Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwne zacięcia się komputera
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
blackstone
Od jakiegoś czasu bardzo często zacina mi się komputer działający pod Windows 8.1. Najczęściej przy starcie podczas ładowania systemu albo tuż po załadowaniu. Wiem że przyczyny takiego stanu rzeczy mogą być różne ale dzisiaj komp zaciął mi się za nim system w ogóle zaczął się ładować czyli na poziomie obrazu z płyty głównej ( tam gdzie są napisy jaki klawisz wcisnąć by przejść do Biosu itp. ). Już wcześniej miałem z kompem nietypowy problem że Windows nie chciał mi się załadować a próba reinstalacji była niemożliwa bo instalator Windowsa po prostu nie widział żadnego dysku twardego. Problem ten naprawiłem w ten sposób że .......zainstalowałem Liniua Mint ( który dysk widział ) a potem ponownie przystąpiłem do udanej instalacji W 8.1 ( Linuxem nie umiałem się posługiwać a nie miałem czasu na bawienie się w naukę wszystkiego smile.gif ) . Dzisiaj stwierdziłem że koniec "zabawy" czyli idę po nowy dysk twardy lecz .....czy źle działający dysk może zawiesić komputer za nim system zacznie się ładować (na poziomie wskazówek jak wejść w Bios) ? Ktoś ma jakieś sugestie ?
by_ikar
Opcji jest wiele, mogą być winne kable zasilania/danych. Może być winny zasilacz, może być winny dysk. Musiałbyś mieć kilka części na podmianę aby sprawdzić, np podłączyć dysk pod inny kabel zasilania/danych (molexy kiepskiej jakości przy wygiętych kablach potrafią nie stykać - przechodziłem przez to..), podmianę zasilacza, podmianę dysku.

Jak masz drugiego kompa to masz z górki, jak nie masz, to musisz pytać się znajomych, albo wykonać chociaż te rzeczy które możesz (bez podmiany dysku lub zasilacza), to też powinno pomóc wyeliminować niektóre czynniki.
Tomplus
W ogóle spróbuj odpalić komputer bez dysku. A zamiast tego puścić sobie na USB albo CD jakiś system portable/live.
Jeżeli nadal będzie się zacinał, to oznacza że dysk jest niewinny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.