zadnej wojny tu nie rozgrywam, tylko staram sie wyprowadzic niektorych z bledu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.