Witajcie!
Mam nadzieję, że każdy czytający wie, co oznacza lokalizacja skryptu/aplikacji.
Jestem ciekaw, jak rozwiązujecie w swoich skryptach o charakterze globalnym możliwości wprowadzania danych o użytkownikach w ich profilach/podczas rejestracji, w księdze gości, komentarzach itp. Każdy kraj ma kilka komunikatorów - konkretniej sieci, bo nie chodzi mi o aplikacje klienckie.
Rozwiązanie wprowadzone w phpBB (nie by Przemo) jest śmieszne, banalne i głupie - zmiana nazwy (o ile pamiętam) AIMa, YIM i MSN na GG, Tlen i WP Kontakt. Użytkownik z zagranicy klikając na jedno z takich hiperłączy napewno z nami nie pogada, bo on widzi to jako np. Yahoo I... M... a nie jako np. Tlen.
Moje rozwiązanie to zrobienie np. 6 pól w konkretnych tabelach (gbook, users etc):
- mesType_1 tinyint 255 unsigned
- mesValue_1 char 70
- mesType_2 ...
- mesValue_2 ...
- mesType_3 ...
- mesValue_3 ...
Przy wpisywaniu księgi gości będzie fragment komunikatory - rozwijana lista, w której przewijami alfabetyczny wpis setek komunikatorów - GG, Wpkontakt, Tlen, ICQ, AIM, MSN, YIM...... a po prawej wpisujemy nasz numer, lub nazwę użytkownika. Pozwala to na ustawienie 3 dowolnych komunikatorów. Przy zapisie, jakaś funkcja dokonuje weryfikacji, czy wprowadzona wartość, jest odpowiednia dla wybranego komunikatora, później wyświetla się nazwa/logo komunikatora/komunikatorów i linki do odpowiednich stron pozwalające się znami skontaktować - gg:[value]
http://ludzie.tlen.pl/[value]
Co myślicie o moim rozwiązani? Zrobilibyście to w jakiś inny sposób?
Dzięki za odpowiedzi