Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie z geometrii
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SmokAnalog
Panowie i Panie, ile boków czworokąta dowolnego należy znać, żeby być w stanie obliczyć jego pole całkowite? Czy wystarczy znać 3 długości boków, czy też trzeba znać wszystkie 4?

Innymi słowy, czy jeżeli na przykład A = 1, B = 2, C = 3, D = ? to czy pole figury będzie zawsze takie samo, niezależnie od D? (Zakładając oczywiście, że figurę da się stworzyć z podanych długości)
Pyton_000
Musisz znać wszystkie 4 wymiary. Przy 3 wymiarach można wyznaczyć nieskończenie wiele czworokątów o różnych polach podając różne długości boku D.
SmokAnalog
Właśnie dokładnie tak samo mi się wydaje, ale spójrz na to: http://www.funeducation.com/Results/IQTest...=28950&cw=w

Czyżby błąd w teście? Nigdzie nie jest napisane, że to trapez.

EDIT

Już chyba wiem o co chodzi. Teraz zauważyłem, że w opisie zadania, który pojawia się po zakończonym teście, jest napisane, że jest to prostokąt + doklejony trójkąt. Szkoda tylko, że z obrazka to wcale nie wynika. Mało inteligentne zadanie na teście na inteligencję.
Pyton_000
To jest przypadek specyficzny gdzie mamy prostokąt i trójkąt prostokątny. Tutaj faktycznie można z 3 obliczyć. ale już np. coś takiego:
http://www.cauchy.pl/konkursy/om_gim_0708_...czworokat_2.gif

wink.gif
SmokAnalog
Nie podoba mi się to zadanie, bo jedną z cech dobrego testu IQ jest badanie czujności, bycia sceptycznym i opierania się na informacjach, a nie założeniach. To zadanie samo popełnia podobny błąd, bo każe nam zakładać, że kształt trochę przypominający trapez, jest nim w rzeczywistości. A tu klops, bo z takiej grafiki nie da się tego wyczytać na pewno. Odrobina wychylenia dowolnego boku przy zachowaniu jego długości i mamy inne pole.

Dlatego pytałem czy może jest taka matematyczna zależność, że czworokąty wypukłe mają zawsze takie samo pole dla tych samych trzech długości, no ale nie ma takiej zależności.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.