Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Smarty i inne śmiecie..
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
marast78
No tak widzę często w ogłoszeniach wymagana znajomość smarty, fastamplate
Postanowiłem sie temu przyjrzeć i stwierdzam, że Smarty ma ograniczenia i to dosc duze, szybciej i lepiej jest samemu pisać kod, do tego trzeba uczyć sie nowych funkcji i specyfikacji, funkcje jakie daje nam Smarty są proste do napisania, poza tym ograniczana jest twórczość programistyczna, programista, który zacznie bazować na Smarty nie bedzie w stanie sam rozwiązywać problemów programistycznych, trudno mu będzie przestawić sie na inne jezyki programowania, poza tym wcale nie przyspiesza on aż tak bardzo działania skryptów. Co o tym sądzicie? Może ktoś mnie przekona, że warto tego używać? Według mnie napisano to dla amerykanów, żeby za dużo nie musieli myśleć i się uczyć smile.gif
ebe
A słyszałeś o oddzielaniu warstwy prezentacji od logiki biznesowej? Po to jest smarty. Pozatym w normalnych firmach programista nie tworzy layoutu, robi jakieś proste szabloniki ze znacznikami smarty (lub innymi) które wysyła do grafika, a ten już sobie przerabia te szablony na swój design, a dzięki prostym, krótkim znacznikom jest mu łatwiej.

"Problemy programistyczne" programista ma rozwiązać w warstwie biznesowej, a smarty jest tylko i wyłącznie do prezentowania tego co zrobi logika, a że ma jakieś struktury sterujące? JSP też ma.
wolan
Cytat(marast78 @ 2005-08-10 19:55:28)
Co o tym sądzicie? Może ktoś mnie przekona, że warto tego używać?

musze przyznac ze php niezbyt lubie. i na smarty patrzylem rowniez tak jak Ty. ale ostatnio do jednego z projektow uzylem Smarty + Adodb + Mojavi 2. musz przyznac, ze poglad mi sie zmienil. i w php mozna spokojnie w kodzie miec porzadek. winksmiley.jpg

z wyrazami szacunku,
wolan
_Mateo
A ja tak czy inaczej nie lubie Smarty - może też dlatego, że nie bardzo je znam, ale nie ciągnie mnie specjalnie do daleszej ich nauki.
Dex1987
Ja tez nie lubie zbytnio smarty chodzby dlatego ze ma zbyt dluzawage i wiele niepotrzebnych funkcji. Ja sobie napisalem klase do obslugi szablonow i jestem w pelni zadowolony. Jak mi czegos brakuje to dopiuje jakcos nie jest potrzebne to usuwam.
sztosz
Fajne jest patTemplate. Mi się podoba o wiele bardziej od smarty.
mike
1. Napisałeś że Smarty ma duże ograniczenia. Jakie?
2. Troche nauki nikomu jeszcze nie zaszkodziło.
3. Smarty pozwala oddzielić logikę od prezentacji.
4. Przyspiesza i ułatwia budowanie dużych aplikacji.
5. Jest łatwo modyfikowalny.
6. Można go sporo odchudzić.
7. ... jak i rozbudować.
Dex1987
Cytat(mike_mech)
2. Troche nauki nikomu jeszcze nie zaszkodziło.

Nauką jest napisanie czegoś takiego samego. Ja dalej zostaje przy wlasnym parserze. Może mnie przekonacie winksmiley.jpg
kszychu
Cytat(Dex1987 @ 2005-08-11 16:01:52)
Może mnie przekonacie winksmiley.jpg

A po co? Rób sobie co chesz smile.gif Jak mawiał kiedyś ktoś mądry: "Racja jest jak dupa, każdy ma własną".
nrm
a ja lubie składnie i prostote smarty ale wnerwia mnie ta KOBYŁA i zółwiowatość dlatego właśnie testuje smarty lite. wyglada obiecująco.
marast78
według moich obserwacji najepiej jest robić tak jak Japończycy smile.gif
brać co jest i ulepszać pod siebie snitch.gif
dlatego smarty tak, ale napisałem własne klasy, które są o wiele bardziej funkcjonalne od tych w smarty winksmiley.jpg
Jedynie wymagania pracodawców zmuszają mnie do używania smarty snitch.gif
Kinool
ja uzywam SmartyLight sa szybsze od swojego pierwowzoru no i maja to czego potrzebuje (moze nawet wiecej) wiec sam je dostosowuje do wlasnych potrzeb smile.gif

sam projekt jest bardzo ciekawy i zachwalam do jego uzywania smile.gif biggrin.gif
nrm
Kinool: a wiesz może jak w tym (smarty-lite -> http://www.paullockaby.com/projects/smarty-light/) keszować tylko po kawałku templejta?

w normalnym smarty robiłem to poprzez {dynamic}nie keszuj tego{/dynamic} a tutaj nie moge sobie z tym poradzić. dodatkowo bardzo debilnie zapisuje kesz bo robi osobne katalogi na każda jedna stronę sad.gif a poza tym jest super i staram sie go zmusic do współpracy z moimi projektami.
Jabol
osobiście bardzo sbie smarty zachwalam. Nie robię projektów aż tak dużych aby mnie obchodziło czy coś jest szybkie czy wolne. Używam w smarty czego mi potrzeba i jestem z tego zadowolony. Bardzo mi się podoba, to, że dzięki smarty można zachować porządek w aplikajcji. Na dodatek część zadań można wręcz przenieść do smarty, pozostawiając w sumie tylko czystą logikę w samym skrypcie.

A co do tego, że smarty odmóżdża to się nie zgodzę. Powiem wręcz, że oddzielenie logiki od wyglądu pozwala bardziej rozwijać się w samej sferze budowania skryptu.
Sh4dow
Smarty jest wolne i kobyla. No tak tez mozna u mnie strona srednio generuje sie 0.1-0.4, zupelnie przypadkiem wykonuje 47 zapytan do bazy danych. Zreszta chcialbym zobaczyc jak to sie pisze jakis skrypt a w srodku nagle widac
  1. <?php
  2. echo "jakis text najlepiej z tabelka i to wszystko w petli ^_*";
  3. ?>

poprostu widok jakich malo Rkingsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.