Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Giodo w spamie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ZenekN
Czy to prawda ?

Cytat
Witamy,

Pragniemy zauważyć, że Państwa firma nie jest jeszcze zarejestrowana w GIODO a jest do tego prawnie zobligowana.

Każda firma wystawiająca FV, wysyłająca FV, wysyłająca towar lub posiadająca na swoich stronach www elementy takie jak: newsletter, formularz kontaktowy, rejestracyjny, logowanie itp bezwzględnie muszą być zarejestrowane w GIODO.

Każda firma posiada też we własnych zbiorach dane pracowników czy też Klientów.

Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku. Dane osobowe to według Art. 6 Ustawy o ochronie danych osobowych, „wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej”. Chodzi o takie elementy, mniej lub bardziej specyficzne, które pozwalają określić pośrednio lub bezpośrednio tożsamość danej osoby np. nazwisko, imię, adres zamieszkania, nr telefonu – czyli dane, które klient e-sklepu podaje podczas zawierania transakcji. W grupie tej znajdzie się także adres e-mail – często bowiem jest imienny i oraz adres IP, który może być daną osobową (informacja o tym jest możliwa do uzyskania z innych źródeł) jest zobligowana do spełnienia obowiązku rejestracji w GIODO.

GIODO może nałożyć karę grzywny w postępowaniu administracyjnym dla osób prawnych lub jednostek organizacyjnych jednorazowo w kwocie do 50 tys. zł i może ją nałożyć maksymalnie 4 razy w jednym postępowaniu, co daję nam kwotę 200 tys. zł, w przypadku osób fizycznych jednorazowa kara grzywny może wynieść maksymalnie 10 tys. zł, ale razem nie mogą przekroczyć 50 tys. zł w jednym postępowaniu.

W związku z powyższym nasza Kancelaria Liberty wzywa Państwa do dokonania stosownej rejestracji zbioru danych osobowych wraz z uzupełnieniem niezbędnej i wymagalnej dokumentacji w terminie 3 dni roboczych.

W przypadku braku rejestracji zmuszeni będziemy do złożenia doniesienia/zawiadomienia o wszczęcie procedury kontrolnej GIODO celem wyegzekwowania koniecznej rejestracji oraz wymiaru kary pieniężnej.

Informujemy również, że nasza Kancelaria Liberty nie świadczy usług prawnych, porad, konsultacji itp.

W przypadku pozyskania wiedzy w zakresie rejestracji i dokumentacji rejestracyjnej proponujemy kontaktować się z podmiotami, które świadczą profesjonalne usługi z w/w zakresu.
kapslokk
http://giodo.gov.pl/560/id_art/9197/j/pl
Pyton_000
Olej
nospor
Ziemniaki
Pyton_000
I frytki do tego biggrin.gif
nospor
Jakieg do tego... frytki robi sie z oleju i ziemniakow wink.gif
vokiel
Przychodzi Jasiu do baru.
- Poproszę frytki.
- Ale skończyły nam się ziemniaki.
- Nie szkodzi, zjem z chlebem.

gitbejbe
Zero do bani

Giodo to totalnie po... paprna instytucja. Jeśli mielibyśmy iść ich tokiem rozumowania i zgłaszać wszystkie wymagane przez nich zbiory danych, to wyszło by na to, ze każdy z nas musiałby zgłosić takie rzeczy jak: kontakty w telefonie, wszystkie notatki gdzie zapisujemy dane ludzi, wizytówki itd itp... Co ciekawe, akurat raz miałem wątpliwą przyjemność zgłaszania zbioru na potrzeby strony internetowej. Musiałem trochę zgłębić temat i z ciekawości też przejrzałem w internecie zbiory danych w moim mieście oraz miast okolicznych. Co spostrzegłem ? Że zbiory danych prowadzą tylko instytucje państwowe, i prawie w ogóle żadna firma prywatna. Każdy ma to gdzieś, nikt tego nie przestrzega i nikt nie ponosi z tego tytułu odpowiedzialności. Spodobał mi się jeden wpis z przedszkola publicznego, gdzie jest zgłoszone że pani przedszkolanka zapisuje sobie w zeszycie dane rodziców do kontaktu. PARANOJA. Fakt, jakby ktoś się uparł to mógłby podwalić że są jakieś nieprawidłowości, z tym że do kogo ? Nie słyszałem o żadnym oddziale w moim województwie wiec jak mnie będą ścigać ? wezwaniami lub prośbą o wyjaśnienie ? Przecież to nie może działać . Ja sam gdy zgłaszałem zbiór to byłem odsyłany do 10 różnych osób bo nikt o niczym nie wiedział, mimo iż dzwoniłem pod numery ze strony głównej giodo. Dla wszystkich pokoleń w tym dziwnym kraju, jeśli giodo nie przejdzie jakieś reformy, to miejcie to totalnie w d... koniec kropka.

co do maila, dostałem już z 20 takich wiadomości. zwykły spam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.