Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Chcialbym nauczyc sie PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
superman
Chcialbym nauczyc sie php i niewiem od czego
zaczac, jaki kurs wybrac lub ksiazke.
Pomozcie biggrin.gif
Levabul
Może od manuala questionmark.gif www.pl.php.net
superman
jest po angielsku, a ja potrzebuje czegos po Polsku biggrin.gif
dexter_m
Nie polecam na początku kupować książki. No chyba że nie masz stałego dostępu do internetu (stałe łącze). W takim przypadku polecam sobie zakupić książkę dla początkujących. np. "Tworzenie stron - php - Szybki start autorstwa Larry Ullman".

Zapoznaj się ze stroną: http://www.pl.php.net/ gdyż w czasie nauki nieraz może być twoją odpowiedzią na wiele niejasnych pytań.
No i życzę wielu sukcesów w nauce php. smile.gif

Pozdrawiam, dexter.
superman
dzieki dexter_m za porade i za pozdro winksmiley.jpg
dexter_m
Nie ma sprawy. Sam też kiedyś zaczynałem i nie jeden mi pomógł. Choć muszę przyznać że byli też tacy którzy podchodzili do tego olewacko. Czyli : "A, początkujący - co ja mu będę pomagać."

php wcale nie jest trudny. Łatwo go polubić, ma on wiele zalet i jest jednym z najpopularniejszych języków programowania po stronie serwera.

Życzę miłej nauki. dexter. smile.gif
NuLL
php -> HydePark
tiraeth
Chciałbym się nauczyć JSP... laugh.gif

php 4. Tworzenie stron WWW. Ćwiczenia praktyczne (16 pln) - polecam... sam ją mam i uczyłem się właśnie z tej książki + manual smile.gif
matid
IMHO najlepiej się uczyć php bez żadnych książek, one narzucają pewien sposób kodowania autora, a najlepiej jest wypracować sobie swój własny. Na sam początek warto sobie przejrzeć jakiś tutorial php, aby opanować konieczne podstawy (jak używać i z czym to się je). Potem obierz sobie jakiś cel, który chcesz osiągnąć, np. chciałbym napisać sam księgę gości, albo inny prosty skrypt. Na początku będziesz się borykał z wieloma problemami, ale większość z nich pomoże Ci rozwiązać manual i Google. Czasem warto też spojrzeć w kod "konkurencji" (czyt. w kod innego podobnego skryptu). W końcu będziesz sobie sam stawiał co raz to większe wymagania i zdobywał umiejętności. Po jakimś czasie przestaną Cię interesować podfora php i php Początkujący i jedyne ciekawe dla Ciebie materiały znajdziesz w PHP5 i php Pro smile.gif
ikioloak
A propo jsp - jest sens wiekszy sie tego uczyc, czy lepiej zainteresowac sie asp.net? Bo chyba .net bardziej przyszlosciowo wyglada..
hwao
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=34014

Pozatym było wiele razy wystarczy poszukac "nauka php"
Ociu
Cytat(matid @ 2005-08-06 15:39:24)
IMHO najlepiej się uczyć php bez żadnych książek, one narzucają pewien sposób kodowania autora, a najlepiej jest wypracować sobie swój własny.

"Totalnie popieram".
Visual
Najlepiej jesli wczesniej 'naumiales' się języka np. C++. Wtedy php staje sie czystą formalnością, oba te jezyki sa bardzo do siebie podobne (JAVA chyba też winksmiley.jpg ).

Ociu: jeśli ktoś programowal wczesniej, niewazne w jakim jezyku, i jesli ten ktos ma troche oleju w glowie to i tak bedzie pisal po swojemu, aczkolwiek moze za często zerkac do ksiazki biggrin.gif. A jesli uczysz sie z tutków to tez przyjmujesz sposob kodzenia autora tutka. A jesli poprostu patrzysz na kod strony w php to patrzysz jak ktos inny kodował biggrin.gif.

Wniosek: uczyć się z wielu źródeł tongue.gif wtedy zmiksujesz wiele dobrych technik smile.gif

Pozdrawiam

//post moze troche pomieszany, ale co mi tam biggrin.gif
hwao
Cytat(Visual @ 2005-08-06 18:24:19)
Najlepiej jesli wczesniej 'naumiales' się języka np. C++. Wtedy php staje sie czystą formalnością, oba te jezyki sa bardzo do siebie podobne (JAVA chyba też winksmiley.jpg ).

W takim rozumowaniu kazdy jezyk jest podobny.

Proponuje na poczatek cos prostego np pascala albo odrazu php. C++ jest za ciezkie na poczatek (zaraz pewnie wyrwie sie jakis bohater ktory to powarzy).

Ja zaczynalem nauke od php i jakos sobie poradzilem (jakos winksmiley.jpg ) i uczylem sie bez ksiazek, poniewaz nawet jak byly to bylo ich bardzo malutko i dobrze mi sie uczylo przez neta.
dexter_m
Cytat
Proponuje na poczatek cos prostego np pascala albo odrazu php. C++ jest za ciezkie na poczatek (zaraz pewnie wyrwie sie jakis bohater ktory to powarzy).

Ja to popieram. C++ nie jest łatwym językiem, szczególnie na początek. winksmiley.jpg

Polecam też kilka kursów online:

I KURS
II KURS
III KURS

no i oczywiście : php.net

Pozdrawiam, dexter.
rachwal
Cytat(Visual @ 2005-08-06 17:24:19)

Sorry za odgrzewanie ale nudno w robice :] A od komentarza trudno bylo sie powstrzymac ...

Mam pytanie do Pana ktorego zacytowalem, czy Pan widzial kiedys C++ ? I co rozumie pod pojeciem "podobny" tongue.gif skntaktycznie jest podobny do C ale na tym koniec ... O Jave nie pytam bo nie mam sil podniesc sie z podlogi ROTFL ...

Kontynuujac watek, chcialby nauczyc sie Pythona ;p
_Mateo
Pierwsza sprawa - naucz się najpier jakiegoś sensownego języka programowania - wez Pascala/Turbo pascala bo jest dziecinnie prosty smile.gif
Druga sprawa - jeśli jesteś zdecydowany na kupno ksiażki to nie kupuj php i MySQL Szybki Start! Jak chcesz to Ci opisze z grubsza na GG jakieś inne propozycje. Moge Ci tez przeslac jakies recenzje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.