Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Numer telefonu + ereg.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
luk4s
Witam.

Mam problem z napisaniem erega, ktory sprawdzi mi numer telefonu. W numerze dopuszczam cyfry, spacje oraz znaki '-'. Oprocz tego chcialbym, by byly przepuszczane nawiasy '(' ')', jesli ktos wpisze np. numer kierunkowy tak: (0-48).
Moj dotychczasowy ereg wyglada tak:
  1. <?php
  2. ereg ('^[0-9-][0-9[:space:]-]+[0-9]+$', $numer)
  3. ?>

Proszę o pomoc, ew. poprawienie mojego myslenia, byc moze robie cos zle. W php pisze dopiero od niedawna, dlatego prosze o wyrozumialosc. smile.gif

Pozdrawiam.
treewood
prosze sprobowac tak:

1. <?php
  2. $bCheck = eregi( "^[0-9() -+]{7,}$", $sTel );
  3. ?>
luk4s
Niestety, tak tez nie dziala. Same cyfry, spacje i '-' przechodza, nawiasy nie chca. sadsmiley02.gif

Pozdrawiam.
treewood
To moze tak?

1. <?php
  2. $bCheck = eregi( "^[0-9() -+]{7,}$", $sTel );
  3. ?>
s_w_ir
  1. <?php
  2. $a = "(0-48) 67-87-87-89";
  3. $b = "04867767";
  4. if(preg_match("/^(((d+)-(d+)))?[ -d]+$/",$a)) echo ("good");
  5. if(preg_match("/^(((d+)-(d+)))?[ -d]+$/",$b)) echo ("good");
  6. ?>
luk4s
treewood - niestety, tak tez sam probowalem, ale nie dziala.
s_w_ir - dzieki wielkie. biggrin.gif Co prawda nie za bardzo rozumiem ten zapis, ale z czasem dojde do tego o co tam chodzi.

Pozdrawiam.
s_w_ir
No problem winksmiley.jpg W skrócie wyjaśnie:

jeżeli jest kierunkowy to musi byc w takiej formie jak podałeś "(0-45)" tzn. nawias,liczba z dowolnej liczby cyfr, myślnik, liczba z dowolnej liczby cyfr. Wszytsko to bez zadnych odstępów(spacji).

Numer może sie skladać z myślników sapcji i liczb. Niestety Jest to podatne na takie rzeczy jak 3 myślniki naraz, czy kilka sapcji pod rząd. Oczywiście da sie to(wyrażenie regularne) tak zapisać żeby takie cos nie przeszło, ale nie widze sensu utrudniać życie userom winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.