Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CuteNews
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Lisek54
Zainstalowałem CuteNews ponieważ PSNews nie dało się ściągnąć przez ponad 3 tygodnie. Gdy mam już dość dużo newsów nie chcą dzielić się na strony :/ Trzeba dopisać skrypt czy źle go skonfigurowałem?!
babajaro
a jak masz wywolanie skryptu napisane?
Gogu
Jak jestesmy przy cutenews to mam pytanie jak wstawic avatar (czy jakos tak) questionmark.gif
babajaro
Ja mam przy wpisywaniu nowego newsa opcję Avatar (i jest zaznaczone, że to nieobowiązkowe).

Nie masz takiego czegoś?
Gogu
no tak mam wpisuej zródło obrazka i sie nie wyswitla
Sarge
Cytat(Lisek54 @ 2005-08-12 13:40:32)
Zainstalowałem CuteNews ponieważ PSNews nie dało się ściągnąć przez ponad 3 tygodnie. Gdy mam już dość dużo newsów nie chcą dzielić się na strony :/ Trzeba dopisać skrypt czy źle go skonfigurowałem?!

Mam to samo pytanie!

Co trzeba zrobić, aby newsy były dzielone na strony, czyli żeby automatycznie przerzucały się do archiwum?
f4ngorn
Chyba jest taka opcja jak archivization czy jakos tak. Pozatym przy instalacji wybierales ile newsow ma byc aktywnie wyswietlanych na stronie
Lisek54
oczywiście ustawiłem 6 a na stronie mam już 30 biggrin.gif
Sarge
No właśnie, coś tu jest nie tak... Może trzeba wklejać na stronę jakiś dodatkowy skrypt, żeby wyświetlało archiwum?
babajaro
a w szablonie masz paging site czy cos takiego (sorki ze lamie jezyk, ale nie pamietam jak to bylo nazwane) i tam masz kod do stronicowania newsow...

W ogle pojawia Ci sie menu pod newsami, z numerami stron czy przycsikami next/previous (czy nastepne/poprzednie - to mozna sobie nawet rysunkami wstawic z tego co pamietam)?

A moze zaloz nam konto testowe to sprawdzimy co nie tak smile.gif
i kod ktorym wstawiasz cutenewsa.

A co do archiwum - jak wstawiamy skrypt zamiast
  1. <?php
  2. include("cutenews/show_news.php");
  3. ?>

wstawiamy wedle instrukcji, ktora jest zawarta:
  1. <?php
  2. include("cutenews/show_archives.php");
  3. ?>

u mnie dziala.
Lisek54
No dobra to to ja wiem smile.gif Ale jak zrobić żeby automatycznie przesyłał te news do archiwum ? biggrin.gif Bo tak to muszę zaznaczać po kolei samemu, a w ustawieniach mam ustawione 6 news na stronę główną smile.gif
babajaro
widzę tu jakąś niekonsekwencję...

ja odpowiedziałem na posty:

Cytat
oczywiście ustawiłem 6 a na stronie mam już 30

oraz:

Cytat
No właśnie, coś tu jest nie tak... Może trzeba wklejać na stronę jakiś dodatkowy skrypt, żeby wyświetlało archiwum?

O tym czy da się automatycznie coś wrzucać do archiwum to ja nic nie wiem, trzeba by napisać jakiś skrypcik/moduł samodzielnie winksmiley.jpg
Ja znam tylko opcję w panelu administracyjnym, choć i tak nie do końca mi się ona podoba.

PS. Niedawno wyszła nowa wersja z RSS i innymi bajerami, jeszcze jej nie testowałem, więc może tam jest jakieś ułatwienie.
PS2. Jeśli czegoś nie ma w instrukcji/pomocy to raczej na 90% takiej funkcji ni ma winksmiley.jpg
Dishman
Mam banalne pytanie związane z tym systemem dodawania newsów.

Wszystko wydaje się działać OK, ale problem zaczyna się z wstawianiem skrytptu na stronę, aby wyświetlał się news. Do tego służy ten oto kod:
  1. <?php
  2.  include("path/to/show_news.php");
  3. ?>

Ale to nic nie daje, news się nie wyświetla, chociaż jeżeli wejdę wyświetlę w przeglądarce plik "show_news.php" to newsy widzę.

Co robię źle? Czy w sekcji <head> trzeba wstawiać jeszcze jakiś kod?
babajaro
Nie ma prawa Ci sie wyswietlic... bo nie piszesz ścieżki dostępu do pliku show_news.php...

To co zamieściłeś to jest przykład i słowa path/to/ należy zmienić na swoją ścieżkę, tak więc jeśli trzymasz cutenewsa standardowo w podkatalogu cutenews (patrząc ze strony pliku, w którym chcesz to wyświetlić) to kod prawidłwy bez parametrów o ilości newsów, szablonie etc.. powinien wyglądać tak:

1. <?php
  2.  
  3. include("cutenews/show_news.php");
  4.  
  5. ?>

Napisz czy działa smile.gif
Dishman
Kurcze, myśle o jednym, pisze drugie.
Oczywiście, że zmieniłem to "patch/to" na "cutenews".

Może podam konkretny przykład. Na tej stronie: www.biuletynfilmowy.boo.pl/test.htm mają wyświetlać się newsy.

plik "show_news.php" znajduje się tu: www.biuletynfilmowy.boo.pl/cutenews/show_news.php . Dlaczego newsy nie wyświetlają się w pliku "test.htm"?
gall_pl
Nie jestem jakiś specjalnie pewien ale nie powinno być test.htm tylko test.php. Bo
  1. <?php
  2. include("cutenews/show_news.php");
  3. ?>

należy do języka php a nie html.
babajaro
dokładnie o to chodzi.

Plik w którym zamieszczasz ten skrypt MUSI mieć rozszerzenie .php!

Inaczej to co wstawiasz nie zostanie zrozumiane przez przeglądarkę i nie dołączy Ci newsów, co czynisz instrukcją "include".

Działa już? smile.gif
hub3rt
A gdzie i jak ustawić kodowanie tak żeby były polskie znaki?
babajaro
wystarczy poszukac dobrze...

choćby tutaj:
Cutenews i polskie znaki

leniuszków nie lubimy tutaj...
babajaro
Nie rozumiem Twojego pytania...

Co znaczy czy da się legalnie usunąć...

samo usunięcie jest już nielegalne a sposób jest jeden, no może dwa:
- wzięcie w komentarz stopki
- lub jej usunięcie....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.