Kilka tygodni temu też stałem przed dylematem wyboru notebook'a. Miałem też coś ok 2800 i to był max maxów (i tak się 'szczypałem' kilka dni

) Zależało mi na mobilności, cienkości i lekkości - więc Centrino, jednocześnie laptop miał być dosyć wydajny tak by zastąpić kompletnie desktopa. Niestety nówki nie dało rady kupić w tej cenie więc wyszukałem, dosyć okazyjnie na allegro model firmy Gateway (Centrino Banias 1.4 , 256mb ram, winxp pro, dvd/cdrw, wif), sprzęt z pewnej ręki, kupiony w usa i przywieziony do polski. Ze sprzętu jestem połowicznie zadowolony, wydajność w pracach dev jest jak najbardziej ok (a przy szanowaniu systemu, 256ramu wystarcza) jedynie co mnie zawiodło to słaba bateria, w sensie tylko 3 komorowa

, a priorytetem był długi czas 'trzymania' w tej chwili przy normalnej pracy sprzęt trzyma 1,5h. Niestety firma mało znana w polsce (choć jak się okazało mój model ma identycznego odpowiednika w ofercie samsunga) i cena 9 komorowej baterii jest kosmiczna. W związku z tym, że już użytkuję go jakiś czas nasunęło mi się kilka wskazówek:
- jeśli chcesz sprzęt mobilny, to tylko centrino. Celerony-M mimo, że nie odbiegają wydajnością od P-M to jednak nie mają speedstepa. AMD nie ma w ofercie sensownych procesorów mobilnych, a takie wynalazki (choć ciekawe technicznie) jak Transmeta nie nadają się do niczego.
- mimo wszystko polecałbym sprzęt znanych w Polsce marek, do których łatwo dostać akcesoria w konkurencyjnych cenach
- szybkość zegara nie jest zbyt ważna czy to jest 1.4 , 1.6 czy 1.8 nie ma większego znaczenia, na laptopie nie pograsz w dooma 3 czy hl 2 (no chyba, że masz jakiegoś potwora z radeonem 9700)
- ważna jest jakość wyświetlania obrazu na wyjściu vga, w domu można takiego laptopa podłączyć do monitora i mieć 'normalny komputer'
-jeśli ktoś lubi słuchać muzyki, powinien przygotować się na dodatkowy wydatek (karta dźwiękowa, najlepiej na... usb) bo najczęściej wbudowywane kodeki ac97 są delikatnie mówiąc do niczego

- jak największa bateria, dla centrino 6 komorowa kupiona w standardzie na początek powinna być zadowalająca, ale jak ktoś polubi mobilność, to ważne aby laptop miał zatokę typu multibay, dzięki temu można sobie, zamiast napędu włożyć dużo większą baterię i pracować po kilka godzin na baterii.