Proszę o poradę bo nie mogę się doszukać info, jak wygląda sterowanie grupowe triakiem podczas gdy inne zadanie wykorzystuje mikrokontroler. Próbuje dopracować sterownik ogrzewania i sterowanie grupowe do dmuchawy działa ok tylko gdy jednocześnie chce odczytać temperaturę z DS18B20 to dmuchawa się zatrzymuje i za bardzo nie mam pomysłu co z tym można zrobić. znalazłem taki artykuł http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3229193.html w którym jest napisane "Wentylator sterowany jest PWM od strony uC, częstotliwość ~6Hz, z tym że optotriak sterowany jest w zerze więc jak by sie temu przyjrzeć to jest to takie "dzikie" sterowanie grupowe ale działa całkiem dobrze." W zasadzie to by rozwiązało mój problem tylko jakim cudem PWM jest w stanie sterować Triakiem BT138 poprzez moc3021? Wszędzie piszą że PWM się nie nadaje do sterowania grupowego więc jak to jest? Dodam jeszcze że nie zależy mi na profesjonalnym rozwiązaniu tylko takim które się sprawdzi i będzie najprostrze. I teraz nie wiem czy kombinować z PWM, czy dodać kolejny mikrokontroler który będzie służył tylko to sterowania grupowego, czy może jest jakiś układ który jest w stanie przetworzyć PWM na sterowanie grupowe? Za Pomoc z Góry dziękuje.