Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: własny CMS
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wasylek
Witam!!
Od pewnego czasu chciałbym zrobić jakiś CMS. Wystarczy aby miał system newsów, artykuły, logowanie, panel admina. Czy ktoś zna stronkę gdzie mogę znaleźć jak zrobić coś takiego? Pomyślałem żeby połączyć istniejące już skrrypty ale w jaki sposób zrobić żeby w panelu admina można było wszystkie kontrolować?? Jak to połączyć?? I jakie komponenty proponujecie?? sad.gif
bela
Było poszukaj, na pro masz o pisaniu jądra.
Nie to forum poza tym.
wasylek
Można troszkę jaśniej?? Jakie pro??
strife
Przeglądałeś wogóle strukture tego forum?questionmark.gif
NuLL
Na www.webcity.pl poszukaj - Zyx pisał o pisaniu silnika strony

Skrypty : Systemy....CMS - > php
Legro
Tu też coś jest ciekawego winksmiley.jpg

http://www.cms.rk.edu.pl/art_218.html
sobstel
Cytat(Legro @ 2005-07-26 01:18:44)
Tu też coś jest ciekawego winksmiley.jpg

http://www.cms.rk.edu.pl/art_218.html

ja z tej listy szczegolnie polecalbym " Zapoznanie się z CMSem/CMSami, które ci się szczególnie podobają. Przyrzyj się generalnie jak one działają (nie analizuj bezpośrednio kodu, gdyż jest to nierealne i nic nie da) oraz jakie rozwiązania dotyczące funkcjonalności warto wykorzystać." (pomocne : http://www.opensourcecms.com/)
bela
Apropo tego artykułu: dawno nie widziałem większego steku bzdur winksmiley.jpg
sticker
nie pamiętam dokładnie , ale jak potrzebujesz cmsa i nie ma być na sprzedarz tylko do własnych skromnych celów to można skorzystać z gotowych rozwiązań np Mambo chyba tka to sie nazywa
Lars
Cytat(bela_666 @ 2005-07-26 10:09:49)
Apropo tego artykułu: dawno nie widziałem większego steku bzdur winksmiley.jpg

co ci się w nim nie podoba tongue.gif

Cytat(Riklaunim)
praktycznie wszystko powinno być klasami

widziałem dużo CMSów, które nie są zbudowane na klasach tongue.gif
aleksander
mi tam się praktycznie wszystko nie podoba tongue.gif Koleś po prostu źle podchodzi do samej sprawy CMSu.
bela
Co mi się nie podoba? Już mówię:
Cytat
- Przygotuj sobie dobry i stabilny serwer na komputerze o produkcyjnych ustawieniach (polecam XAMPPa lub po nim - EasyPHP). Jeżeli masz poważne zamiary smile.gif polecam linuksa - bezproblemowa instalacja typowego serwera oraz wielu "dodatków" jak inne bazy danych, różne rozszerzenia php, Apache. Najlepsze dystrybucje to Debian, Gentoo oraz również typowo serwerowe jak RHEL, SLES itp.

1. Nie ma najlepszej dystrybucji
2. Gentoo nie jest najstabilniejszym systemem biorąc pod uwagę fakt, że są w nim wersje beta etc. Gdzieś Seth zamieszczał fajnego linka, z dziurami w Gentoo smile.gif

Cytat
Przyjżyj się generalnie jak one działają (nie analizuj bezpośrednio kodu, gdyż jest to nierealne i nic nie da)

To jest realne i dużo daje. Jeśli ktoś coś napisał i działa znaczy, Ty też możesz to przeanalizować. Poza tym można zapoznać się z mechanizmami, które są stosowane.

Cytat
Budowa modularna: praktycznie wszystko powinno być klasami

Funkcje nie wykluczają modularności.

Cytat
Nie stosuj SMARTY, ADOdb itp. (szczególnie na początku), gdyż te ogromne skrypty więcej będą przeszkadzać niż pomagać i 90% czasu wykonywania CMSa będzie należała do nich

To właśnie na początku warto używać Smarty. Uczy to oddzielania kodu od XHTMLa. Później znając wady i zalety obecnych systemów można zacząć budować swój, a tym samym pozbawiając go tym samym wad.

Cytat
php jest językiem dynamicznym. Pisz dynamiczne skrypty

A co to skrypt niedynamiczny biggrin.gif

Apropo kodu autor powinien pomyśleć o nauce wzorców projektowych winksmiley.jpg

Zamiast ob_get_content lepiej zwracać przez return.

Cytat
Pliki tekstowe mogą kusić, lecz sprawdzają się jedynie w małych projektach.

Pliki tekstowe mają zastosowanie w dużych winksmiley.jpg Np eZ, w którym dzięki plikom mamy możliwość przy wyłączonej bazie danych oglądania systemu poprzez cache.

Cytat
Najtrudniejsze do napisania są ...

To względne pojęcie winksmiley.jpg

To byłoby na tyle jeżeli chodzi o to co mi się nie podoba biggrin.gif
Lars
Cytat(bela_666 @ 2005-07-26 16:36:53)
Cytat
Pliki tekstowe mogą kusić, lecz sprawdzają się jedynie w małych projektach.

Pliki tekstowe mają zastosowanie w dużych winksmiley.jpg Np eZ, w którym dzięki plikom mamy możliwość przy wyłączonej bazie danych oglądania systemu poprzez cache.

ale to jest strasznie niewydajne...wyobraź sobie plik txt users.txt o wielkości 1 megabajta i jego przetwarzanie przez file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual blink.gif
bela
@Lars czy ja nie wymieniłem zastosowania? Czy napisałem o pliku users? Nie, napisałem o cache.
Poza tym każdy kto coś przeczytał coś o plikach wie, że lepiej używać file_get_contents() winksmiley.jpg
berdyk
Cytat(NuLL @ 2005-07-25 22:22:00)
Na www.webcity.pl poszukaj - Zyx pisał o pisaniu silnika strony

Skrypty : Systemy....CMS - > php

Właśnie, pisał pisał i do tej pory nie może skończyć
Może zapodać rozwijanie tego jego tematu tu na forum
VGT
Żeby nie tworzyć nowego tematu, gdyż problem nie tak wielki - podpinam się tutaj.

Zbieram się do napisania na własne potrzeby i w celach dydaktycznych systemu portalowego (CMS'a? - sam nie wiem, co trafię na jakąś dyskusję CMS vs. system portalowy na tym forum i zacznę ją czytać, jestem coraz bardziej skołowany).

Jako obiekt do wzorowania się i podglądania rozwiązań, zainstalowałem php-fusion. Oczywiście u siebie zacznę od tych prostszych modułów: newsy, sonda, tworzenie podstron itp.

Przechodząc do pytania:

Podglądając kolejne rozwiązania chciałem obejrzeć zawartość sesji, więc stworzyłem podstronę do której wstawiłem:
  1. <?php
  2. echo &#092;"<pre>\";
  3. print_r ($_SESSION);
  4. echo &#092;"</pre>\";
  5. echo &#092;"<b>\".count($_SESSION).\"</b>\";
  6. ?>

Ku mojemu zaskoczeniu tablica była pusta.

Czy to oznacza, że php-fusion nie korzysta z sesji, czy ma na to własne rozwiązanie?
A jeśli nie korzysta, to znaczy, że za każdym razem przy wyświetlaniu którejkolwiek podstrony wszystkie dane (np. ustawienia theme, opcje menu które początkowo planowałem trzymać w sesji) są pobierane z bazy MySQL? Czy takie rozwiązanie jest optymalne?

Z góry dzięki za rozwianie moich wątpliwości.
squid
przede wszystkim poszukaj gdzie ejst wywolywanie session_start() i czy jest wogle. Nie znam tego systemu ale jesli utworzyles podstrone dostepna dla wszystkich to nie ma koniecznosci trzymania czegokolwiek w sesji (wiem ze mozna duzo rzeczy trzymac ale zakladam ze jest to prosty system).

Innym powodem moze byc to co ten system robi z sesja po otrzymaniu zapytania. Czasem spotyka sie rozwiazania (czesto w MVC) gdzie wszystkie tablice superglobalne typu $_GET, $_POST, $_SESSION sa niszcone ich zawartosc koipiowana to odpowiedniego obiektu ktory umozliwa do nich dostep.
Majcok12
Cytat(bela_666 @ 2005-07-27 09:53:05)
@Lars czy ja nie wymieniłem zastosowania? Czy napisałem o pliku users? Nie, napisałem o cache.
Poza tym każdy kto coś przeczytał coś o plikach wie, że lepiej używać file_get_contents() winksmiley.jpg

hm... czemu ? tongue.gif (pytam z ciekawosci, bo obecnie uzywam file())
berdyk
sleepysmiley03.gif bo oile sobie przypominam file() to wczytać tym caly plik users, o ile jest duży i nasyępnie go odczytać, to była by nielada czynnośc - trwało by to całą wieczność :roll2:
Tom:-)
Mam pytanie bo jestem początkujący. Co to jest PHP fusion i cms? Do czego to służy? Dziękuję
kwiateusz
a google i wikipedie to ukradli? czy internet Ci tam nie dochodzi?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cms
Cytat(kwiateusz @ 8.04.2007, 21:31:07 ) *
a google i wikipedie to ukradli? czy internet Ci tam nie dochodzi?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cms
Ale jesteś miły tylko że ja czytam i nie dochodzi do mnie ale dziękuję za uprzejmość
devnul
o odswierzaniu 2 letniego watku nie wspominając :|

w dodatku słabo w temacie

nie oczekuj że ktoś będzie miły skoro nie wykazujesz się chęcią sprawdzenia czegoś co jest na tyle proste do znelezienia że 3 letnie dziecko by to znalazło
maryaan
Cytat(Tom:-) @ 8.04.2007, 22:14:12 ) *
Ale jesteś miły tylko że ja czytam i nie dochodzi do mnie ale dziękuję za uprzejmość
qtwa chlopie ile Ty masz lat ze nie potrafisz googla uzywac? Google: co to jest cms jesli po przeczytaniu informacji z kilku pierwszych linkow nadal nie skumasz co to jest cms to sie zajmij czyms innym po prostu...
devnul
easy maryaan, it`s only next silly neokid smile.gif
.radex
a php-fusion jest przykładem gotowego cms'a
Cytat(radex_p @ 9.04.2007, 10:21:41 ) *
a php-fusion jest przykładem gotowego cms'a
Dziękuję przynajmniej jedna osoba mnie rozumie.
kwiateusz
cms - system zarządzania treścią... czy skrypcik który pozwala tworzyć działy, artykuły i wszystko co jest związane z treścią
Cytat(kwiateusz @ 9.04.2007, 13:47:37 ) *
cms - system zarządzania treścią... czy skrypcik który pozwala tworzyć działy, artykuły i wszystko co jest związane z treścią
Podziękował tongue.gif

Cytat(maryaan @ 8.04.2007, 22:26:44 ) *
qtwa chlopie ile Ty masz lat ze nie potrafisz googla uzywac? Google: co to jest cms jesli po przeczytaniu informacji z kilku pierwszych linkow nadal nie skumasz co to jest cms to sie zajmij czyms innym po prostu...
To system zarządzania treścią ( i co z tego wie początkujący G... to tak jabym komuś powiedział CSS to arkusze styli kaskadowych, które ułatwiają Webmaster'ą prace i skracają czas a taki zółtodzi... wie z tego tyle że jesteś nie grzeczny i....) a do tego może być PHP-Fusion, PHP Nuke, jPortal, PHP Blue Dragon, XOOPS, e-107.
Jak jesteś tak miły to znajdz sobie miejsce na werandzie a nie pajacuj na forum i nie pouczaj innych bo to nie ładnie. Ty byłeś oblatany już od razu jak się urodzileś? No chyba że wyssałeś wiedze z mlekiem matki.
Zasada 3 (Zasady panujące na forum) punktu "e" mówi coś o twoim zachowaniu więc zważaj na drugi raz co piszesz i do kogo.

A tak w ogóle jesteś najbardziej aktywny na dziale forum "PRZEDSZKOLE" ŚMIESZNA JESTEŚ webmasterka smile.gif

Bez poważania
maryaan
Cytat(Tom:-) @ 9.04.2007, 22:40:33 ) *
To system zarządzania treścią ( i co z tego wie początkujący G... to tak jabym komuś powiedział CSS to arkusze styli kaskadowych, które ułatwiają Webmaster'om prace i skracają czas a taki zółtodzi... wie z tego tyle że jesteś nie grzeczny i....) a do tego może być PHP-Fusion, PHP Nuke, jPortal, PHP Blue Dragon, XOOPS, e-107.
no popatrz, tyle informacji na googlach znalazles a mowisz ze niegrzeczny jestem snitch.gif
Cytat
Jak jesteś tak miły to znajdz sobie miejsce na werandzie a nie pajacuj na forum
pajacuj? oj niegrzecznie, chyba sie znajdzie na to jakis punkt regulaminu lol

Cytat
A tak w ogóle jesteś najbardziej aktywny na dziale forum "PRZEDSZKOLE"
looooool i co w zwiazku? blinksmiley.gif
devnul
@Tom:-): zanim cokolwiek napiszesz sprawdź pisownie w słowniku i zastanów się 10 razy - na forum nikt nie toleruje lenistwa. Niewiedza nie zwalnia z myślenia i samodzielnego szukania rozwiązań.
maryaan potraktował Cię w bardzo łagodny sposób odsyłając do google - to jest forum o tematyce stricte programistycznej co oznacza że dla programistów w różnym stopniu zaawansowania - a skorto chcesz
programować (a wnosze to z tego że inaczej raczej by Cię tu nie było) to powinieneś znać podstawowe umiejętności programisty - myślenie i umiejętność samodzielnego dotarcia do informacji (wiedzy) zawsze wtedy kiedy jest to możliwe. Najazdy na kogokolwiek na forum za to że nie wskazał Ci grzecznie palcem co. gdzie i w której linijce czytać nie pomogą Ci zdobyć wiedzy.

Pozdrawiam pomimo Twojego trolowania
Cytat(devnul @ 9.04.2007, 23:38:47 ) *
@Tom:-): zanim cokolwiek napiszesz sprawdź pisownie w słowniku i zastanów się 10 razy - na forum nikt nie toleruje lenistwa. Niewiedza nie zwalnia z myślenia i samodzielnego szukania rozwiązań.
maryaan potraktował Cię w bardzo łagodny sposób odsyłając do google - to jest forum o tematyce stricte programistycznej co oznacza że dla programistów w różnym stopniu zaawansowania - a skorto chcesz
programować (a wnosze to z tego że inaczej raczej by Cię tu nie było) to powinieneś znać podstawowe umiejętności programisty - myślenie i umiejętność samodzielnego dotarcia do informacji (wiedzy) zawsze wtedy kiedy jest to możliwe. Najazdy na kogokolwiek na forum za to że nie wskazał Ci grzecznie palcem co. gdzie i w której linijce czytać nie pomogą Ci zdobyć wiedzy.

Pozdrawiam pomimo Twojego trolowania
Ja napisze tak: Jak mnie ktoś pyta to odpowiadam i mu daje rade jak i co zrobić a go nie odsyłam gdzieś tak. Czy ty myślisz że jestm na tyle pysty że nie zajżałem w pierwszej kolejności do google i wiki...? Ale nie zrozumiałem tego tak jak widzać więc zajżałem na forum i to nie jedno i tylko na tym dostłem taką "miła" odpowiedź. TO nie jest miłe. Wiele rzeczy wiem ale też wiem że dużo jest przedemną do poznania o czym się przekonałaem poznając nową rzecz którą jest cms
Dowidzenia
devnul
Cytat
Czy ty myślisz że jestm na tyle pysty że nie zajżałem w pierwszej kolejności do google i wiki...?

no właśnie tak myśle. Jakbyś szukał to byś znalazł.
.radex
Hej, hej, hej! Tomku, po pierwsze, już ci ktoś zwrócił uwagę na pisownie i na "zachowywanie się", po drugie nie obrażaj się, po trzecie patrz na post devnul'a, po czwarte - KONIEC OFF-TOPICOWANIA, wszyscy!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.