Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z tworzeniem plików
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pavulon
  1. <?
  2. mkdir("pawel");
  3. chmod("pawel",0777);
  4. $t=fopen("pawel/a.txt","w");
  5. fclose($t);
  6. ?>

Ten skrypt ma tworzyć folder, a potem w nim stworzyć jeden plik. Folder się tworzy ale niestety plik nie, jeżeli ktoś potrafi mi to wyjaśniś był bym wdzięczny.

Tym razem poprawiłem ale następnym razem proszę to robić samemu.
~mike_mech

---
właśnie chciałem poprawić, hehehe - tuż po naciśnięciu edytuj już było poprawione tongue.gif
tiraeth
tiraeth
Czy wyświetla się jakiś error(błąd) ?
revyag
Może masz safe_mode włączony ?
pavulon
1. Nie ma żadnych errorów.
2. Niestety dopiero zaczynam i nie wiem co to jest safe-mode, może mnie ktoś oświeci?
legorek
Jeśli php działa w trybie safe-mode, to pewne funkcje nie działają, lub działają w ograniczony sposób. Sprawdź za pomoca phpinfo" title="Zobacz w manualu php" target="_manual();
revyag
Nie chce kopiować z manuala, przeczytaj sobie.
features.safe-mode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
latet
Cytat(pavulon @ 2005-09-27 17:47:03)
  1. <?
  2. mkdir("pawel");
  3. chmod("pawel",0777);
  4. $t=fopen("pawel/a.txt","w");
  5. fclose($t);
  6. ?>

Ten skrypt ma tworzyć folder, a potem w nim stworzyć jeden plik. Folder się tworzy ale niestety plik nie, jeżeli ktoś potrafi mi to wyjaśniś był bym wdzięczny.

Witam,

Nigdy nie trenowałem tworzenia folderów z php, ale ciągle i bez problemu tworzę z php nowe pliki w SafeMode, ale koniecznie w folderze z atrybutami 777.
Skoro Tobie folder się tworzy, to:

1) wejdź tem ftp-em i sprawdź czy folder rzeczywiście ma atrybuty 777
2) do utworzenia nowego pliku użyj funkcji touch() + ew. od razu chmode

Ja zwykle robię tak:

1. <?php
  2.  
  3. if (!file_exists($plik))
  4. {
  5. touch($plik);  
  6. chmod($plik, 0666);
  7. }
  8.  
  9. ?>

P.S.
Może mi sie tylko wydaje, ale wolę działać na plikach niż na bazie MySQL, bo zwykle jest szybciej.

latet
Kocurro
Witam,

Podejrzewam, ze kolega nie ustawil odpowiednich prawd dostepu do katalogu co owocuje tym, ze skrypt nie posiada prawa do pisania w danym katalogu.

Aby rozwiazac problem nalezy zmienic prawa dostepu do katalogu tak by mogli pisac wszyscy czyli nadac uprawnienia 0777, mozna to uczynic poprzez FTP'a badz tez poprzez panel sterowania serwerem/kontem.

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.