Cytat(Damonsson @ 30.08.2016, 21:54:30 )

Równie dobrze mógłbyś zapytać o powody hejtu na PHP 4.0
Równie dobrze to mógłbym zapytać o powody hejtu na PHP w ogóle.
Jeśli porównujesz do PHP 4.0 to do porównania ustaw Apache 1, czy 2.0. Tak samo jak PHP się rozwija i 7-ka jest dużo lepsza od v4, tak samo rozwija się Apache.
A swoim porównaniem stawiasz się w tym samym szeregu co hejterzy PHP, którzy zatrzymali się na poziomie PHP 3 i nadal myślą, że ten język nadaje się tylko i wyłącznie do robienia księgi gości.
Cytat(Damonsson @ 30.08.2016, 21:54:30 )

Za samą chęć używania Apache, powinni dawać dyscyplinarkę z wpisem do akt. A za polecanie Apache na forum, banować. Pisałem to już prawie rok temu
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...t&p=1178441A ja odpowiedziałem
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...t&p=1178468Większość Twoich uwag wynikała z braku znajomości narzędzia i problemów z konfiguracją (no poza tym, że problemem jest konieczność samodzielnego włączenia niektórych modułów - czego nawet nie będę komentował, bo nginx też nie ma wszystkich włączonych).
Co jest z jednej strony zrozumiałe - trudno znać aplikację, której się nie używa i nie lubi.
Z drugiej strony jest to trochę błędne koło - bo jak masz poznać aplikację (i jej konfigurację) skoro jej nie lubisz, a nie lubisz jej bo jej nie znasz i praca z nią sprawia trud.
Cytat(emstawicki @ 31.08.2016, 13:16:48 )

Każde oprogramowanie ma wiele zalet i wad. Jednakże nadal jestem ów zdania, że wszystko zależy od konfiguracji.
Otóż to, przy tak rozbudowanych aplikacjach trzeba je dobrze poznać żeby móc poprawnie wykorzystywać.
Nie mniej domyślna/startowa konfiguracja też ma duże znaczenie, tym bardziej dla osób rozpoczynających naukę.
Cytat(!*! @ 31.08.2016, 20:10:11 )

Doświadczenie zbierane latami jakoś zniechęca mnie to tego tworu. Od dłuższego czasu nie bawię się w ustawione hostingi (gdzie apache nadal króluje) tylko namawiam klientów do VPSow, Przez ostatnie lata najbardziej zapadła mi w pamięci sytuacja gdy mały serwis, zjadający po 600GB transferu na miesiąc i 70K UU na WP, masą programów które miały wspomóc działanie serwera (np. fail2ban ) i regułami .htaacess postawiony na tanim VPS z 3GB ramu. Po prostu padł. Logi wykazały że bracia Rosjanie szukali dziur w dość dużej ilości i jak napisał @Damonsson apache sobie z tym nie radzi, proces się zapętla, zabiera cały ram po czym się wykłada... A nginx? Czysta instalacja, bez żadnych wspomagaczy nie zabiera nawet 1GB ramu a oblężenie jest dziś znacznie większe...
Na hostingach jeszcze długo będzie Apache, zwykle admini mają go dobrze skonfigurowanego (lepiej niż domyślnie w pakietach). Poza tym daje jeszcze trochę więcej możliwości niż nginx. Nawet tak nielubiane przez
@Damonssona kaskadowe .htaccess jest w przypadku hostingu współdzielonego bardzo wygodne. Na VPS/dedyku robisz co chcesz.
@!*! Cały Apache nie powinien się wyłożyć jeśli problem pojawił się w workerze, który odpalił wątek do obsługi danego żądania. Kwestia konfiguracji. Jakby każdy Apache się zwijał po błędzie to 50% iinternetu by wisiała.
Cytat(!*! @ 31.08.2016, 20:10:11 )

Ale nginx to nie tylko serwer www, idealnie sprawdza się jako serwer mediów, transmisja strumienia/zapis RTMP, i rozsyłaniu tego na różne formaty np HLS. To po prostu działa, a maszyna może przeznaczyć zasoby na konkretnie działania a nie sam proces "serwera"
Nginx stoi na dobrej drodze do przejęcia większości udziału rynku. W kilku dziedzinach już ma dużo większe możliwości, a od kiedy na początku roku dodano dynamiczne moduły szansa na powstanie nowych rozwiązań znacznie wzrosła. Standardowy serwer www, statyczne treści, reverse-proxy - nginx bez dwóch zdań.
Jednak nie ma co się zamykać na inne rozwiązania tylko dlatego, że miało się z nimi jakieś problemy. Trzeba śledzić na bieżąco co się dzieje, które rozwiązanie jest lepsze w jakich zastosowaniach. Nie ma chyba nic bardziej niebezpiecznego dla deva niż fanatyzm i okopanie się w swoich przekonaniach.
Podsumowując - dobór właściwego rozwiązania do potrzeb i jego odpowiednia konfiguracja.