Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie fonty - dziwny problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Sir_GreG
Mam bardzo dziwny problem. Otoz na calym serwisie, ktory jest oparty o autorski CMS (a ten oparty jest o szablony Smarty - wydaje mi sie, ze to moze miec jakies znaczenie) ustawione jest kodowanie iso-8859-2. Chodzi o to, ze jednak po pierwszym wejsciu na serwis strona jakby gubi informacje o kodowaniu i ustawia domyslne windows-1250 (a wiec pojawiaja sie krzaczki). Problem znika po kliknieciu w jakikolwiek link. A zeby bylo jeszcze ciekawiej, nie wystepuje on na wszystkich komputerach (nawet z takimi samymi systemami op. (roznica w obecnosci lub nie SP) oraz przegladarkami).
Prawde mowiac nawet nie wiem gdzie szukac bledu - szczegolnie, ze w kodzie jak i szablonach wszystko wydaje sie byc OK. Moze ktos sie z czyms takim spotkal juz kiedys?
Slump
Nie pomoge zbyt wiele.
Podczas uzywania jakiegos fm (total commander) wskaz na katalog z zawartoscia strony (na hdd) i wyszukaj ciagu iso moze gdziesz bedzie zdeklarowane 1.
A , ze nie kazdemu wyswietlaiso2 to moze byc wina ustawien domyslnego kodowania w ich przegladarkach.
Pozdrawiam.
Sir_GreG
No tak, ale dlaczego on gubi to domyslne kodowanie? Szczegolnie, ze na pewno jest wszedzie ustawiane. No i klikniecie w jakikolwiek link powoduje poprawe, to tez jest dziwne.
shima
Bardzo możliwe, że znam właściwą odpowiedź, bo spotkałem się z czymś dokładnie takim, ale pomęcz się trochę:
- serwer - config
- przeglądarki - różnice w zachowaniu
- jak dołączana sekcja head
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.