Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komentarza do gg 7.0
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
TomASS
Właśnie sciagam gg 7.0 i zastanawiam się co się zmieni? smile.gif Tymczasem czekam na wasze opinie na jego temat smile.gif
sf
w domu uzywam ekg, w pracy konnekta... zainstalowalem sobie gg tak na probe.. zaskoczylo mnie brak zmiany skina w opcjach... emotikonki staly sie pulchniejsze.. reklamy jak byly tak sa... od poprzedniego mojego spojrzenia na gg nawet doszly 2 nowe.. ale podobno juz tam byly od ktores wersji ;) testowal kolega rozmowe glosowa i cos tam sie zarlo, slyszal sam siebie.. moze przypadek, nie testowalismy tego dluzej... tylko wyrzucilismy ;)
sztosz
A ak tak spytam z cikawości. Dlaczego GG? Czy ktoś może choć jeden sensowny argument przedstawić? Chociaż jeden, prosze...
TomASS
A dlaczego nie? Jakieś sprzeciwy tongue.gif

Ale tak na poważnie to tlen wywala mi błąd :/
chmolu
Cytat
Czy ktoś może choć jeden sensowny argument przedstawić?

- nieznajomość innych komunikatorów tongue.gif

Ludziom tak na prawdę nie potrzeba innego komunikatóra. Gadu-gadu jest popularne, ma najwięcej użytkowników w naszym kraju, jest łatwe w instalacji i konfiguracji. Po co zawracać sobie głowę czymś innym?

Osobiście korzystam z sieci Jabber (PSI, ale zbieram się do poznania konnekta winksmiley.jpg ), jednak użykownicy tej sieci stanowią dość mały procent na mojej liście kontaktów. Większość to ludzie z gg.

Ja ich rozumiem. Użytkownicy lubią wygodę. GG ją zapewnia - łatwa instalacja i ogromna, jak na polskie warunki, sieć. Do tego nie każdy potrzebuje kontaktować się z ludźmi z zagranicy, więc krajowi użytkownicy w zupełności wystarczają winksmiley.jpg

Znajomym polecam jabbera, ale tylko tym, którzy komputera używają do czegoś więcej niż tylko do czatowania i przeglądania stron. Możecie powiedzieć, że jest przecież Hapi, czy konnekt. To prawda - one są dość łatwe w instalacji i konfiguracji. Ale nie każdy ma chęci do przeglądania polskiego forum jabberowego tylko po to by znaleźć wskazówkę, jak uruchomić np. transporty na chrome.pl. Poza tym, skoro wszyscy moi znajomi używają GG, to dlaczego ja mam używać czegoś innego? Koło się zamyka.

Zauważmy też kim jest 'przeciętny' użytkownik sieci jabber, lub choćby samego Konnekta. To są głównie programiści, webmasterzy, linuksowcy - ludzie, którzy o komputerach wiedzą niemało. Zosia i Krzysio z IVb wolą GaduGadu tongue.gif.

Co więcej, alternatywnym komunikatorom brakuje promocji i reklamy na taką skalę, jaką ma GG.
NuLL
Cytat
A ak tak spytam z cikawości. Dlaczego GG? Czy ktoś może choć jeden sensowny argument przedstawić? Chociaż jeden, prosze...

Bo są reklamy których ja nie mam w Konnekt'cie.
bela
@chmolu: Linuksiarze w większości korzystają z Konnekta, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę, że jest on pod windowsa winksmiley.jpg
chmolu
Chodziło mi głównie o samego jabbera smile.gif
Ale nawet wśród użytkowników konnekta linuksowców nie brakuje tongue.gif
sztosz
Pod windows to tylko i wyłacznie Miranda IM, pod GNU/Linux hmm... ja używam PSI, ale skupmy się na WIN. Nieznaomość nie zwalnia od odpowiedzialności. Ja rozumiem ludzi którzy dorwali sie do neta a nic nie wiedzą. Ale jeżeli ktoś kiedykolwiek słyszał o alternatywie to powinien dla swojego dobra się dowiedzieć więcej. GG odrzuca, nie wiem jak was, czy ciebie w szczegulności NuLL ( tongue.gif ) reklamami. Część, i to ta lepsza, nie posiada banerów reklamowych. Wszystkie alternatywne do GG komunikatory są bezpieczniejsze (nie twierdzę że bezpieczne winksmiley.jpg i nie wiem jak z tymi ze stajni M$), Większość pozwala na obszerniejszą konfigurację (Kto zna Mirandę ten poznał słowo konfiguracja na nowo).

Większość pozwala na dostęp do innych sieci niż GG. Czy wyobrażacie sobie by ktoś kto jest abonentem TP, jeżeli kupi w telepunkcie, mógł tylko dzwonić do innych abonentów TP i to pod warunkiem że na telefonie bedzie miał jakąś reklamę przyczepioną?

PS: Coś na dobry humor, albo po prostu samo życie: http://www.manka.info/
Ace
gadu jest wygodne ;] sam uzywam biggrin.gif a na reklamy nie zwracam za bardzo uwagi...

leniwy jestem dlatego nie uzwaym jabber'a, druga sprawa to jest taka ze gadu jest popularne... i praktycznie wszystkich znajomych mam na gadu gadu. Pozatym dosc intuicyjny komunikator. np: Konnekt nie odpowiadal mi bo nie byl az tak intuicyjny.
yavaho
W poprzedniej pracy w intranecie uzywalem ICQ - bo wszyscy go mieli i bylo OK. Jak podpialem sobie internet do domu to raczej nie bylo innego rozsadnego komunikatora niz gg - bo wszyscy w internecie go mieli winksmiley.jpg . Ale jak pierwszy raz zobaczylem go na oczy to bylem zalamany jak takie prymitywne badziewie moglo tak sie rozplenic w Polsce. No ale raczej bylem skazany na niego i tak jest do dzisiaj - bo wszyscy go maja. Przez dwa pierwsze miesiace to siedzialem w Hex Edytorze i probowalem wyrznac te reklamy az w koncu dorwalem patcha ktorym je wylaczylem. Jezeli nastepna wersja bedzie mniej obciazac procka i znajde odpowiedniego patcha to moze go sobie zainstaluje - bo pewnie wszyscy beda go juz mieli smile.gif
spenalzo
Używam GG bo jest najlepsze. Nie potrzebuje wodotrysków - ważne jest to, żeby sie skontaktować z daną osobą... A gg jest najprostsze w obsłudze i instalacji. Kiedyś używałem tlena ale wkurzlay mnie jego opcje - poza tym 100% znajomych używa GG.
sztosz
Ludzie co z wami jest? Uzywam "tego" bo "to" wszyscy mają? Bo jest mnajlepsze? Jak jest "najlepsze" skoro jest "najgorsze"? Znajomy ma to ja też będę własnie to miał? Pewnie adidasy też nosicie bo są modne, a słuchacie mandaryny bo "wszyscy" słuchają?

OK. Przepraszam że chciałem jakiś sensowny argument. Koniec tematu, czemu używacie GG, piszcie o wrażeniach tak jak TomASS prosił.
TomASS
Cytat(sztosz @ 2005-09-02 02:04:35)
OK. Przepraszam że chciałem jakiś sensowny argument. Koniec tematu, czemu używacie GG, piszcie o wrażeniach tak jak TomASS prosił.

Wróćmy do tematu. Mi się nowe gg podoba bardziej niż poprzednie.
  • Rozmowy głosowe
  • Wideokonferencja
  • Lepsze zarządzanie grupami
  • Wysyłanie SMSów co nie zawsze działało w 6.0
  • Wygląd
  • Wysyłanie plików za firewalla
  • Organizacja kontaktów
Ace
Czy odczuliscie moze zwiechy Gadu-Gadu?

np: pojawia mi sie kopertka, wysylam wiadomosc do osoby z ktora juz rozmawiam, klikam na kopertke, i dopiero po kilkunastu sekundach wyskakuje mi okienko z nowa rozmowa. Co prawda w poprzednich wersjach tego nie bylo winksmiley.jpg

poza tym jednym maknamentem, jestem zadowolony z nowej wersji, ale jesli ciagle bedzie tak sie dzialo ze bedize przywieszal mi, to wroce do poprzedniej wersji, bo zalezy mi na szybkosci...
spenalzo
Cytat(sztosz @ 2005-09-02 02:04:35)
Ludzie co z wami jest? Uzywam "tego" bo "to" wszyscy mają? Bo jest mnajlepsze? Jak jest "najlepsze" skoro jest "najgorsze"? Znajomy ma to ja też będę własnie to miał? Pewnie adidasy też nosicie bo są modne, a słuchacie mandaryny bo "wszyscy" słuchają?

Czasami warto przestać myśleć o sobie, i zrozumieć że nie wszyscy chcą być super pro hax0rami i używać jabbera czy innych rzeczy. Dla mnie sie liczy EFEKT (czyli dostarczona wiadomość) a nie to w jaki sposób to zrobie. Tak samo jedni męczą sie z jakimiś niewiadomo jakimi programami do obsługi poczty - a ja np. wole korzystać z webmaila.
Marusz
Nowa wersja nie jest stabilna. W wielu miejscach zachowuje sie tak, jakby autorzy zapomnieli wylaczyc debug mode. Okna i ich powiazania sie nie trzymaja kupy (vide wybor czcionki i mozliwosc zamkniecia ustawien czy dodawanie grup). Reklamy mocno spowalniaja system. W ogole nie wiedzialem, ze w jednym komunikatorze mozna napchac tyle reklam.

Wizualnie GG daje rade. Wprawdzie brakuje mi mozliwosci sterowania wielkoscia buttonow w topie i prostej rotacji kolorow, niemniej jednak jest ok. Niekiedy rzucaja sie kiepsko wyciete i niedopasowane do gradientu przyciski w topie...

Ogolnie wypuszczenie tej wersji w kraj kojarzy mi sie z mocno zaawansowana pomylka dzialu planowania. Miala byc rewolucja a jest... obstrukcja axesmiley.png
sztosz
@spenalzo: Nie ni nie wytrzymam GRRR... A o czym ja mówię? O tym żeby dotarło. A ile razy bywało/bywa tak że sieć GG pada na kilka, czasem kilkanaście godzin? O ten EFEKT ci chodzi? W głupim tlenie możesz połączyć się z tlenem i GG, jak kumpel/ktokolwiek też ma tego chociażby tlena, i zarejestrował się na/w(jak to się odminia?) GG to masz do niego dostęp nieważne czy przez GG czy tlena. sms-express tylko bije kasę na banerach, a o rozwoju GG to mysli jako niprzyjemnej konieczności.

Ja tez zaczymałem od GG, trwalo to jakiś tydzień, potem poczta na tlenie... a czemu nie spróbować komunikatora tlen? I poszło, dlugo go używałem. Z konnektem nie miałem styczności, bo przypadkiem trafiłem na Mirandę IM. A ona daje niezależność, moge się połaczyć z praktycznie z kim chce, nawet IRC itp. Nie zwiesiła mi się pod windowsem ani razu. Wygląd dostosowalem sobie przepiknie. Nie daje mi po oczach banerami. Działa sprawnie, przesyła wszystko, nic nie gubi po drodze. A dotego zajmuje w RAMie tyle co nic, po prostu nie obciąża systemu. Nie jestem jakimś hax0rem, ja po prostu, lubie mieć wybór, nie lubie gdy mi ktoś coś narzuca/zmusza do czegoś i lubie mieć sprawny komputer.
Ace
e... puki nie poprawia tego gadu gadu zeby stabilniej dzialalo, wracam do poprzedniej wersji...
Strzałek
hmmm, i zostaje przy swoim czyli konnekt.

u mnie było tak:
gg->tlen->konnekt (jednak najpierw przetestowalem kilka innych)

pasuje mi w nim to że można sobie samemu np. w css zrobi wygląd okna rozmowy, ma kilka pluginów no i w ogóle mi podpasował.

Ale temat jest o gg7. Jedyne co mam co niego to imo design mógł by być lepszy biąrąc pod uwagę że inny wygrał również w konkursie i imo jest poprostu ładniejszy - dla ciekawskich odsyłam na digart.pl
Sh4dow
a ja wole Kadu, obsluguje tylko gg, ma dziesiatki pluginow, nawet zakladki mam jak w wpkontakcie. No i najwazniejsze dziala na linuxie smile.gif)
aleksander
nie uważacie że robi sie offtopic?

zalozcie sobie temat pt "najlepszy wg Was komunikator" i tak sie bijcie
Speedy
Hehe. Ja korzystałem do tej pory z gadu-gadu (zresztą większość moich znajomych i tak ma konta w tej sieci) , ale pod wpływem niektórych Waszych wywodów przerzuciłem się na konnekta biggrin.gif . To ma od groma więcej opcji od zwykłego gg, które spełnia praktycznie minimum. Niektóre z tych bajerów nawet mi się podobają . Zobaczymy... posiedzę trochę na konnekcie, jak mi się wyjątkowo spodoba, to zostanę winksmiley.jpg .

A jeśli chodzi o gg 7.0 , to podczas próby sciągnięcia miałem taki wolny przesył, że sobie darowałem... Nie miałem zapchanego łącza (sprawdzałem). Po prostu najprawdopodobniej serwer z downloadem był przeciążony...
TomASS
No mi się też w połowie sciągania zapchało :/ No ale jak narazie testuje gg 7.0 i powiem, że całkiem, całkiem...
Speedy
Ok, po ok. 1h zabawy z Konnektem, stwierdzam, że ten komunikator od gg podoba mi się bardziej zarówno pod względem funkcjonalności, jak i wyglądu i możliwości drobiazgowej konfiguracji.
Poza tym posiada walory estetyczne, których gg nieco brakuje. Możnaby tu długo wymieniać... dla przykładu przytoczę pewne porównanie: w gg okienka powiadomień są nieładnie zaokrąglone i kolejne komunikaty (dostępność/wiadomość) nakładają się na siebie. W konnekcie natomiast komunikaty te pojawiają się jeden pod drugim i istnieje możliwość dostosowania ich wyglądu do własnych upodobań.
gg 7.0 miałem okazję obejrzeć u znajomego i na pierwszy rzut oka nie ma tam nic specjalnego/nowego , ale nie będę wygłaszał głębszych wywodów, bo nie miałem okazji się tym zbyt dogłębnie bawić. Telekonferencji sobie nie zrobię, gdyż nie mam kamerki, a do audio mogę wykorzystać skype. Z racji tego, że staram się być estetą i cenię sobie funkcjonalność zostaję przy Konnekcie winksmiley.jpg .

Pozdrawiam.
nightspirit
Strzałka: widze że jednak Konnekt tongue.gif
ja osobiście urzywam Konnekta bo jest wygodny i prosty (chodzi mi o wygląd).
Gadu-Gadu nie lubie zparu powodów 1. Newsy na Hacking.pl 2. że zjada Więcej ramów od Javy lub Opery winksmiley.jpg tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.