Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze sprzętem, wystawcie diagnozę
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
MP1
Sprawa jest taka.

Wentylatory (procka AMD Athlon i karty graficznej GeForce 4 MX) zostały poddane dokładnemu czyszczeniu. Były zdejmowane z płyty głównej / karty graficznej. Radiator był rozkręcany, aby lepiej dostać się do wentylatora. Komputer był ogólnie także odkurzany odkurzaczem (nieźle było w środku syfu). Zasilacz był nieotwierany.

Niestety, po złożeniu komputer nie uruchamia się. Po wciśnięciu POWER słyszalne są ciche odgłosy (nie badane, skąd) i migają diody (kilka razy na sekundę). Po chwili wyłącza się (automatyczny wyłącznik).

Komputer był przechylony na bok podczas czyszczenia i późniejszej eksploatacji.

Podejrzewane jest, że to zasilacz. Inną możliwością jest płyta główna.

Co wy na to powiecie? Na co stawiacie? Uzasadnijcie swoje odpowiedzi. Może jest możliwość uruchomienia kompa bez wymiany jakichś części?

Bios: AmiBIOS
sztosz
Jakie ciche odgłosy? Zresetuj bios zworką na płycie. Powyciągaj wszelkie nie potrzebne elementy: sieciówka, grafa*, muza itp. Zostaw tylko jedną kośc ramu i odłacz dyski i flopa, posprawdzaj dokładnie połączenia WSZELKICH elementów. Jak wstanie** włóż grafę, i dokładaj po kolei wszystkie podzespoly (ten po którym nie wstanie jest zapewne walnięty).

*Jak jest zintegrowany element na MOBO to po prosty się nim nie przejmuj.
**Jak nie wstanie, wymień zasilacz, pożycz od kumpla albo cuś.
kwiateusz
Cytat
Radiator był rozkręcany,
a dobrze go potem przykreciles i posmarowales pasta bo moze jak wstaje to za goraco juz od poczatku mu sie robi .. a i powlaczales witraczki bo ja czasem zapominam i komp wariuje jak nie widzi obrotow wiatraka
sztosz
@kwiateusz: Niemożliwe, nawet po POST temperatura każdego procka nie przekroczy ci max 40 C
Kimor
Sprawdź dokładnie czy przypadkiem odkurzając kompa w środku nie odczepiłeś/poluzowałes któregos z kabelków do powera dla płyty i ogólnie sprawdż dokładnie czy zasilanie z zasilacza jest dobrze podłączone, co prawda zasilanie z zasilacza posiada specjalną zapinkę na wypadek wyczepienia się ale warto to sprawdzić.

Kurz jak i odkurzacz lubi się elektryzować wytwarzając napięcie elektrostaryczne a części komputerowe są bardzo wrażliwe na tego typu napięcia dlatego polecam na przyszłośc zamiast odkurzać komputer zakupić w pojemniku sprężone powietrze i wydmuchiwać kurz. Kichanie podczas pracy obowiązkowe biggrin.gif i zanim włoży się ręce do skrzynki lepiej złapać pierw coś metalowego np. kaloryfer aby się rozładowac smile.gif
Nitro
@sztosz: Możliwe. Podobny problem miałem ze swoim Duronem, kiedy szwankował wiatraczek i za wolno obracał się. Musiałem wyłączyć sprawdzanie temperatury procesora w biosie.
sztosz
Jezeli procek od razu na starcie(po "załadowaniu" biosu) ma ponad 40 stopni to jest coś nie tak. A wyłaczanie sprawsdzania temperatury nie jest dobrym pomysłem sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.