Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
MarcinW
Witam!
Aktualnie tworzę prosty CMS, na którym zamierzam odrobinę zarobić. Mój ojciec prowadzi firmę więc z wystawianiem faktur i odprowadzaniem VATu nie powinno być żadnych problemów. Mam tylko parę pytań dotyczących papierków. Jak powinien wyglądać dokument z moją zgodą na użytkowanie tej aplikacji?
Jakie dane powiniennem zbierać, jeżeli kontrahent chce mieć fakture a jakie wystarczą, jeżeli tej faktury nie chce mieć?

Wydaje mi się, że dokument powinien mieć dwie kopie - jedna u mnie, jedna u kontrahenta z podpisami etc, ale czy to wszystko dałoby się załatwić drogą elektroniczną?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
scanner
1. Dane niezbędne do faktury to Nazwa, adres pocztowy, nip lub regon
2. Wersja elektroniczna niestety nie wchodzi w grę - musi być fizycznie papierek.
3. AFAIR oryginał idzie do klienta,dwie kopie do ciebie. Dwie - bojedna do archowum druga do wglądu. Do mnie czasem dochodza faktury nawet w 4 egzepmplarzach.
4. Firma Ojca może zlecić Ci napisanie takiego programu i zawrzeć w umowie procent od sprzedaży. Umowa zlecenie lub Umowa o dzieło. To by było najlepsze IMHO.
MarcinW
A sama zgoda na użytkowanie komercyjne? Może być to coś w tym stylu:
Cytat
Licencja nr 421/05
Zgoda na używanie skryptu X do celów komercyjnych
Ja - Marcin W - autor skryptu X udzielam pisemnej zgody na wykorzystywanie ww systemu do celów komercyjnych. Licencja jest ważna dla adresu http://adresik.pl na czas nieograniczony. Własiciel licencji ma prawo:
* do korzystania ze skryptu bez stopki informacyjnej o prawach autorkisch
* do otrzymywania informacji o nowych wersjach systemu, znalezionych błędach i o sposobie ich usunięcia w sposób najszybszy z możliwych bez konieczności rejestracji w subskrypcji na oficjalnym serwisie - http://x.pl
* do zarządzania dowolną treścią i plikami nie naruszających prawa karnego
* na uzyskanie wyczerpujących informacji na wszystkiche zadane pytania oraz przedstawienie własnych sugestii, opini kontaktując się bezpośrednio z autorem X drogą elektroniczną: admin@x.pl ; Gadu-Gadu: xxxxxxx ; ICQ xxxxxxxxx ; Tlen.pl: xxx ; drogą telefoniczną +48 xxxxxxxxx

Data wystawienia licencji: 10 marzec 2005
Licencja wystawiona na adres: http://adresik.pl
Imie, nazwisko podpis:
nabywcy
Jan Kowalski
?|()|?_\.\

sprzedającego
Marcin W
/\?\54s#\f
SongoQ
@scanner Zgodnie z ustawa z maja z 2004 roku jest mozliwosc wystawiania elektronicznych faktur, bez podpisu wystawiajacego i odbierajacego.
patrycjusz
Cytat(scanner @ 2005-05-23 07:32:41)
1. Dane niezbędne do faktury to Nazwa, adres pocztowy, nip lub regon
2. Wersja elektroniczna niestety nie wchodzi w grę - musi być fizycznie papierek.
3. AFAIR oryginał idzie do klienta,dwie kopie do ciebie. Dwie - bojedna do archowum druga do wglądu. Do mnie czasem dochodza faktury nawet w 4 egzepmplarzach.
4. Firma Ojca może zlecić Ci napisanie takiego programu i zawrzeć w umowie procent od sprzedaży. Umowa zlecenie lub Umowa o dzieło. To by było najlepsze IMHO.

1. nie nip lub regon a nip i regon to raz.
2. bzdura.
3. orginał faktury zawsze do Klienta, kopia do ciebie, licencja nie ma czegoś takiego jak orginał/kopia, są poprostu dwa egzemplarze, jeden twój , drugi kupującego i tyle.

Poszukaj licencji w internecie, wpisz chociażby sklep internetowy,cms,licencje.
Elementy które powinny być:
- dane firmy,
- czas trwania licencji,
- co obejmuje,
- informacje na temat kodu źródłowego,
- jak powinnien być użytkowany program,
- jak nie może być użytkowany program,
- prawa gwarancyjne,
- procedura gwarancyjna,
- procedura odwoławcza,
To są same podstawy, ściągnij gotowce, podejrzyj jak robią to inni, zobacz co akceptujesz instalując np. offica winksmiley.jpg
GrayHat
Cytat(SongoQ @ 2005-05-23 09:37:51)
@scanner Zgodnie z ustawa z maja z 2004 roku jest mozliwosc wystawiania elektronicznych faktur, bez podpisu wystawiajacego i odbierajacego.

to ja se zaraz naskrobie w wordzie licencje na zenda i ms office winksmiley.jpg
SongoQ
@GrayHat Nie wiem czy to bylo szydercze bo Twoja niewiedza nie usprawiedliwia Cie. Radze poczytac Dz.U. I na przyszlosc zastanow sie co piszesz.

@patrycjusz Dla osob prywatnych nie podaje sie REGON.
MarcinW
czy moge wzorować się na http://www.gry.hord.pl/DOC/licencja.html ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.