Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesje po raz n^2
Forum PHP.pl > Forum > PHP
falkor
Czy ktos moglby mi wytlumaczyc dlaczego po wylogowaniu (wykonanie kodu $_SESSION=array(); oraz session_destroy()winksmiley.jpg lecz bez zamykania przegladarki, po ponownym zalogowaniu na jakiegokolwiek uzytkownika z bazy funkcja session_id(); podaje wciaz ten sam numer sesji.Natomiast jesli zamkne przegladarke i zaloguje sie na nowo , sessid jest juz inny?

Jak mam zrobic zeby po wylogowaniu (patrz wyzej) i ponownym zalogowaniu bez zamykania przegladarki session_id() zwracala mi inny identyfikator sesji?

Dlaczego tak sie dzieje skoro sesja jest niszczona?.

P.s.
Nie uzywam ciastek gdyz zmienne sesyjne sa mi jedynie potrzebne w czasie sesji a identyfikator sesji potrzebuje raczej jako indeks w tabeli (bez kombinowania z liczbami losowymi)

Dzieki za pomoc
kszychu
Zajrzyj do manuala http://pl.php.net/manual/pl/function.session-destroy.php i poczytaj, a będziesz wiedział.
falkor
Ok...po dodaniu
  1. <?php
  2. if (isset($_COOKIE[session_name()])) 
  3. { 
  4.  setcookie(session_name(), '', time()-42000, '/');
  5. } 
  6. ?>

faktycznie zmienia identyfikator przy logowaniu.
aLe nie wyjasnilo mi to dlaczego mam ciastko ktorego nigdzie nie ustawialem ani nie wysylalem. Jedyne co mam w skryptach to session_start().Czy to automatycznie wysyla ciastko?

...i jeszcze jedno..dlaczego zastosowane jest w powyzszym kodzie -42000.Czy jest to domyslna wartosc na jaka ustawione jest ciastko przez przegladarke?
czy rownie dobrze mozna wpisac -1 ,jak czesto sie robi, bez zbednego ryzyka?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.