Cytat
Czy ktoś może choć jeden sensowny argument przedstawić?
- nieznajomość innych komunikatorów

Ludziom tak na prawdę nie potrzeba innego komunikatóra. Gadu-gadu jest popularne, ma najwięcej użytkowników w naszym kraju, jest łatwe w instalacji i konfiguracji. Po co zawracać sobie głowę czymś innym?
Osobiście korzystam z sieci Jabber (PSI, ale zbieram się do poznania konnekta

), jednak użykownicy tej sieci stanowią dość mały procent na mojej liście kontaktów. Większość to ludzie z gg.
Ja ich rozumiem. Użytkownicy lubią wygodę. GG ją zapewnia - łatwa instalacja i ogromna, jak na polskie warunki, sieć. Do tego nie każdy potrzebuje kontaktować się z ludźmi z zagranicy, więc krajowi użytkownicy w zupełności wystarczają

Znajomym polecam jabbera, ale tylko tym, którzy komputera używają do czegoś więcej niż tylko do czatowania i przeglądania stron. Możecie powiedzieć, że jest przecież Hapi, czy konnekt. To prawda - one są dość łatwe w instalacji i konfiguracji. Ale nie każdy ma chęci do przeglądania polskiego forum jabberowego tylko po to by znaleźć wskazówkę, jak uruchomić np. transporty na chrome.pl. Poza tym, skoro wszyscy moi znajomi używają GG, to dlaczego ja mam używać czegoś innego? Koło się zamyka.
Zauważmy też kim jest 'przeciętny' użytkownik sieci jabber, lub choćby samego Konnekta. To są głównie programiści, webmasterzy, linuksowcy - ludzie, którzy o komputerach wiedzą niemało. Zosia i Krzysio z IVb wolą GaduGadu

.
Co więcej, alternatywnym komunikatorom brakuje promocji i reklamy na taką skalę, jaką ma GG.