Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Debian a RedHat
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
asterix1983
Jestem początkujący co do linuxa, no i nie wiem jaki wybrać(jakieś sugestie by były mile widziane). Chce się zająć bazą Oracle10g którą mam pod linuxa a która jest w postaci pakietów rpm(czyli jak sądzę RedHat). Mam takie pytanko: majac pakiety rpm jest możliwość zainstalowania ich pod Debianem, czy tylko pod RedHatem i jego pochodnymi np Fedeorą.
I na odwrót, czy pakiety deb można zainstalować na innych systemach nie będących pochodnymi od Debiana

I ostatnie: w przypadku gdyby nie można było instalować jakiś pakietów z jednego systemu na drugim(chodzi mi np SuSe,RedHat,Debian,Solaris) czy istnieje możliwość ich przekompilowania lub czegoś podobnego
sztosz
W Debianie jest możliwość "uzywania" rpm'ów. Zainteresuj się debianowskim pakietem alien. W RH i pochodnych chyba też deb'y można instalować. Rekompilacja też jest możliwa. Tylko jak to ja już nie wiem winksmiley.jpg
NuLL
Forum Serwery WWW służy do rozmów nt. oprogramowania typu Apache lub IIS

-> HydePark
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.