Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prośba o wskazanie odpowiedniej książki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Lineker
Witam. Mam prośbę do znawców php a mianowicie - nie mam zielonego pojęcia o tym języku lecz chciałbym się go nauczyć - zwłąszcza pod kątem tworzenia staron www. Chodzi mi o to aby ktoś był uprzejmy mi wskazać książkę odpowiednią dla mnie , tzn. książek w tej tematyce jest mnóstwo a ja nie wiem która byłaby odpowiednia dla początkującego jak również zawierała by przykłady i wskazówki dotyczące wykorzystania php przy tworzeniu stron www. Nie chce wydać jakiś 100zł na książkę , która okaże się dla mnie totalnie niezrozumiała. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
dexter_m
Witam!
Ja sam osobiście uczyłem się z kilku książek php i muszę przyznać, że dobrze robisz pytając najpierw na forum co do kupna książki.
Według mnie najlepszą książką będzie książka pod tytułem :"php i MySQL - Tworzenie stron www, Vademecum profesjonalisty" autorstwa Luke Welling i Laury Thomason. Może tytuł jest dla ciebie trochę odstraszający (vademecum profesjonalisty) ale "nie taki diabeł straszny jak go malują". Nie ma sensu kupować beznadziejnie prostej książki bo to tylko strata pieniędzy. Książka ta jest miła w czytaniu, durzo przykładów, twarda okładka, ponad 900 stron, no i płytka CD z przykładami. Książka sięga zakresu od zupełnie banalnych rzeczy w php, aż po zaawansowane korzystanie i manipolowanie MySQL, tworzenie profesjonalnego forum, koszyka na zakupy itp. Do tej pory uczę się z tej książki. Wprawdzie książka nie jest tania (równo 100 zł w empiku (wawa)) ale uwież mi, warto rozbić skarbonkę i poświęcić trochę kasy bo później Ci się to napewno zwróci w postaci posiadanej profesjonalnej wiedzy.

Pozdrawiam, dexter.
kwiateusz
rowniez mam tak kasiazke (89 zl - empik smile.gif) i polecam bo na poczatku sa latwe przyklady typu echo 'Hallo World'; az do forum i sklepu internetowaego .. wszytskie skrypty sa na CD aby sie nimi bawic .. ogolnie jak to ktos napisal na innym forum
Cytat
wg. mnie to ta ksiazka jest dla zupelnie zielonych
mam ucze sie i polecam smile.gif
SongoQ
Cytat(kwiateusz @ 2005-07-25 19:21:07)
ogolnie jak to ktos napisal na innym forum
Cytat
wg. mnie to ta ksiazka jest dla zupelnie zielonych
mam ucze sie i polecam smile.gif

To zalezy na jakim etapie jestes.
dexter_m
@kwiateusz, nie wiem czy dobrze robisz proponując mu taką książkę. Oczywiście rozumiem twoje zamiary. "Dla zielonych". Ale ja się już na tym przejechałem. Znacznie lepiej jest najpierw poduczyć się podstaw z jakiś dobrych kursów w internecie i mając juz podstawy kupić sobie książkę tego typu co wcześniej napisałem. Różnica cenowa 10 zł (LOL) a wiedza jaką można zdobyć z książki "dla zielonych" nie jest zbyt ogromna. Po drugie taka książka nie wystarczy na długo. Podstawy php można pojąć nawet w dwa tygodnie intensywnej nauki i następnie kupić sobie coś większego. Oczywiście , ja tylko sugeruję i podpowiadam, ostateczny wybór przecież należy do linekera.

Pozdrawiam, dexter.
Wasiquard
Też posiadam "Vademecum profesjonalisty". A co polecicie po tej lekturze, jeśli już niewystarcza?
dexter_m
O kurcze, jeśli masz już całą obrykaną "vademecum profesjonalisty" to musisz już być naprawdę dobry. Nie jestem pewien czy są jeszcze jakieś lepsze książki po polsku. Prawdopodobnie nie, dlatego jeśli naprawdę już Ci nie wystarcza "vadecum profesjonalisty" to radzę poszukać coś z dobrych książek po angielsku, bo tym już nic nie sprosta.

Pozdrawiam, dexter.
tsufu
a ja powiem tak...

na poczatek to jeden walek za przeproszeniem co bedzie sie przerabiac bo na poaczatku to i tak wiele mozna osiagnac czytajac google.com winksmiley.jpg
SongoQ
@dexter_m Nie ocenia sie wiedzy po tym kto jaka ksiazke przeczytal. To ze np przeczytalem to i inna ksiazke nie swiadczy o poziomie wiedzy.
@Wasiquard to nie tyczy sie do Ciebie, tylko tak ogolnie. smile.gif
dexter_m
Cytat
Nie ocenia sie wiedzy po tym kto jaka ksiazke przeczytal. To ze np przeczytalem to i inna ksiazke nie swiadczy o poziomie wiedzy.

@SongoQ - jest w tym trochę racji ale nie do końca. Pomyśl trochę albo czytaj dokładniej, on napisał że ta książka mu już nie wystarcza, czyli tym samym że ma ją w jednym paluszku!A nie wiem czy miałeś kiedyś styczność z tą książką, ona jest naprawdę na poziomie. i jeśli napisał że ją już umie, i potrzebna mu inna, lepsza to można wywnioskować że on już ma naprawdę konkretną i szeroką wiedzę. teraz mnie już rozumiesz??
tiraeth
Temat idealny na HydePark...

Przenoszę: php -> Hydepark
SongoQ
@dexter_m Rozumiem, rozumiem osiagasz jakis poziom i siegasz po coraz wieksza wiedze. Z tym sie zgodze. Czasami bywa ze czytasz i czytasz i wynikow nie ma (np historia ze szkoly sredniej hehe)
NuLL
Co do Vademecum jestem za że to świetna książka bo tak jest smile.gif
Jest też część druga tej książki dot. elementów zaawansowanych.

Ja rzadko jakieś książki kupuje ale na oku mam dwie narazie -

http://helion.pl/ksiazki/php5zp.htm
http://helion.pl/ksiazki/php5ob.htm

i możliwe że kupie obie smile.gif
Wasiquard
Nie mówię, że znam wszystko co w niej jest, kożystam z niej często, ale jest tam dużo rzeczy, za które nie będe się brał (np: system pocztowy). Potrzebuję jakiejś innej książki w której jest coś innego, możliwe, że badziej zaawansowanego. A ma ktoś Vademecum profesionality - Zaawansowane programowanie? Chciałem to kupić, ale się wstrzymałem. Korzystał bym z chęcią z googla i ogólnie z internetu, jako wiedzy o php, ale mam... modem.
SongoQ
Cytat
A ma ktoś Vademecum profesionality - Zaawansowane programowanie? Chciałem to kupić, ale się wstrzymałem

A moge wiedziec dlaczego sie wstrzymales?
Zanim kupie ksiazeczke najwazniejsze co robie to przegladanie spisu tresci, po tym odrazu widac czy jakis artykul Cie zainteresuje czy nie.

Cytat
Korzystał bym z chęcią z googla i ogólnie z internetu, jako wiedzy o php, ale mam... modem.

He he, ja tez mam dialup sad.gif
Wasiquard
1. Kasa;P
2. Czytałem spis, jakoś niemrawie.
3. Wolę najpierw takie coś oglądnąć w księgarni, a potem kupić na necie;)

A Ty z jakiś podręczników korzystasz?
kwiateusz
ja jak przejrzalem z grupsza spis i 1 rozdzial to wydal mi sie dziwnie podobny do Tworzenie stron WWW smile.gif
SongoQ
@Wasiquard Tak szczerze to do php to moze mam 2 ksiazeczki, juz sam nie pamietam. Jedna z nich to php Zaawansowanie Programowanie, bardzo polecam ta ksiazeczke moze nie opisuje tak strasznie jezyka ale w pewnym stopniu ukierunkowuje myslenie i pomysly. Reszta ksiazeczek to bazki danych.

A tak poza ksiazka to manuale i google.
matid
Jak ktoś już ma php jako język opanowany to warto sięgnąć po książkę w stylu Patterns of Enterprise Application Architecture. Sam właśnie się przymierzam do kupna tej książki.
Wasiquard
A u nas tylko Helion wypuszcza książki na "poziomie"?
SongoQ
@matid Mozesz podac link do tej ksiazeczki? Jest moze dostepna w helionie?
Jak juz mowa co warto przeczytac to ostatnio czytalem ksiazeczke Alan'a Shalloway - Wzorce projektowe i naprawde polecam.
matid
Cytat(SongoQ @ 2005-07-26 23:45:27)
@matid Mozesz podac link do tej ksiazeczki? Jest moze dostepna w helionie?
Jak juz mowa co warto przeczytac to ostatnio czytalem ksiazeczke Alan'a Shalloway - Wzorce projektowe i naprawde polecam.

Jasne, już podaje.
To link do strony autora: Patterns of Enterprise Application Architecture
A tutaj tłumaczenie Helionu: Architektura systemów zarządzania przedsiębiorstwem. Wzorce projektowe
dexter_m
Cytat
A u nas tylko Helion wypuszcza książki na "poziomie"?

Tak, przynajmniej ja tak sądzę. Helion to jest najlepszym i najwiarygodniejszym wydawnictwem jeśli chodzi o tego typu książki. Kiedyś kupiłem sobie książkę "Poznaj JavaScript 1.5 w 24h" jakiegoś mało znanego wydawnictwa Moncur. Od tamtej pory polegam już tylko na Helionie. rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.