Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Proxy i IRC
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
TomASS
Witam, ma na jednym komputerze zainstalowany serewr porxy (dziele połączenie). a dokładnie CC Proxy i mam w nich ustawienia takie jak:

Zainstalowałem mIRCa i za Chiny nie mogę się połączyć. Kto mi dopwowie co mam ustawić w mIRCu? A może nie używać mIRCa tylko coś innego?
Seth
Raczej zrezygnowal bym z proxy... bo po co Ci to ?
Do rozdzielania netu uzywa sie routera.
TomASS
Ta a niby do dzielenia połączenia na dwa kompy musze mieć ruter. Ruter pod Windowsa - super, tylko, że nie ma chyba żadnego, trzeci komputer jeszcze bardziej super (bo po co).....dlaczego uważasz, że lepiej router niż proxy?
Seth
Windows ma wbudowany router. Wystarczy opowiednio skonfigurowac polaczenia w sieci LAN.
Jeden komputer dziala wtedy jako bramka do internetu, a drugi laczy sie przez niego.
Sa oczywiscie programy innych firm - np. WinRoute Kerio

Mozna tez kupic trzeci komputer albo dedykowany router - po co 3ci ? A no po to chociazby aby nie musiec wlaczac obu komputerow aby miec dostep do neta.
U siebie wlasnie tak rozdielam internet - jeden komputer to bardzo cichy Fujitsu-siemens (kosztowal mnie ~300 zl) z postawionym Slackwarem, ktory pelni role routera, firewalla, i serwera testowego.
Dwa inne komputery lacza sie wlasnie do niego.

A dlaczego router, a nie proxy ? Bo maja one inne zastosowania. Proxy jest posrednikiem miedzy netem a lokalna siecia. Sluzy ono min. do cahcoewania stron aby inne komputery, gdy wywolaja ten sam adres, mialy go szybciej.
A router sluzy stricte do rozdzielania polaczenia.

Wiecej o tym czym jest proxy, a router tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Proxy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Router
TomASS
eh....
fajna odpowiedź po co mi trzeci komputer? Abyś nie musiał mieć jednego włączonego tongue.gif
Seth
Jak mawia Owsiak: "robta co chceta" laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Marusz
Cytat(TomASS @ 2005-08-28 22:49:52)
eh....
fajna odpowiedź

Jakies problemy z czytaniem ze zrozumieniem?
Cytat
Windows ma wbudowany router. Wystarczy opowiednio skonfigurowac polaczenia w sieci LAN.
Jeden komputer dziala wtedy jako bramka do internetu, a drugi laczy sie przez niego.
Sa oczywiscie programy innych firm - np. WinRoute Kerio

To jest odpowiedz na Twoje pytanie. Nizej Seth napisal, co zrobic, aby bylo wygodniej i funkcjonalniej. Jakis dziwny sposob na podziekowanie praktykujesz... Na przyszlosc radze sie lepiej przygotowac i sprecyzowac pytanie, bo malo kto dzieli polaczenie internetowe za pomoca proxy...
TomASS
To tak jakbym się pytał co należy zrobić aby uruchomić samochód (na co odpowiedzią jest przekręcić kluczyk) a ktoś by mi mówił, że muszę ustawić coś w silniku :/ Zadałem proste pytanie co należy ustawić w mIRCU a nie w Windowsie.

Pozdrawiam i przepraszam jeśli kogoś uraziłem.
Marusz
Cytat(TomASS @ 2005-08-30 13:03:30)
To tak jakbym się pytał co należy zrobić aby uruchomić samochód (na co odpowiedzią jest przekręcić kluczyk) a ktoś by mi mówił, że muszę ustawić coś w silniku

Swietny przyklad, lecz sens tej wypowiedzi uksztaltowalby sie dopiero, gdybysmy ja odpowiednio sparafrazowali, poniewaz Ty probujesz uruchomic samochod, ustawiajac silnik! Pamietaj, ze proxy oraz ustawienia ktore wprowadzasz do tej zabawki jak i problem z ktorym sie spotkales, NIE MAJA ZE SOBA NIC WSPOLNEGO (owszem, mozna to roznie interpretowac, lecz tu bardziej przydala by sie wrozka niz szczescie).
TomASS
Niech i tak będzie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.