Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cache
Forum PHP.pl > Forum > PHP
NuLL
Witam,

W ostatiom czasie spro sie nasłuchalem o czymś czym jest cache i słyszalem wiele dobrego. Wiem, ze SMARTy to potrafi itp.

Znacie moze jakieś artykuły o cache'owaniu wynikow zaptań do bazy i zapisu i do plików - problem się zaczyna w moim przpadku w jaki sposob dostać się do cache ? Czy to trzeba zapisac w bazie co jest zcache'wane i podczas wykonania zapytania pytać bazę czy to zapytanie jest zcache'ane ? Bo jesli tak to no problem smile.gif
A czy są jakieś inne metoiy ?
hwao
webcity.pl byl 1 artykul o cachowaniu zapytan.

Pozatym chodzi oto zeby jak najmniej baze wykozysywac wiec wiec zapisywanie danych w bazie odpada :-). Najlepiej robic odpowiednia nazwy plikow z cache i z nich czytac co i jak
NuLL
A jest możlowość sprawdzenia jaką wielkość ma zmienna questionmark.gif
NuLL
Jest już cool cool.gif ale jak zrobić coś takiego jak ważność cache, bo przecież trzeba jakoś sprawdzać czy dane się nie zmieniły - data modyfikacji pliku questionmark.gif Troche sam sobie odpowiadam na pytanie ale nie wiem czy to dobry pomysł.
crash
Może podczas zmiany danych w bazie jednocześnie kasować odpowiedni plik cache?
NuLL
Czemu nie - trochę myślałem o tym, żeby się sprzeciwić się @hwao - tzn. zrobić tabelke cache_info - gdzie mam to co chce - tresc zapytania, data ważnosci, nazwe pliku i to wszystko smile.gif
crash
Troche bez sensu, bo tak będziesz wykonywał dwa razy więcej zapytań jeśli będzie potrzebne pobranie nowych danych i zamiast zwiększyć wydajność skryptu to jeszcze ją zmniejszysz...
hwao
Cytat(null @ 2005-01-22 18:31:51)
Czemu nie - trochę myślałem o tym, żeby się sprzeciwić się @hwao - tzn. zrobić tabelke cache_info - gdzie mam to co chce - tresc zapytania, data ważnosci, nazwe pliku i to wszystko smile.gif

Ad. Trzymania info w bazie danych odnosnie chache dostales odpowiedz.

Poprostu
  • Nazywaj te pliki ospowiednio np ilewaznewTime#tabela.php
  • Jak robisz jakos zmiene to usuwasz cache tych tabel
Reszte danych zapisujesz w nazwie pliku albo robisz sobny plik na serwie z serializowana tablica i tam info odnosnie ich.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.