Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: notebook - jaki wybrać ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Ociu
Witam.
Do wydania 2800 zł. Jakiego notebook'a wybrać ? Znam się kompletnie na tym, które firmy przodują w tworzeniu najlepszych notebook'ów, dlatego najlepiej chciałbym usłyszec Wasze odczucia po pracy z danym notebook'iem.

Jak narazie został mi polecony ten produkt firmy ASUS.

z góry dzięki za pomoc smile.gif

pozdrawiam

---
Acha zapomniałem dodać. Pragnął bym, aby to coś miało nagrywarke DVD winksmiley.jpg
Seth
Oo widze, ze ostatnio wszysysc przesiadaja sie na notebooki smile.gif

Aby nie zasmiecac forum tym samym tematem, pozwolisz Ociu, ze sie podlacze do pytania i takze ciekaw jestem waszej opini na temat laptopa ale tak w granicach 5 000 zl

Glownie zalezy mi na tym aby posiadal:

Matryca:
15'' 1400x1050 (wide)

Procesor:
min. 1,8 centrino

Pamiec RAM:
min. 512

Dysk:
60 GB w zwyz

Komunikacja:
WiFi
Bluetooth
LAN 1000 Mb

k. graf:
min. ATI X600

No i bardzo wazny dla mnie aspekt: ladny wyglad ;d

Niestety szukajac po sieci tylko jeden o podobnych parametrach wpadl mi w oko:
Asus V6V http://www.springnotebook.pl/konf_note.php?id=164

Niestety cena jest o 2 000 za duza biggrin.gif

__________________/ Edit ]
@Ociu: A ten http://www.springnotebook.pl/konf_note.php?id=157 ?
Ociu
Seth: Cena brutto: 3170.78 zł.. troszke za duzo winksmiley.jpg

Edit: OK. Stwierdziłem, że najlepsza firmą będzie ASUS smile.gif poszukam jeszcze jakiś fajnych notebook'ów i wybiore najlepszego ;-)
escaflowne
http://online.bestcom.com.pl/produkty/Prod...d=60924&cmd=DOC
2612 PLNów w detalu.
NuLL
W tej cenie na DVD-RW raczej by nie liczył. Pozatym moją propozyję chyba znasz smile.gif
sf
Hm, ostatnio też postanowiłem sobie kupić laptopa. Właśnie w granicach 2800zł. Wybór padł na:

HP Compaq nx6110 ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19674 )

Powody?
- znana i solidna marka
- Intel Celeron-M ( tani i wystarczający na moje potrzeby )
- czytałem jeden z testów laptopów w tym przedziale cenowym i wypadł najlepiej, nie było większych zatrzeżeń do niego...

Na dostawę czekam.. może przyjdzie w piątek lub poniedziałek toteż nie jestem jeszcze wstanie opisać moich wrażeń ;P
marast78
Najlepsza jest Toshiba mam już drugiego tej firmy, żaden Asus - drogi i słaby, Acer-nieiwle tańszy od Toshiby ale jakośc słaba
Wybierajcie Toshibe :]
ebe
Kilka tygodni temu też stałem przed dylematem wyboru notebook'a. Miałem też coś ok 2800 i to był max maxów (i tak się 'szczypałem' kilka dni biggrin.gif ) Zależało mi na mobilności, cienkości i lekkości - więc Centrino, jednocześnie laptop miał być dosyć wydajny tak by zastąpić kompletnie desktopa. Niestety nówki nie dało rady kupić w tej cenie więc wyszukałem, dosyć okazyjnie na allegro model firmy Gateway (Centrino Banias 1.4 , 256mb ram, winxp pro, dvd/cdrw, wif), sprzęt z pewnej ręki, kupiony w usa i przywieziony do polski. Ze sprzętu jestem połowicznie zadowolony, wydajność w pracach dev jest jak najbardziej ok (a przy szanowaniu systemu, 256ramu wystarcza) jedynie co mnie zawiodło to słaba bateria, w sensie tylko 3 komorowa sad.gif, a priorytetem był długi czas 'trzymania' w tej chwili przy normalnej pracy sprzęt trzyma 1,5h. Niestety firma mało znana w polsce (choć jak się okazało mój model ma identycznego odpowiednika w ofercie samsunga) i cena 9 komorowej baterii jest kosmiczna. W związku z tym, że już użytkuję go jakiś czas nasunęło mi się kilka wskazówek:

- jeśli chcesz sprzęt mobilny, to tylko centrino. Celerony-M mimo, że nie odbiegają wydajnością od P-M to jednak nie mają speedstepa. AMD nie ma w ofercie sensownych procesorów mobilnych, a takie wynalazki (choć ciekawe technicznie) jak Transmeta nie nadają się do niczego.

- mimo wszystko polecałbym sprzęt znanych w Polsce marek, do których łatwo dostać akcesoria w konkurencyjnych cenach

- szybkość zegara nie jest zbyt ważna czy to jest 1.4 , 1.6 czy 1.8 nie ma większego znaczenia, na laptopie nie pograsz w dooma 3 czy hl 2 (no chyba, że masz jakiegoś potwora z radeonem 9700)

- ważna jest jakość wyświetlania obrazu na wyjściu vga, w domu można takiego laptopa podłączyć do monitora i mieć 'normalny komputer'

-jeśli ktoś lubi słuchać muzyki, powinien przygotować się na dodatkowy wydatek (karta dźwiękowa, najlepiej na... usb) bo najczęściej wbudowywane kodeki ac97 są delikatnie mówiąc do niczego biggrin.gif

- jak największa bateria, dla centrino 6 komorowa kupiona w standardzie na początek powinna być zadowalająca, ale jak ktoś polubi mobilność, to ważne aby laptop miał zatokę typu multibay, dzięki temu można sobie, zamiast napędu włożyć dużo większą baterię i pracować po kilka godzin na baterii.
NuLL
Cytat
Najlepsza jest Toshiba mam już drugiego tej firmy, żaden Asus - drogi i słaby, Acer-nieiwle tańszy od Toshiby ale jakośc słaba
Wybierajcie Toshibe :]

Pewnie nie wiesz czym jest seria T IBM-a. Tylko kogo na doń stać ? Pozatym czemu Toshiba ma być lepsza od ASUS czy Acera :?:
Cytat
- jeśli chcesz sprzęt mobilny, to tylko centrino. Celerony-M mimo, że nie odbiegają wydajnością od P-M to jednak nie mają speedstepa. AMD nie ma w ofercie sensownych procesorów mobilnych, a takie wynalazki (choć ciekawe technicznie) jak Transmeta nie nadają się do niczego.

AMD ma w ofercie - ostatnio weszły - procesory Turion. Wydajność bardzo podobna do Centrno ostatnich generacji taktowanych tych samym zegarem. Pracuja na baterii ponad 4 godziny. Mnie się wydaje że wystarczająco dużo. Pozatym są to procesory 64-bitowe i Debian ładnie na nich chodzi smile.gif
Cytat
- mimo wszystko polecałbym sprzęt znanych w Polsce marek, do których łatwo dostać akcesoria w konkurencyjnych cenach

Tu się zgadzam
Cytat
- szybkość zegara nie jest zbyt ważna czy to jest 1.4 , 1.6 czy 1.8 nie ma większego znaczenia, na laptopie nie pograsz w dooma 3 czy hl 2 (no chyba, że masz jakiegoś potwora z radeonem 9700)
W DOOMa 3 od biedy pograsz na kompie z Radeonem 9200 DDR takim jak ten za 2900 netto - http://www.plat-notebooki.pl/product_info.php?products_id=94
Cytat
- ważna jest jakość wyświetlania obrazu na wyjściu vga, w domu można takiego laptopa podłączyć do monitora i mieć 'normalny komputer'
Jeśli komputer jest markowy to raczej z tym problemów nie ma.
Cytat
-jeśli ktoś lubi słuchać muzyki, powinien przygotować się na dodatkowy wydatek (karta dźwiękowa, najlepiej na... usb) bo najczęściej wbudowywane kodeki ac97 są delikatnie mówiąc do niczego
Może zależy od marki komputera ? Ja słuchałem MP3 na IBM-ie T41 i jakoś nie było najgorzej.
Cytat
- jak największa bateria, dla centrino 6 komorowa kupiona w standardzie na początek powinna być zadowalająca, ale jak ktoś polubi mobilność, to ważne aby laptop miał zatokę typu multibay, dzięki temu można sobie, zamiast napędu włożyć dużo większą baterię i pracować po kilka godzin na baterii.
Lapków z zatokami coraz mniej sad.gif z tego co wiem chyba tylko HP w komputerach biznesowych stosuje tą praktykę.

BTW.
http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...id=48&grupa=411

vs

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...id=48&grupa=424

Co byście wybrali ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.