Witaj Kolego,
Kilka grosze ode mnie - dewelopera PHP/JS, który z Javą obcuje po godzinach pracy (głównie android, game dev).
Cytat(Daimos @ 14.10.2016, 21:22:40 )

1. Jak wygląda kwestia baz danych i kompilacji aplikacji dla klienta? Na prosty rozum, czy baza zostaje "wkompilowana" w aplikację, jeśli tworzę prosty program? Jaka baza?
Bez cudów, używa się SQLlite, albo innych wbudowanych baz danych (np. w postaci zwykłej biblioteki .jar). Zbadaj temat "embeded database" dla javy.

2. Jak tworzycie interface graficzny? Bo wiem, że można trzymać się htmla, ale z tego co czytam, chyba nie jest to najlepsze wyjście.
Hmm, masz dwie drogi. Jedna która jest podobna do HTML-a i oparta o stylowanie (javaFX), a druga oparta o gotowe komponenty w postaci klas (awt/swing). Ta pierwsza jest nowsza, ta druga to znane juz w Javie komponenty.
Podobno javaFX to przyszłość. Nie wiem, nie pisałem zbyt wielu apek desktopowych z wykorzystaniem tych komponentów - jedynie gry, do których wykorzystuję bibliotekę libGDX.

3. Z jakiego środowiska korzystacie? Popularne IDE?
Najpopularniejsze to oczywiście IntelliJ IDEA, a później Eclipse i Netbeans.

4. Czym się warto zainteresować, frameworki, bilbioretki?
Kolego, Java jest lubiana i wybierana z tego powodu, że posiada masę bibliotek i frameworków. Jest ich więcej niż w świecie PHP - wyboru kupę i nie wiadomo co wybrać.
Oczywiście są takie, które mają już swoją markę, np. Spring to coś w stylu Zenda, ale poza nimi jest masa, masa, masa innych.
W skrócie - do bazy Hibernate. To coś jak Doctrine 2. W sumie Doctrine jest oparte na Hibernate. ; )
Co do deweloperki apek desktopowych - jest masa frameworków i bibliotek, nie ośmielę się wybrać żadnej z tego powodu, że nie mam doświadczenia w tej materii.
Mam nadzieję, że te informacje wydały się choć trochę pomocne.