inakucho666
22.08.2016, 18:48:20
Udzielam się na zagranicznym forum o programowaniu i wg kilku osób php powoli umiera... Czy uważacie że to prawda? Jak sądzicie jak będzie wyglądał rynek pracy w przyszłości w php. Właśnie znaczna część osób uważa że newbie powinien się uczyć django albo RoR. Jak wy się na to zapatrujecie? Zapraszam do dyskusji
Pyton_000
22.08.2016, 19:00:13
Kolejny nawiedzony. PHP Ma się dobrze i nie umiera. Django też. RoR już dawno jest passe...
inakucho666
22.08.2016, 19:18:57
no właśnie bo php ma najwiecej ofert pracy

Więc mnie co niektóre komentarze dziwią.
peter13135
22.08.2016, 20:08:16
Cytat(inakucho666 @ 22.08.2016, 20:18:57 )

no właśnie bo php ma najwiecej ofert pracy

Więc mnie co niektóre komentarze dziwią.
Na jakiej podstawie to mówisz ?
Wpisałem w google "praca programista". Znalazłem kilka stron z oferami pracy. Po wpisaniu w wyszukiwarkę haseł:
-PHP
-Java
-C#
PHP miał namniejszą liczbę znalezionych ofert pracy (zwykle kilkakrotnie mniejszą od Javy i C#). Ten "eksperyment" co prawda niczego nie udowadnia, ale daje do zastanowienia, czy Twoje twierdzenie jest prawdziwe.
Mógłbyś powiedzieć na jakiej podstawie twierdzisz, że najwięcej jest ofert PHP ?
webwinner
22.08.2016, 20:45:26
Tak PHP wymiera - wypiera go PASCAL hyhy

Do autora: nie kieruj się hejtami w stronę php - tak zawsze będzie.
inakucho666
22.08.2016, 20:51:20
mnie najbardziej ciekawi dlaczego jest tyle ofert pracy dla javowców? co się wogóle najczęściej robi w javie? Że aż takie jest zapotrzebowanie...
Pyton_000
22.08.2016, 21:25:03
np. PHPStorm
Crozin
23.08.2016, 07:53:03
Java i C# to trochę inny rodzaj narzędzia od takiego PHP-a czy Ruby'ego. Te pierwsze służą w uproszczeniu właściwie do wszystkiego, ale to tak na prawdę wszystkiego. Te ostatnie zaś tylko do robienia stron WWW czy bardziej aplikacji działających w ramach protokołu HTTP - ponownie: uogólniając. Nie ma się co dziwić mniejszej liczbie ofert przy tak ogromnej różnicy w zastosowaniu i zapotrzebowaniu.
Turson
23.08.2016, 08:49:33
Cytat(inakucho666 @ 22.08.2016, 21:51:20 )

mnie najbardziej ciekawi dlaczego jest tyle ofert pracy dla javowców? co się wogóle najczęściej robi w javie? Że aż takie jest zapotrzebowanie...
W Javie masz ogrom biznesowych aplikacji internetowych, czego nie robi się w PHP. Korpo to w większości Java/C#.
Czy PHP umiera, to zależy od forum. Tu przeczytasz, że PHP nie umiera i warto iść w Pythona, a na 4P że PHP to ***** i Python teraz rulez
buliq
23.08.2016, 08:56:04
Od analityków/BD/architektów raczej wymagają Java, dlatego ofert może wydawać się więcej... Natomiast stawki cały czas w Java są lepsze
Jak przychodziłem tu 10 lat temu, to PHP też umierał... I w zasadzie tak było, język powstał w tym samym roku co ruby, ale latami stał w miejscu. Dzisiaj w swojej kategorii nie ma konkurencji, o ile był szał na RoR/Ruby jeszcze z 6 lat temu, głównie w PL, to jest to już raczej historią i trudno by było zagrozić pozycji PHP na rynku... W 2020 i tak usłyszymy że PHP umiera...
Turson
23.08.2016, 09:12:27
Myślę, że musimy poczekać jeszcze z 2 lata na rozwój sytuacji aż PHP7 stanie się standardem. Wtedy będzie albo boom na PHP, albo regres. Żadnego stania w miejscu
Ja uciekam do Javy
Cytat(Turson @ 23.08.2016, 10:12:27 )

Ja uciekam do Javy

Zdrajca! Zbanujmy go!
Pyton_000
23.08.2016, 10:22:21
Koledze po prostu hajs się nie zgadza
Turson już nie szarżuj tak tą Java, a biznesy robi się tak samo w PHP również, ale przyjęło się, że Java to enterprise z zamierzchłych czasów kiedy PHP trochę wypełniał nisze stronek domowych i dla Javowców dalej on tam jest, bo starzy wyjadacze już do niego nie wrócili.. a na PHP zawsze dużo będzie narzekania, bo jest silną konkurencją i zagrożeniem dla Javy/C# jeśli chodzi o web. Całe te narzekanie zaczęło się lata temu kiedy to w 2004 roku wyszła nowa wersja PHP 5.0 i nagle Java zarobiła największy spadek popularności w historii, no wiec zaczęto wytykać błędy PHP, żeby bilans wrócił do normy i tak zostało po dziś dzień, a python czy ruby są daleko w tyle.
daro0
23.08.2016, 10:59:36
Ma się bardzo dobrze przede wszystkim dzięki frameworkom i CMS-om. Bez nich nic nie znaczy. Generalnie to i rynek oraz zakres tego co się robi vs. to co jest w Javie czy C# inny. Jak kogoś kręci JAVA czy C# i wszelkiego typu kolosy biznesowe to jego sprawa, natomiast patrzenie przez pryzmat ilości ofert pracy czy tym bardziej zarobków to chyba najgłupsze co może być.
Turson
23.08.2016, 11:17:21
Cytat(com @ 23.08.2016, 11:58:15 )

Turson już nie szarżuj tak tą Java, a biznesy robi się tak samo w PHP również
Taa, aplikacje bankowe w PHP

tam gdzie jest potrzebna szybkość i bezpieczeństwo, to języki kompilowane wiodą prym
w Javie jest ogrom ofert, bo javę robią korpo => korpo ma wielu pracowników => korpo ma aplikacje sprzed kilkunastu lat, które ktoś musi po prostu utrzymać => wielu potrzebnych devów
Kto powiedział, że każdy biznes się na tym opiera, dało by się ale PHP nie jest przygotowany pod to co w Javie wypracowali tam latami, tylko wiele tych korpo systemów jest zrobionych tak, że nikt tego tykać nie chce, jak sie dba o jakość na co teraz kładziony jest nacisk to da się zrobić w każdym języku. Tylko PHP <7 na wiele pozwalał, na co Java nie pozwoli, przez to iż jest kompilowana i kompilator nie puści..
Cytat
korpo ma aplikacje sprzed kilkunastu lat, które ktoś musi po prostu utrzymać
Owszem w każdym języku i technologii tak jest. Co boli wszystkich programistów, szczególnie jak się ma monolit z lat 90.
Idealny przykład to ten system epuap2, robiony przez korpo wiec w czym w Javie, za co, za nasze milony z podatków i już był epuap, epuap2, i będzie epuap3, a najlepiej wszystko zaorać..
ale Spring jest fajny, nie mówię, że nie
https://speakerdeck.com/dshafik/phpconf-dot...ote-php-is-dead
inakucho666 tak btw gdzie to pisali?
daro0
23.08.2016, 13:20:16
Bardzo chciałbym wiedzieć, w jaki sposób zastosowanie języków typowanych dynamicznie (nie tylko PHP) przekłada się na niezawodność i bezpieczeństwo. Jeśli Wam chodzi o same typy danych, to z założenia w PHP ich dobieranie ma się dziać automatycznie, poza tym jakby nie było i tak trzeba przecież przetestować cały system.
Przecież JAVA czy .NET (tzn. aplikacje w tym napisane) nie działają całkowicie samodzielnie, jak w C++, tylko jest runtime czy tam wirtualna maszyna, która też przecież może mieć jakieś bugi, tak samo jak zresztą sam PHP, gdzie się wypuszcza kolejne wersje z jakimiś tam drobnymi poprawkami, więc tu chyba sprawa nie jest taka oczywista.
Jest jakieś demo Comarch Optima, online, widzę że to ASP.NET i pewnie nic nowego skoro to aspx i chyba nie ASP.NET MVC ale mogę być w błędzie. I jeszcze jakieś wirtualne desktopy, widzę że to bardzo złożony system i tak się tylko zastanawiam czy (a jeżeli tak to jakim kosztem) jest w ogóle możliwa realizacja co niektórych funkcjonalności w PHP.
Co do szybkości to nie ma wątpliwości, choć i pod PHP można przecież pisać w razie potrzeby rozszerzenia w C. Czy to więc nie jest tak, że tak naprawdę wszystko rozbija się o koszty? W tym sensie czy napisanie nowego takiego systemu jak Comarch Optima w PHP byłoby droższe niż w ASP.NET/JAVA?
Każdy język może mieć, błędy, braki itd, tak by się nie musiały rozwijać jakby były idealne. I tam zdarza sie na produkcje puścić coś co nie działa, jak chociażby na fb lite od jakiegoś czasu w wiadomościach pojawia się, że wyświetliłem własne posty

Co do Comarchu, to oni tam maja masę programistów Javy/C#, wiec nikt nawet nie pomyślał, żeby w czymś innym to napisać. Zresztą takie systemu rozwijane są lata, wtedy jak wybierali technologie, to PHP nie był tak rozwinięty jak dziś.. jasne teraz można microserwisy pisać w rożnych technologiach tylko utrzymanie takiego systemu jest dosyć problematyczne, wiec trzyma się raczej jednej platformy. A PHP jeszcze długo nie będzie droższy od Javy, wiec nie, koszta były by znacznie niższe, ale z punktu biznesowego dla Comarchu który zatrudnia x programistów Javy/C# szukanie nowego zespołu, który by napisał im taki system jest nie opłacalne. Technologie powinniśmy dobierać do problemu a nie kierować się dziwnymi przekonaniami, ale czasem gdy dysponujesz zespołem devów to technologia jest już narzucona. Tylko ten przykład nie jest zbyt dobry bo Optima to gównie desktop, a to tylko klient webowy, bo teraz popularne są usługi w SaaS.
viking
23.08.2016, 16:29:58
Cytat(Turson @ 23.08.2016, 12:17:21 )

Taa, aplikacje bankowe w PHP

tam gdzie jest potrzebna szybkość i bezpieczeństwo, to języki kompilowane wiodą prym
w Javie jest ogrom ofert, bo javę robią korpo => korpo ma wielu pracowników => korpo ma aplikacje sprzed kilkunastu lat, które ktoś musi po prostu utrzymać => wielu potrzebnych devów
Akurat jeden z polskich banków w którym pracowałem, owszem, ma większość rzeczy na Javie (chociaż jeden z głównych programistów twierdził, że źle dobrali rozwiązanie i teraz im cały system mocno bokiem wychodzi, a raczej ucieka z wyciekami pamięci i innymi tragicznymi bugami) ale już cały front stoi na PHP + Smarty. Inny bank w którym pracowałem też większość rzeczy ma na Javie ale ten system był tak tragiczny że szkoda słów. A zdarzały się też poważne błędy które tylko akamai ratował od strony frontu a my sobie mogliśmy książki czytać czekając aż system zacznie działać.
PHP jednocześnie jest i nie jest konkurencją dla Javy.
PHP funkcjonujący jako apka "frontowa" dla prostych danych, które trzeba wyświetlić, walidować i zapisać jest dobry i tutaj jest konkurencyjny dla Javy pod względem kosztów wytworzenia i utrzymania takiej prostej apki.
Ale z drugiej strony twierdzenie, że nie jest konkurencją też jest prawdziwe.
Mnóstwo bardzo dobrych narzędzi powstaje właśnie w Javie (czy tam na JVM), od baz danych do przechowywania ogromnej ilości danych (HDFS, Hbase, Hive, Hazelcast...), kolejki (Kafka) po różnego rodzaju narzędzia do pracy z strumieniami danych (Flink, Storm), frameworków MapReduce do batch processingu dużej ilości danych czy Machine Learning. Można by tego wymieniać i wymieniać.
Można robić biznes w PHP-ie z powodzeniem, gdyby tak nie było nie byłoby takiego wysypu outsourcingu w PL i software hous-ów.
Mnie tam właśnie Java kręci i myślę o zmianie specjalizacji. Motywujące są większe zarobki i to, że na JVM-ie można robić naprawdę interesujące rzeczy.
ziemniak
11.09.2016, 00:23:37
Nie każdy umie myśleć - więc pomyślę za Ciebie.
Mało osób używa czystego PHP - chyba że zajmujesz się embeded system co jest wielce nieprawdopodobne gdyż raczej to bardzo duża nisza PHP (choć tutaj nic innego sensownie bym nie wstawił)
Jeżeli szukasz ofert pracy czy trendów w językach programowania to nie szukaj po językach programowania jak w przypadku PHP tylko w przypadku frameworka
U mnie wisiało ogłoszenie pracy w którym ktoś napisał: "Bla bla bla do rozwijania projektu w symphony bla bla bla" tak samo do ZENDa czy innych
To że w ofercie pracy jakiej szukasz nie jest napisane PHP to o niczym nie świadczy. Teraz już nawet jak cokolwiek wyszukujesz dużą część zapytań to
np. jak zrobić bla bla bla symphony a nie jak zrobić coś bla bla bla php
Twoje spostrzeżenie nie jest trafne. Oczywiście w Polsce będziesz miał dużo ofert pracy lecz w krajach "lepiej zarządzanych" takich jak Norwegia, USA, Niemcy dużo szybciej znajdziesz lepiej płatną pracę związaną z ASP .NET gdyż tam ludzi bardzo
mocno stać na zakup pełnego pakietu licencji gdyż nie jest to dla nich aż tak drogie jak dla nas. W Polsce i w krajach mniej zamożnych jest więcej pracy w PHP niż w innych technologiach
Podam inny przykład: czy sądzisz że język C czyste C które ma już ponad... dużo więcej niż PHP wymiera? Nie, tyko zastosowania są inne. Co nie znaczy że pracy nie znajdziesz.
W języku C jest ciężko cokolwiek zrobić i z własnego doświadczenia wiem iż bardzo trudno było mi się go uczyć i zrozumieć zasadę działania.
Tam nie ma czegoś takiego jak dynamiczne alokowanie pamięci, czasem musisz znać wstawi z assemblera dla danej platformy.
Nie jeżyk C nie umiera, nie umiera także PHP. Ruby też ma swoje zastosowanie.
Żadna z technologii nie jest ani lepsza ani gorsza każda ma swoje zastosowanie zależy czego potrzebujesz i jakim budżetem dysponujesz.
Jeżeli zadajesz takie pytanie brakuje Ci po prostu obycia i doświadczenia. Twój problem jak się uczysz programowania (bo to widać po Twojej wypowiedzi) powinien być inny niż szukanie czegoś takiego
jak statystyki użytkowania technologii. Takie coś robi się na innym poziomie. Sam miałem problem z technologią związaną z UNIX'em i procesorami RISC (głównie IBM POWER) lecz to zupełnie inny poziom.
Moja rada: spróbuj się pouczyć javy, php, C# i nie zastanawiaj się ile na tym zarobisz, sprawdź w którym z tych środowisk czujesz się najlepiej i nie patrz na pieniądze bo tu nie o to chodzi.
Programowanie to ciężki kawałek chleba i nie myśl że programista zarabia dużo za nic nie robienie.
#zaorane
#mądrości programisty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.