Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pensja webmastera/programisty
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
blackstone
Chciałbym zapytać generalnie o to jak w firmach zajmująych się tworzeniem stron naliczne są wynagrodzenia dla webmasterów/programistów ? Pytam ponieważ próbuje się dostać do jednej firmy która ogółem poszukuje ludzi do tworzenia stron, ale nigdy nie pracowałem w firmie tym się zajmującej - jeśli się uda to będzie mój debiut smile.gif - a chce mieć o tym wyobrażenie gdy (albo jeśli smile.gif ) będę rozmawiał z nimi o zarobkach. Dotychczas nie pracowałem na etacie w żadnej firmie informatycznej , tylko w codziennych pracach gdzie podana jest stawka za godzinę pracy + jakiś prosty system premiowy . A jak wyglądają systemy naliczania wynagrodzenia w tego typu firmach ? Dzięki z góry za odpowiedzi.
kapslokk
3-5 groszy za kazde 10 znaków kodu, dodatkowo premia za każdy warunek +1 grosz, zapytanie sql powyżej 100znaków dodatkowe 12 groszy premii.
nospor
@kapslokk biggrin.gif

@blackstone przejrzyj ogloszenia o prace i bedziesz wiedzial smile.gif U nas na forum chociazby.
mrc
Na początek przyjmij taką pensję, by Ci nie brakowało. Zdobąć rok, dwa lata doświadczenia - wtedy albo zażądaj podwyżki, albo zmień pracę. Ja zauważyłem, że stopniowe podwyższenie wynagrodzenia dobrze na mnie wpływa, bo czuję się bardziej wartościowy (w sumie tak jest - dużo się uczę), ale nie robię się również zbyt pyszny.

Co do sposobu wynagradzania pracy - różnie. Niektóre firmy stosują kwotę zryczłtowaną - czyli nie ważne czy miesiąc ma 20, 21 czy 22 dni, dostajesz tyle samo.
Niektórzy mają tryb godzinowy - czyli mają problem z krótkimi miesiącami.
Dejmien_85
Ze swojego doświadczenia powiem tylko tyle, że najgorzej jest na początku.

Na początku poszukaj dobrej programistycznej firmy z okolicy (najlepiej wyprowadź się do polskich centrów IT), napisz CV i podkreśl, że będziesz pracował u nich przez pierwszy rok za miskę ryżu.
Nawet za minimalną krajową - dla programisty na początku ważne jest zdobycie doświadczenia. Zaniżoną początkowo wypłatę później sobie odbijesz kilkukrotnie. ; )

A jak człek ma już ze 2 lata konkretnego doświadczenia, to już łapie się w pułap od 4-5k (netto na UoP, lub kwoty po odprowadzeniu podatków w B2B).

A jak już wejdziesz na doświadczenie typu 5+ lat, to już w ogóle horyzonty się otwierają i tak naprawdę kwota jaką możesz zarobić jest taka, o jaką prosisz i na ile się godzisz.
Jak będziesz szukał pracy, gdzie dadzą Ci 8k, to taką znajdziesz i tyle będziesz zarabiał.
Jak będziesz szukał pracy, gdzie dadzą Ci 15k, to taką znajdziesz i tyle będziesz zarabiał.

Wiem, że to brzmi dziwnie, ale zauważyłem już to jakiś czas temu - zarabiam tyle o ile proszę i na ile się nastawiam.

A gdy ktoś zna dobrze angielski i potrafi stworzyć swoją markę, wtedy na zachodzie czeka na niego naprawdę porządna kariera (nawet jako praca zdalna).
Zachodnie stawki dla specjalistów to kwoty rzędu od 100-300 dolarów za 1h. Najlepsi konsultanci cenią się na kwoty do 2000 dolarów za 1h.

Ale aby tyle zarabiać trzeba mieć swoją markę - wtedy zarabia się kupę kasy na stanowiskach kierowniczych / przy zarządzaniu projektem i technologiami.
Wiedza i doświadczenie naprawdę dużo kosztują.

Także kolego - sky is the limit.

Unikaj tylko stagnacji jako klepacz kodu, bo ugrzęźniesz w firmie, która będzie na Tobie zarabiać krocie, a Ciebie zadowoli "dobrą polską wypłatą".
W naszej branży jest duża kasa i nie należy się poddawać.

fanisyberiapl
Jaka jest średnia pensja questionmark.gif
Dejmien_85
Cytat(fanisyberiapl @ 16.01.2017, 19:46:10 ) *
Jaka jest średnia pensja questionmark.gif

Wyliczenie średniej to bardzo skomplikowany algorytm oparty o wiele zmiennych, które najpierw trzeba wprowadzić, mi.in:
- rodzaj umowy,
- doświadczenie programisty w latach,
- technologie w jakich się specjalizuje,
- miasto w którym pracuje,
- firma w jakiej jest zatrudniony (w jednej firmie nie dostaniesz więcej niż 6 koła, w innej od tylu zaczynają)

W internetach mówią, że średnia dla całego ogółu programistów to około 4.142 zł (na rękę) - czy to prawda? Tego nikt nie wie.

Wiem jedynie, że w polskich centrach IT taką sumę dostaniesz bez problemu w ciągu swoich pierwszych 2 lat kariery.

Wiem też, że w małych miejscowościach będziesz miał bardzo duży problem, aby do takiej wypłaty dojść (programiści tam pracujący cieszą się,
że w ogóle pracują w zawodzie, jest mało firm i płacą małe pensje, np. 2000 - 3000 zł).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.