Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Onet Konekt
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
spenalzo
Chciałbym wiedzieć co sadzicie o usłudze Onet Konekt, przez satelite z kanałem zwrotnym - niestety tam gdzie mieszkam jest to jedyna możliwość założenia stałego netu.
Kimor
Wez pod uwage zle warunki atmosferyczne - moze byc nie ciekawie.

Dodatkowym minusem dla mnie jest to ze tak czy siak musisz miec kanal zwrotny a tutaj juz do wyboru (modem, gsm itp.)

Z tego co piszesz to nie ma co Ci polecic skoro to jest Twoja jedyna szansa podlaczenia neta.

Ja kiedys czytalem o tej usludze i chcialem ja sobie zamontowac i nie dlatego ze nie mam mozliowsci zalozenia czegos innego tylko aby sprawdzic jak to bedzie sie spisywac, ale minusy ktore Ci wypisalem wzyej przemowily za tym aby sie za to nie brac.
GrayHat
jako kanal zwrotny mozesz uzyc gprs... w plusie bodajze jest pakiet typu "staly internet za 49zl" cos jak blueconnect i oferta idei tylko taniej... nie znam dokladnie jej opcji widzialem gdzies na bilbordzie...

//edit:
wlasnie przegladalem oferte onet konnekt i widze ze maja w ofercie wlansie kanal zwrotny z plusa za 40zl smile.gif

w sumie to dobra usluga mialem kiedys okazje testowac onet koekt ale bedziesz musial sie przyswyczaic do wolnego wysylania zapytan do stron, wolnego wysylania pakietow gg itp tongue.gif 13,4 kb/s na out....

poczytaj tez u konkurencji: gointernet.pl smile.gif
w sumie wszystko to to samo.... a i tak najwiecej zarabia ASTRA za udostepnianie kanalow transmisji danych...

// ot:
choccie skrecimy w php jakas satelite i wyslemy w kosmos biggrin.gif
spenalzo
Tak, wiem, że jakość połączenia jest zależna od pogody,bo kilku moich znajomych ma łącza radiowe - ale i tak lepsze takie coś niż modem sad.gif
Onet oferuje kanał zwrotnny na bazie GPRS (Plusgsm), wiec z tym problemu nie będzie - tylko, ze GPRS ma max przesył do 64 kbps, więc nie wiem jak będzie wygladać sprawa lagów czy oczekiwania na dane...
GrayHat
64kbps to ma gprs w papierach a sprawa jest zalezna od modemu.... wyczytalem ze modemy plusa maja ok 13.5kbps predkosci....
tiraeth
Cytat(GrayHat @ 2005-08-08 17:41:39)
64kbps to ma gprs w papierach a sprawa jest zalezna od modemu.... wyczytalem ze modemy plusa maja ok 13.5kbps predkosci....

Chyba się nie pomyliłeś... ? Wydaje mi się, że jeżeli w papierach GPRS ma napisane 64kbps to transfer plików będzie wynosił coś około 7 kilobajtów/sekundę (w dół)...

Wracając do tematu: Telefon stacjonalny z jakiej sieci masz? TPSA czy Dialog? Możesz się zapytać gościu od Telekomunikacji czy można i ile kosztuje techniczne uruchomienie neostrady w Twojej centrali... ?
GrayHat
tirath: kbps to kilobity na sekunde
1kilobajt = 8 kilobitow
13.5/8 ~ 1.7 kilobajta / sekunde
taki bedzie out
tiraeth
wiem - moje obliczenia dotyczyło 64kbps a nie 13.5 smile.gif W każdym bądź razie polecam Neo....
spenalzo
Neostrady czy SDI nie ma i pewnie nie będzie, bo centrala stara i jakość łącz żałosna wręcz.

Natomiast co do łącza satelitarnego - ojciec w pracy ma 2mb łącze od Crowley.pl, i jakoś jest naprawde bardzo dobra (np. ping do onetu ~15 ms), z tym, że to jest chyba dwukierunkowe łacze satelitarne - ale nie jestem pewien.
GrayHat
posiadam serwer na kolokacji w crowley smile.gif grayhat.j.j.pl mozesz potestowac
data center maja w krakowie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.